Puutarha

Helmikuu ja kesäkukkien kylvämistä

Joidenkin kesäkukkien kasvattamisen voi jo aloittaa. Kylmää kestävät orvokit voi laittaa kasvamaan, kuten pelargoniatkin. Myös köynnöstävät kasvit, kuten mustasilmäsusanna, kelloköynnös ja keijunmekko kannattaa laittaa jo kiireesti kasvamaan, jotta niillä on kesän tullessa mahdollisimman paljon pituutta. Muita aikaisin kylvettäviä kesäkukkia ovat esimerkiksi verenpisara, värinokkonen, laventeli ja jättiverbena.

Kukkien esikasvatus on helppoa. Tarvitset vain siemeniä, jotain vähäravinteista kasvualustaa, astioita/ruukkuja, joihin siemenet kylvetään ja nimilappuja/nimitikkuja, joiden avulla pysyt kärryillä, mikä kukka on mihinkäkin astiaan kylvetty. Lisäksi kylvöt tarvitsevat kosteutta, lämpöä ja valoa.

Siemeniä saa ostettua ihan marketeistakin, mutta jos haluat jotain eksoottisempaa lajiketta, Exotic Garden on sinua varten. Siellä on valtava valikoima. Hyötykasviyhdistys myy perinnekasvien ja vanhojen kantojen siemeniä, mikä yleensä tarkoittaa kestävää ja tauditonta kasvia, joten sekin on suositeltavien listalla.

Kasvualustoissa on paljon vaihtoehtoja. Voit ostaa esimerkiksi valmiita sammal- , turve- tai kivivillanappeja, joihin kylvetään aina yksi siemen keskellä olevaan reikään. Myöhemmin nappi istutetaan ruukkuun haluttuun kasvupohjaan. Tämä on siitä kiva konsti, että kasveja ei tarvitse koulia eli harventaa. Joskin hyvin pienien siementen saaminen yksitellen reikään voi olla hankalaa. Kaikki siemenet eivät myöskään aina idä, joten et saa ehkä niin montaa kasvia, mitä kylvit.

Yleensä esi-idätän siemenet ennen istutusta märän käsipaperin sisällä yhdestä kolmeen vuorokautta. Tämä nopeuttaa kasvuun lähtöä.

Kookos on usein puristetussa muodossa. Sen kuljettaminen kotiin ja säilyttäminen on vaivatonta. Priketistä saa paloja sahaamalla, mikäli et tarvitse koko palikkaa.

Mikäli käytät multaa, valitse vähäravinteinen taimimulta tai kaktusmulta. Itse kylvin tämän kevään siemenet kookokseen, jota voi käyttää täysin mullan tapaan. Kokemukseni mukaan siemenet lähtevät hyvin kasvamaan myös vermikuliitissa. Vermikuliitti, multa ja kookos imevät itseensä paljon vettä, joten kylvös pysyy hyvin kosteana. Kylvös kannattaa kuitenkin peittää alkuun esimerkiksi kelmulla. Kosteus nopeuttaa itämistä.

Istustusastiaksi käy mikä vaan puhdas astia, johon on tehtyä pohjaan reikä. Itse säästän margariinirasioita ja pikku ruukkuja, joita tulee kasveja ostellessa. Myös maito- tai jugurttipurkit käyvät hyvin idättämiseen.

Lämpö edistää siementen itämistä. Lattialämmityksen päälle laitetut kylvöt alkavat itää yleensä nopeasti. Voit hankkia halutessasi myös lämpömaton. Niitä myyvät monet kasvatustarvikkeita kaupittelevat kaupat, kuten Vplux. Muista, että lämpö lisää haihtumista, huolehdi ettei kylvös pääse kuivumaan.

Kylvökset tarvitsevat myös valoa. Hyödyntää voi ikkunaa tai kasvivalaisinta. Yleensä valo ikkunasta alkaa riittää vasta maaliskuussa, joten ennen sitä idättäessä kannattaa tarjota lisäksi keinovaloa. Sininen valon väri (yli 4000K) käy erinomaisesti esikasvatukseen, joten tavallinen mahdollisimman isotehoinen päivänvalolamppu kelpaa hyvin. Liian pimeässä taimet kasvavat honteloiksi ja katkeavat helposti. Keväinen aurinko voi olla polttavaa, joten huolehdi, etteivät taimet saa myöskään liikaa aurinkoa.

Minä pidän idätettävät astiat pienessä kasviteltassa, jossa on lämmintä, valoisaa ja kosteaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *