Huonekasvit

Esittelyssä lyhtytyräkki Euphorbia eritrea variegata.

Lyhtytyräkki on kotoisin Etelä-Afrikasta ja luonnossa se voi kasvaa useiden metrien korkuiseksi. Se näyttää kaktukselta, mutta onkin todellisuudessa mehikasvi. Lyhtytyräkki kuuluu laajaan ja monipuliseen tyräkkien sukuun. Muita tunnettuja tyräkkikasveja ovat muun muassa joulutähti, pylvästyräkki ja ihmepensas.

Tämä variegata-versio eroaa tavallisesta lyhtytyräkistä väriltään. Normaali lyhtytyräkki on vihreä, kun taas tämä variegata on valkoisen, kerman tai vaaleanvihreän värinen. Koska lehtivihreää on vähän, kasvi tarvitsee paljon valoa. Liiassa auringossa se kuitenkin saattaa muuttua kellertäväksi tai oranssin sävyiseksi. Paras paikka hänelle onkin länsi- tai itäikkuna. Jokainen yksilö on omanlaisensa ja väritkin vaihtelevat hieman. Omani on kauniisti vaakaraidoittunut kerman värillä ja hennolla vaaleanvihreällä.

Lyhtytyräkki on kesällä melko nopeakasvuinen, joten sen voi joutua laittamaan uuteen ruukkuun vuosittain. Paras ajankohta uudelleen istuttamiseen on aikainen kevät. Kasvi kasvaa korkeaksi, joten ruukuksi kannattaa valita melko painava ruukku.

Lyhtytyräkkiä kastellaan kerralla kunnolla. Koska kasvi varastoi vettä runkoonsa, joten kasvualusta saisi kuivahtaa kokonaan kasteluiden välissä. Kasvi selviää kuivuudesta varsinkin talvisin. Jos kasvi ei ole valon alla talvella, sitä ei juurikaan tarvitse kastella. Kesällä lannoitetaan joka toisella kastelulla, talvella harvemmin. Kasvi sietää paahdetta ja jopa patterin läheisyyttä. Kasvia voi sumutella.

Kasvualustan pitäisi olla vettä läpäisevää ja ilmavaa. Mullan (esim. kaktusmulta) joukkoon kannattaa laittaa perliittiä ja/tai kevytsoraa. Omalleni laitoin hengittävään saviruukkuun paksun hydrosora -salaojan ja kasvualustaksi Wurth imeytysraetta.

Kasvi on myrkyllinen ja sen maitiaisneste saattaa ärsyttää ihoa. Myös piikit voivat olla vahingollisia eläimille tai lapsille. (Ja ruukun vaihtajalle) 😀 Kasvi voi kukkia kelta-vihrein kukin. Omani ostin nettikukkakaupasta Kasvimielinen ja se maksoi hieman alle 40 euroa. Kasvi tuli mahtavasti paljasjuurisena, joten sen uudelleen istuttaminen kävi vaivattomasti. Kasvi oli todella hellästi pakattu ja täysin priimassa kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: