Ostin tämän kasvin Bauhausista parilla kympillä. Vielä muutama vuosi sitten kasvista sai pulittaa satasia. Kasvi on kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikasta. Kasvi muistuttaa hieman Monstera adansoniita, mutta obliquan lehdet kasvavat isommiksi ja reijät lehdissä ovat paljon suuremmat. Kasvi on köynnös, joten se tarvitsee jonkin kasvituen, jota pitkin kiivetä ylöspäin. Amppeliin tai hyllynreunallekin kasvin voi laittaa kasvamaan riippuvana, mutta silloin lehdet jäävät paljon pienemmiksi kuin kiipeävällä kasvilla. Omallani ei vielä ole mitään tukea, mutta se on kohta ajankohtaista.

Monstera obliqua Peru ei ole helpoimman kasvin maineessa. Sen suurireikäiset lehdet usein repeilevät ja vahingoittuvat auetessaan, jos kasvi on normaalissa huoneilmassa. Omani päätin kuitenkin nyt pitää normaalissa huonekosteudessa, sillä en omista tällä hetkellä terraariota tai kasvikaappia, jossa ilmankosteutta saisi korkeammalle. Kasvin ensimmäinen lehti omistuksessani auksesi oikein mallikkaasti. Asuntomme ilmankosteus ei ole onneksi ihan kauhean matala. Lehtirullien avautumista voi edistää lehtirullaa sumuttelemalla pari kertaa päivässä.
Obliquan ongelmaksi voi muodostua myös valo. Kasvi rakastaa runsasta valoa, mutta ohuet lehdet herkästi kärähtävät auringossa. Talvella valottomuus myös voi käydä kasvin voimille. Paras valoratkaisu tälle onkin kasvivalo; se ei polta lehtiä ja tarjoaa valoa myös talvikuukausina.

Monstera obliqua Perun juuret ovat herkät liikakastelulle. Kasvupohja kannattaakin antaa kevyesti kuivua kasteluiden välissä. Ohuet lehdet eivät kuitenkaan varastoi paljon vettä, joten kasvi nuupahtaa, mikäli kasvupohja on liian pitkään kuivana. Kasvupohjaksi on järkevä laittaa turpeetonta multaa tai hienoa kookoskuitua. Kumpaa sitten käytätkään, kannattaa molempien sekaan laittaa reilulla kädellä perliittiä ja/tai kevytsoraa. Itse laitan tälle kookosta vajaa puolet ja reilu puolet perliittiä ja hydrosoraa. Lisäksi heitän sekaan hieman kaarnaa happamoittamaan inasen kasvupohjaa. Vielä kasvi on kaupan vettä pidättävässä kasvupohjassa, joten olen tarkkana kastelun kanssa, etten kastele kasvia liian usein.
Viihtyessään tämä kasvi voi kasvaa nopeastikin. Kesällä kasvia voikin lannoittaa vaikka melkein joka kastelulla. Alkukeväästä ja syksyllä lannoittaa voi joka toisella kastelulla ja talvella lannoitetta ei anneta ollenkaan, jos kasvi on luonnonvalon varassa. Lampun alla olevaa kasvia voi lannoittaa ympäri vuoden.
Voi että, miten mielenkiintoinen ja kattava esittely Monstera obliqua Perusta! On hienoa kuulla, että olet löytänyt tämän harvinaisen kasvin Bauhausista kohtuulliseen hintaan – vielä muutama vuosi sitten siitä sai pulittaa satasia.
On erityisen hyödyllistä, että jaoit kokemuksesi kasvin hoidosta. Vaikka Monstera obliqua Peru ei ole helpoimman kasvin maineessa, on rohkaisevaa kuulla, että ensimmäinen lehti omistuksessasi aukesi mallikkaasti normaalissa huoneilmassa. Vinkkisi lehtirullien sumuttelusta ja kasvivalon käytöstä ovat varmasti hyödyllisiä muillekin kasvinhoitajille.
Kasvualustan valinta ja kastelun tarkkailu ovat selvästi tärkeitä tekijöitä tämän kasvin hoidossa. Kokemuksesi kookoskuidun, perliitin ja hydrosoran yhdistelmästä antaa hyvän lähtökohdan kasvualustan suunnitteluun. On myös hyvä huomio, että kasvi voi kasvaa nopeastikin viihtyessään, joten lannoituksen rytmittäminen kasvukauden mukaan on tärkeää.
Kiitos, että jaoit kokemuksesi ja vinkkisi – ne ovat varmasti arvokkaita monille Monstera obliqua Perun ystäville!