Huonekasvit

Esittelyssä jättialokasia, Alocasia macrorrhizos.

Tämä heräteostos tarrasi minuun kiinni Tampereella Honkasen Puutarhalta Turtolasta. Se maksoi 30 euroa, eikä minulla ollut mitään käsitystä, minkä kasvin oikein olin ostanut. Kotona aloin selvittämään kasvin lajiketta ja hoito-ohjeita. Sainkin lukea, että kasvi voi kasvaa useamman metrin korkeaksi ja yksi lehti voi olla jopa 2-3 metriä pituudeltaan. Sanotaan, että jättialokasialla on kasvimaailman isoimmat lehdet. Onneksi sisäoloissa kasvi jää kuitenkin yleensä alle parimetriseksi. Kasvini avasi juuri uusimman lehtensä ja se ylettää hieman yli metrin korkeuteen.

Kasvia sanotaan myös jättielefantinkorvaksi ja englanniksi sitä kutsutaan myös nimellä Giant Taro. Kasvi kuuluu juurakkovehkoihin ja on ruohovartinen mukulakasvi. Kasvi elää luonnossa Itä-Aasiassa. Kasvi on myrkyllinen ja sen maitinesteen sisältämät neulamaiset kristallit ärsyttävät ihoa. Kasvin syöminen raakana aiheuttaa suurta kipua suussa ja kurkussa. Sitä ei suositellakaan kotiin, jossa on eläimiä tai pieniä lapsia. Aasiassa sitä käytetään kuitenkin myös ravinnoksi, mutta se vaatii pitkän keittämisen.

Olin jo ehtinyt laittaa kasvin uuteen muoviseen istutusruukkuun. Tajusin kuitenkin, että kasvi kasvaa niin isoksi, ettei se pysy pienessä muoviruukussaan pystyssä. Nyt onkin hankintalistalla isohko saviruukku, joka ei kaadu kasvin lehtien painosta.

Olin ajatellut sijoituspaikaksi pientä kasvinurkkausta, mutta sinne kasvi tuskin mahtuu, jos se kovasti innostuu kasvamaan. Niinpä sille piti raivata tilaa olohuoneen nurkkaan. Joudun hankkimaan hänelle vielä kasvivalon, koska sijoituspaikka on melko pimeä, varsinkin talvella. Hurjasti kasvi ei valoa tarvitse, sillä luonnossakin se elää trooppisella alueella muiden kasvien varjossa. Liian pimeässä kasvi ei kuitenkaan kasva ja on alttiina muun muassa juurimädälle ja alkaa kellastuttaa vanhimpia lehtiään. Talvella kastelua pitääkin vähentää, jos kasvi ei ole kasvilampun valossa.

Muutaman viikon yhteiselon aikana olen huomannut, että tämä alokasia on kova itkemään. Kastelun jälkeen kasvi vuotaa lehdistään vettä melko runsaasti, joten sitä ei voi laittaa puulattian päälle. Meillä on olohuoneessa kokolattiamatto, joka ei vaurioidu kirkkaasta nesteestä. Jatkossa pyrin kastelemaan kasvia kerralla hieman vähemmän, jotta kasvin ei tarvitsisi tasailla juuripaineitaan itkemällä. Kasvi pitääkin tasaisesta kastelusta, mutta kasvupohja saisi kuivahtaa kasteluiden välissä. Kasvupohjan pitää olla vettäläpäisevää, jotta juurimätä ei pääse valloilleen. Omani on kookos-kaarna-hydrosora sekoituksessa. Mikäli käytät multaa, suosi hiekansekaista viherkasvimultaa ja laita sekaan reilusti esimerkiksi kevytsoraa. Alokasia pitää hieman happamasta kasvupohjasta. Kaarna on hieman hapanta, mutta jos et halua käyttää sitä, anna alokasialle loraus laimennettua kahvia parin kuukauden välein. Kasvi laitetaan uuteen kasvupohjaan joka kevät.

Suurena kasvina jättialokasia kaipaa paljon lannoitteita kasvukaudella. Mikäli kasvi on talvella valon alla, voi lannoittamista jatkaa koko vuoden. Omaani lannoitan miedolla Puutarhan Kesällä joka kastelun yhteydessä. Kasvin lehdet kannattaa pyyhkiä parin viikon välein yhteyttämisen parantamiseksi. Kasvia voi jakaa keväisin.

Liian kuivassa huoneilmassa jättialokasia alkaa ruskettamaan lehtien kärkiä. Kasvia kannattaakin sumutella ja se pitää myös suihkuista. Ilmankostutin kasvin lähellä tai kasvin viereen laitettavat vesilautaset nostavat ilmankosteutta, ja kasvi on tyytyväisempi.

Edit 11.6.2021 Kasvi sai ilmeisesti talvella vetoa lähellään olleesta ulko-ovesta ja meni lepotilaan, niin kuin muutkin alocasiat samassa paikassa lattian rajassa. Jättialocasia kuoletti kaikki lehtensä. Nyt keväällä kasvi on lähtenyt uuteen kasvuun, mutta on muuttunut jättialocasiasta minialocasiaksi; lehdillä on leveyttä reilu kymmenen senttiä. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *