Huonekasvit

Esittelyssä köynnösvehka Cherry Red

Tämä köynnösvehkalajike (Philodendron erubescens Cherry Red) on jalostettu hybridi, eikä sitä löydä luonnosta kuin korkeintaan puutarhakarkurina. Omani tilasin Hollannista Growjungle.nl nettikaupasta. Hintaa kasvilla oli noin 40€. Kasvi oli paljon isompi, mitä olin myyntikuvan perusteella olettanut. Kasvin matka Hollannista Suomeen kesti viikon ja se oli tullessaan hyvässä kunnossa ja hyvin pakattu.

Cherry Redin paksun torpedon malliset lehdet voivat kasvaa jopa 35 cm pitkiksi. Uusi lehti on väriltään syvän kirsikanpunainen ja vanhetessaan lehden väri muuttuu oranssin kautta tummanvihreäksi. Lehtivarret, varsi ja suojalehdet ovat kauniin punaiset. Lehtinivelten välit ovat lyhyet ja kasvilla on tiivis kasvutapa. Varsi on paksu ja jämäkkä, joten tämä köynnösvehka ei välttämättä tarvitse kasvitukea itselleen. Kasvi kannattaa kuitenkin kääntää kerran viikossa, mikäli valo tulee sivusta. Näin kasvi kasvaa suoraksi.

Cherry Redin sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa ja se on helppohoitoinen. Se sopeutuu hyvin kuivaan huoneilmaan ja pärjää hieman hämärässäkin. Värit kuitenkin ovat lehdissä kirkkaammat ja kasvu nopeampaa ja lehdet isompia, jos kasvi saa reilusti valoa. Itä- ja länsi-ikkunalla kasvi on suojassa keskipäivän kuumalta paahteelta, eteläikkuna voi olla kasville liian kuuma paikka.

Cherry Red on myrkyllinen, joten sitä ei suositella lapsi- tai lemmikkikoteihin. Kasvin isot lehdet keräävät helposti pölyä ja lehdet kannattaa pyyhkiä silloin tällöin pehmeällä ja kostealla liinalla. Kasvin voi myös viedä suihkuun aika ajoin.

Kasvupohja saa kuivahtaa kasteluiden välissä ja kesällä kastellaan enemmän kuin talvella. Lannoitetta voi antaa joka toisella kastelulla helmikuulta syyskuulle, talvella voi lannoitteen sijasta antaa merilevää. Mikäli vaihdat kasville uudet mullat keväällä, ei kasvia tarvitse lannoittaa hetkeen ruukun vaihdon jälkeen. Omalleni laitoin kookos-perliitti-kaarna-kevytsora- seoksen, johon tuli kookosta noin puolet. Mullan sekaan kannattaa myös sekoittaa kevytsoraa, perliittiä ja/tai kaarnaa, niin kasvupohjasta tulee ilmavampi ja kasvin juuret viihtyvät paremmin. Liikakastelu näkyy kasvissa kellastuvina alalehtinä. Janoisena kasvi riiputtaa lehtiään.

Uuteen ruukkuun laittaisin kasvin, kun vanha ruukku täyttyy juurista tai kun vanha multa alkaa paakkuuntua tai haperoitua liiaksi. Paras ajankohta ruukun vaihdolle on kevät tai kesä.

Cherry Rediä lisätään pistokkaista ja kasvi voi tehdä myös tyvipistokkaita emokasvin juurelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *