Huonekasvit

Esittelyssä juovatraakkipuu Lemon Lime

Juovatraakkipuu (Tracaena deremensis) on kotoisin Afrikan trooppisilta ja subtrooppisilla alueilla. Kasvi on helppohoitoinen, joten se onkin suosittu huonekasvi. Kasvia tarvitsee kastella harvoin ja se selviää hieman hämärämmässäkin. Tämä kirjavalehtinen Lemon Lime tarvitsee kuitenkin melko paljon valoa, sillä se pystyy yhteyttämään vain lehtien vihreillä osilla. Liian pimeässä kasvu tyrehtyy ja lehtien kirjavuus häviää.

Kasvupohjan kannattaa antaa kuivua kasteluiden välissä. Lannoitetta voi antaa keväällä ja kesällä joka toisella kastelulla, syksyllä harvemmin ja talvella ei ollenkaan. Myös kastelua vähennetään talvella, ellei kasvi ole kasvivalon alla. Juovatraakkipuu kestää paremmin kuivuutta kuin märkyyttä. Liian kuivassa se kuitenkin ruskistaa lehtien kärkiä. Kasvia kannattaakin sumutella silloin tällöin. Vettä ei kannata sumuttaa lehtiruusukkeeseen, sillä siellä rullalla olevat uudet lehdet voivat mädäntyä.

Märkyyttä torjumaan kannattaa tehdä kasvupohjasta vettä päästävää. Mikäli käytät multaa, laita hiekansekaista kaktusmultaa, johon sekoitat joukkoon kevytsoraa. Omani on mullattomassa palmumixissä, jossa on kaarnaa (Terra Bark), seramista ja lecasoramursketta ja kasvi on näyttänyt viihtyvän.

Nuorelle juovatraakkipuulle kannattaa laittaa uusi isompi ruukku joka kevät. Vanhemmalle kasville riittää vaihto harvemmin. Luonnossa traakkipuu voi kasvaa 20 metriä korkeaksi, mutta ruukussa se jää onneksi pienemmäksi. Liian pitkäksi venähtänyt traakkipuu kannattaa keväällä leikata matalaksi. Ruukkuun kannattaa jättää noin 10 cm:n tynkä, josta traakkipuu lähtee haarautumaan. Typistetyn puun voi pilkkoa 10 cm:n palasiin ja laittaa pätkät juurtumaan vesilasiin tai esimerkiksi seramikseen.

Juovatraakkipuun sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa. Kasvi on lievästi myrkyllinen. Kesällä sitä voi pitää ulkona, kunhan se on sateelta ja suoralta keskipäivän auringolta suojassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *