Huonekasvit

Esittelyssä lyhtytyräkki Euphorbia erytrea variegata.

Lyhtytyräkki on kotoisin Etelä-Afrikasta ja luonnossa se voi kasvaa useiden metrien korkuiseksi. Se näyttää kaktukselta, mutta onkin todellisuudessa mehikasvi. Lyhtytyräkki kuuluu laajaan ja monimuotoiseen tyräkkien sukuun. Muita tunnettuja tyräkkikasveja ovat muun muassa joulutähti, pylvästyräkki ja ihmepensas.

Tämä variegata-versio eroaa tavallisesta lyhtytyräkistä väriltään. Normaali lyhtytyräkki on vihreä, kun taas tämä variegata on valkoisen, kerman tai vaaleanvihreän värinen. Koska lehtivihreää on vähän, kasvi tarvitsee paljon valoa. Liiassa auringossa se kuitenkin saattaa muuttua kellertäväksi tai oranssin sävyiseksi. Paras paikka hänelle onkin länsi- tai itäikkuna. Jokainen yksilö on omanlaisensa ja väritkin vaihtelevat hieman. Omani on kauniisti vaakaraidoittunut kerman värillä ja hennolla vaaleanvihreällä.

Kasvi voi kasvaa korkeaksi, joten ruukuksi kannattaa valita melko painava ruukku. (Esim. saviruukku)

Lyhtytyräkkiä kastellaan kerralla kunnolla. Koska kasvi varastoi vettä runkoonsa, kasvualusta saisi kuivahtaa kokonaan kasteluiden välissä. Kasvi selviää kuivuudesta varsinkin talvisin. Jos kasvi ei ole valon alla talvella, sitä tarvitsee kastella harvakseltaan. Kesällä lannoitetaan joka toisella kastelulla, talvella harvemmin. Kasvi sietää hyvin lämpöpatterin läheisyyttä.

Kasvualustan pitäisi olla vettä läpäisevää ja ilmavaa. Mullan (esim. kaktusmulta) joukkoon kannattaa laittaa perliittiä ja/tai kevytsoraa. Omalleni laitoin hengittävään saviruukkuun paksun hydrosora -salaojan ja kasvualustaksi Wurth imeytysraetta.

Kasvi on myrkyllinen ja sen maitiaisneste saattaa ärsyttää ihoa. Myös piikit voivat olla vahingollisia eläimille tai lapsille. (Ja ruukun vaihtajalle) 😀 Kasvi voi kukkia kelta-vihrein kukin. Omani ostin nettikukkakaupasta Kasvimielinen ja se maksoi hieman alle 40 euroa. Kasvi tuli mahtavasti paljasjuurisena, joten sen uudelleen istuttaminen kävi vaivattomasti. Kasvi oli todella hellästi pakattu ja täysin priimassa kunnossa.

Edit 15.4.2022 Kasvi on viihtynyt itäikkunalla, jossa sai talvella myös keinovaloa. Varsi on venynyt vajaan kymmenen senttiä siitä, kun ostin kasvin, joten kasvu ei ole kovin huimaa. Hassu pötkö on yksi suosikkikasveistani. Olen kastellut kasvia kahden/ kolmen viikon välein. Kasvi on melko lähellä patteria, joten kasvia on joutunut kastelemaan samaa tahtia talvellakin. Lannoitetta olen antanut noin joka toisella kastelulla. Uuteen ruukkuun kasvia ei ole vielä tarvinnut laittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *