Huonekasvit

Esittelyssä venuksenkenkä

Tämä menneiden vuosien suosikkiorkidea (Paphiopedilum maudiae Femma) löytyi Viherkasvit.net kaupasta. Olin metsästänyt tätä kirjavalehtistä versiota jo jonkin aikaa ulkomaita myöten, mutta onnekseni se löytyi Suomesta. Kasvi tuli erittäin hyvin pakattuna lämpöpatruunan kera ja sen toimitus kesti vain kaksi vuorokautta. Kasvi oli hyväkuntoinen tullessaan.

Venuksenkenkä kukkii syksyllä tai talvella. Kukinta voi kestää usean kuukauden. Tohvelin mallinen kukka on yleensä kirjava ja siitä löytyy muun muassa valkoista, vihreää, vaaleanpunaista, keltaista, ruskeaa ja/tai ruosteenpunaista. Kukinnan voi laukaista siirtämällä kasvin syksyllä hieman viileämpään tilaan (16-18°C) muutamaksi viikoksi. Ole kuitenkin tarkkana, ettei ilma ole alle 15°C, sillä kasvi voi paleltua. Kylmä tila ei ole välttämätön, kasvi saattaa kukkia ilman viileää ilmaakin, kun päivät pimenevät. Halusin juuri tämän kirjavalehtisen lajikkeen, jonka lehdet ovat mielestäni kauniit, vaikka kasvi ei enää koskaan kukkisi uudestaan.

Kukinnan jälkeen kasvi voi kellastuttaa lehtiruusukettaan. Se on ihan normaalia käytöstä ja kasvi tekee lehtiruusukkeen viereen uuden lehtiruusukkeen, josta seuraava kukka lähtee joskus kasvamaan. Anna lehtien kuivua kokonaan ennen niiden poistamista, sillä kasvi kerää lehdessä olevat ravinteet käyttöönsä.

Maan tasalla karikkeessa kasvava venuksenkenkä ei kaipaa suoraa auringonpaistetta. Itä- tai länsi-ikkuna on sille paras paikka. Lehtien kirjavuus voi haalistua liiassa auringossa.

Kasvi viihtyy korkeassa ilmankosteudessa. Kasviterraario tai kasvikaappi on sille hyvä vaihtoehto. Mikäli kasvi on ikkunalaudalla, kannattaa sitä sumutella päivittäin. Varo kuitenkin kastelemasta lehtiruusuketta liikaa, ettei se lähde mätänemään. Mikäli kastelet kastelukannulla, varo silloinkin kaatamasta vettä lehtiruusukkeeseen.

Kasvin voi kastella esimerkiksi upottamalla se puoleksi tunniksi astiaan, jossa on huoneenlämpöistä vettä. Kasteluiden välissä kasvupohjan annetaan kuivahtaa kevyesti. Kesällä kastellaan useammin kuin talvella, ellei kasvi ole kasvilampun alla. Orkideaa tulee helposti kasteltua liikaa.

Kasvupohjaksi laitoin omalleni Kekkilän orkideamultaa ja ihan vähän kookosta. Orkideamullassa on kaarnaa ja hieman sammalta ja se hengittää hyvin, eikä mädännytä juuria. Venuksenkenkää voi lannoittaa orkidealannoitteella joka toisella kastelulla ympäri vuoden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *