Sain reilu puoli vuotta sitten talvella Alocasia frydek Variegatan kaksi mukulaa toiselta kasviharrastajalta. Alocasiat tekevät juuriinsa juurimukuloita, jotka ovat paksuja muodostumia juurien seassa. Mukulakasveista tunnetuin lienee peruna. Mukula toimii kasvin vararavintona sekä talvehtimis- ja lisääntymiselimenä. Alocasian mukula on pyöreähkö ja toisesta päästään hieman suippo. Istuttaessa-/juurruttaessa mukulan suippo pää tulee ylöspäin.
Laitoin molemmat mukulat perliitillä täytettyyn jäätelörasiaan, jonka pohjalle kaadoin parisen senttiä vettä. Kapillaari-ilmiö nostaa veden ylöspäin perliitissä mukuloiden käytettäväksi. Hieman läpinäkyvän rasian läpi veden pinnan korkeutta on helppo seurata. Mukulat upotin perliittiin niin, että suippo pää jäi pilkistämään perliitin pinnan yläpuolelle ja niin, että koko mukula jäi veden pinnan yläpuolelle.
Molemmat mukulat miettivät pitkään kasvuunlähtöä ja juurien kasvattamista. Koko talven ne vain pötköttivät lampun alla perliitissä ja olin jo luovuttamassa niiden suhteen. Kasvuunlähtöä ja juurtumista olisi voinut yrittää nopeuttaa lämpömaton avulla. Rasiaaan olisi voinut laittaa myös kannen, jolloin noussut ilmankosteus rasiassa olisi voinut innostaa mukuloita nopeampaan kasvuun. Helmikuussa nostin rasian itäikkunalle, jossa se sai paljon aamuaurinkoa, mikä käynnisti kasvuunlähdön ensin toisella ja hieman myöhemmin toisella mukulalla. Myös juuria alkoi pikkuhiljaa syntyä.
Nopeammin liikkeelle lähteneen mukulan istutin pienehköön ruukkuun, kun sillä oli kaksi lehteä. Pienessä ruukussa kasvupohja kuivuu nopeammin kuin isossa ruukussa. Alocasiat ovat herkkiä reagoimaan liikaan märkyyteen, joten siksi pienehkö ruukku. Laitan kasvin sitten isompaan ruukkuun, kun juurien koko alkaa sitä vaatia. Hitaampi mukula sai jäädä perliittiin vielä vähän kasvamaan.
Kasvupohjaksi laitoin mullattoman seoksen, johon tuli noin kolmasosa BioProffan kookoskuitua, kolmasosa perliittiä ja hydrosoraa ja kolmasosa kaarnaa. Olen huomannut alocasioiden juurien rakastavan kaarnaa, joten laitoin sitä huomattavasti enemmän kuin muille kasveilleni. Kaarnana käytin ”orkideamultaa”, josta olin poistanut isoimmat sammalpalat. Perliitin ja hydrosoran tilalta olisi voinut käyttää mitä tahansa kevytsoraa tai pelkkää perliittiä. Kookoksen tilalle olisi voinut laittaa viherkasvi- tai vaikka jopa kaktusmultaa
Kahden mukulan lehtien väritys erosi aika lailla toisistaan, toinen teki suuria valkeita läikkiä lehtiinsä ja toinen paljon vihreämpää lehteä, joissa valkoista oli paljon pienempinä laikkuina. Koska lehtien valkoiset osat eivät yhteytä, tarvitsee varsinkin valkoisempi frydek paljon valoa. Laitoin kasvin nyt valoisimmalle ikkunalleni, joka suuntaa länteen. Talvella alocasia Frydek hyötyy lisävalosta. Liian hämärässä se voi kuolettaa kaikki maanpäälliset kasvinosansa. Samoin voi käydä myös liian viileässä. Frydekiä ei kannatakaan pitää talvella ulko-oven tai tuuletusikkunan läheisyydessä. Vaikka maanpäälliset osat kuolevat, Alocasia lähtee yleensä kuitenkin uuteen kasvuun, kun se siirretään parempaan valoon.
Kasteluiden välissä olen päästänyt kasvupohjan kauttaaltaan kuivahtamaan. Olen liikakastellut useita alocasioitani, joten tämän kanssa yritän olla maltillisempi veden annon suhteen. Olen nyt lannoittanut molempia noin joka toisella kastelulla. Ennen kasvuunlähtöä en antanut mukuloille ravinteita, sillä mukulassa on kaikki, mitä se alkukasvuun tarvitsee. Kun Alocasialle vaihtaa isompaa ruukkua, voi kasvupohjasta kaivella samalla mukuloita ja kasvattaa niistä uusia kasveja.