Huonekasvit

Esittelyssä värikkäät laikkuvehkat (Aglaonema)

Näitä Aasiasta kotoisin olevia kasveja pidetään helppohoitoisina. Luonnossa ne kasvavat aluskasvillisuudessa, joten ne selviävät melko hämärässäkin huoneessa. Suomen valoton talvi ei myöskään ole näille niin tuhollinen, kuin monelle muulle kasville. Kasvi on kuitenkin herkkä kylmälle ja vedolle.

Kasvi on kotoisin tropiikista, joten se pitää kosteudesta, mutta selviää myös kuivassa ilmassa. Liian kuivassa ilmanalassa se voi ruskistaa lehtiensä kärkiä. Kuitenkin, jos haluaa, että kasvi kasvaa ja voi todella hyvin, sille kannattaa tarjota ilmankostutin, suihkuja ja/tai sumuttelua ja reilusti hajavaloa, ei kuitenkaan paahdetta ja suoraa polttavaa aurinkoa. Liika aurinko haalistuttaa lehtien värin.

Laikkuvehkoja on monen värisiä. Lehdissä voi olla raitoina, pilkkuina tai läikkinä keltaista, punaista, vihreää, pinkkiä, mustaa ja hopeaa.

Laikkuvehkan kukinto on melko huomaamaton. Tämä yksilö aloitti kukkimisen kesäkuun puolessa välissä.

Englanniksi kasvi on Chinese Evergreen ja Kiinassa sitä pidetään onnea tuovana kasvina. Se on kauttaaltaan myrkyllinen, eikä sitä siksi voi suositella lapsi- tai eläinkoteihin. Laikkuvehka voi kukkia ja hedelmöittyessään sen kukinnosta muodostuu erittäin myrkyllinen marja. Kukat kannattaakin nyppiä jossain vaiheessa pois niiden ilmestyttyä. Kasvin maitineste voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä.

Vaaleanpunainen laikkuvehka näyttää kauniilta tummalehtisen isomaija Dottien edessä. Myös musta kukkaruukku korostaa lehtien punaisia värisävyjä.

Laikkuvehka on hidaskasvuinen, joten sitä lannoitetaan maltillisesti. Liika lannoitus kellastuttaa lehdet. Annan itse joka toisella kastelulla mietoa lannoitetta. (Puutarhan kesä) Laikkuvehka tarvitsee uuden ruukun vain noin joka kolmas vuosi. Se viihtyy hyvin melko pienessäkin ruukussa. Janoisena kasvi riiputtaa lehtiään. Hitaasta kasvusta huolimatta, kasvia kannattaa välillä käännellä, jotta se kasvaa tasaisesti ja suoraan. Korkeutta laikkuvehkalle tulee lajikkeesta riippuen noin 30-60 cm.

Punainen laikkuvehkamme
pääsi kylpyhuoneeseen, sillä se pitää kosteasta ja lämpimästä.

Kasvupohjan pitäisi olla hieman hapan, joten laikkuvehkalle voi laittaa havu-rodomultaa. Sekaan kannattaa pistää reippaasti hydrosoraa ja/tai perliittiä, jotta multa olisi kuohkeampaa. Tavallinenkin multa käy, silloin voit lannoittaa havu/rodolannoitteella tai tilkalla laimennettua kahvia parin kuukauden välein. Täysin mullattomiinkin kasvupohjiin tämä kasvi taipuu hyvin. Omistani yksi on Wurth imeytysrakeessa ja kaksi mullattomassa kookos-perliitti-hydrosora-sekoituksessa. Katteeksi olen laittanut Wurth imeytysraetta.

Laikkuvehka kuuluu Nasan 10:n eniten sisäilmaa puhdistavan kasvin listalle. Se puhdistaa erittäin tehokkaasti muun muassa formaldehydia ja bentseenejä.

Edit 2.12.2020 Kaikki laikkuvehkani voivat hyvin, sillä ne ovat kaikki olleet lampun alla. Kasvu on ollut hidasta, mutta se kuuluu kasvin luonteeseen. Kylpyhuoneessa oleva pinkki laikkuvehkani kukkii jälleen ja on tehnyt muutaman uuden lehden. Punaisen laikkuvehkan laitoin marraskuussa suljettuun isoon kasviterraarioon monen muun kasvin kanssa ja se on kotiutunut sinne erittäin mukavasti.

(2) Kommentit

  1. Tässä oli paljon hyvää tietoa laikkuvehkasta. Toivottavasti et pahastu, että linkitin tänne ja lainasin sinulta vähän hoito-ohjeita omaan tekstiini https://www.alykodinavaimet.fi/aglaonema-lipstick-laikkuvehka-on-nayttava-mutta-vahaan-tyytyva/ 🙂

    1. Hanna says:

      hei!
      Ei haittaa yhtään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *