Huonekasvit Puutarha

Ihmeellinen juurrutuskone

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Sain kuukausi sitten koekäyttööni Wilma mini vesiviljelmän. Siinä on kahdeksan 1,6 litran ruukkua, joista kolmeen laitoin kasvamaan hernettä ja kaalia ja viiteen laitoin pistokkaita juurtumaan. Laite paljastui varsinaiseksi juurrutuskoneeksi, joten kahden viikon käytön jälkeen heivasin kaalin alut huitsin Nevadaan ja laitoin kahteen ruukkuun lisää pistokkaita juurtumaan. Herneet olivat jo kasvaneet aika pitkiksi ja yhdessä oli ensimmäinen palkokin, joten ne saivat jäädä kasvamaan vielä ruukkuunsa.

Wilma mini mahtuu hienosti pöydälle. Ruukut ovat täynnä juurtujia. Herneet ovat neljässä viikossa kasvaneet ihan hyvin, vaikka lannoitetta on ollut laihanlaisesti.

Laitoin ruukkujen pohjalle hyttysverkon palan ja pari senttiä hydrosoraa. Loppuosan ruukuista täytin perliitillä, jonka olen huomannut olevan erinomainen juurrutusmateriaali. Hyttysverkko ja hydrosora estävät perliitin valumista ulos ruukusta. Kasvi on myös helppo nostaa esiin perliitistä ja laittaa takaisin perliittiin, jos haluaa tarkistaa juurien tilanteen. Perliitti ja hydrosora pitää huuhtoa ennen ruukkujen asennusta paikoilleen, jotta siinä oleva hienojakoinen pöly ei mene vesiviljelmään ja tuki pumppua. Vpluxilta voi tilata myös valmiiksi pestyä perliittiä ja hydrosoraa.

Perliitti on valkoista, hyvin vettäpäästävää ainetta, joka käy myös vesiviljelmään kasvupohjaksi hydrosoran tilalle. Vesi kiertää pumpun avulla letkuja pitkin jokaiseen ruukkuun. Ruukuista vesi valuu takaisin vesisäiliöön, jossa pumppu on. Pumppua pääsee huoltamaan ja säiliöön voi lisätä vettä ja ravinteita punaisella kannella suljetun huoltoaukon kautta. Wilma mini on ollut erittäin helppokäyttöinen ja huoleton.
Köynnösvehka Burle Marx Variegata on tehnyt vajaassa kolmessa viikossa juuren.

Lannoitteeksi sain Vpluxilta Atamin Bcuzz Hydro vesiviljelyravinteet, joita laitoin vesisäiliöön vasta puolet minimiannostuksesta. Lisäksi laitoin Atamin Root Stimulatoria minimiannostuksen verran. Atamin Root Stimulator teki vaikutuksen minuun jo semihydrossa perliitissä juurruttamisessa ja sama suuntaus jatkui nyt vesiviljelmän kanssa. Tuntuu olevan taika-ainetta.

Olen ollut Atamin ravinteisiin tyytyväinen. Varsinkin Root Stimulator on tehnyt vaikutuksen ja juurten kasvu on ollut sen avulla nopeaa.

Juuria tulee pistokkaisiin kovaa tahtia. Nopeimpiin juurtujiin lukeutuvat hopeaköynnös ja nukkaköynnösvehka, joille tuli parissa viikossa usean sentin mittainen juuri. Nukkaköynnösvehka on nyt neljässä viikossa kasvattanut tuuhean mytyn juuria ja on valmis istutettavaksi. Olen saanut kahden-neljän viikon aikana juuria lähes kaikkiin vesiviljelmässä olleisiin pistokkaisiin. Juurtumassa on ollut laikkuvehkaa, herttaköynnösvehkoja, keltapunalehtiä, kultaköynnöksiä, monsteroita ja eri köynnösvehkoja. Ainoa pistokas, johon ei ole tullut vielä juuria, on pylvästyräkin latva.

Hopeaköynnös teki kahdessa viikossa pitkät ja paksut juuret ja se pääsi istutukseen.

Monet pistokkaat ovat kasvaneet ja aktivoineet kasvupisteitään, vaikka lannoitus on ollut minimaalista. Seuraavaksi aion nostaa lannoitteen määrää minimiannostukselle ja seuraan, kuinka pistokkaat siihen reagoivat.

Nukkaköynnösvehka on tehnyt kunnolliset juuret neljässä viikossa ja myös uuden lehden alku on lähtenyt kasvuun. Tämä pistokas odottaakin ruukkuun pääsyä, kunhan saan itseni ensin raahattua ruukkukauppaan.

Wilma mini on ollut helppokäyttöinen. Levää ei ole veteen muodostunut, enkä ole reiluun kuukauteen joutunut vaihtamaan vesiä. Vesipumpun suodattimen olen pessyt pari kertaa hanan alla. Suodatin on pumpun ulkopuolella, joten se on helppo irrottaa ja laittaa takaisin. Veden pH:ta en ole vedestä mitannut, koska pistokkaat ja herneet tuntuvat viihtyvän, enkä ole jaksanut ostaa mittaria. Joskus mittasin kotimme veden pH:n mittausliuskoilla ja arvo oli siinä 6,5:n luokkaa. Eli neutraalia vettä oli ainakin sillä kertaa hanasta tarjolla, mikä on pistokkaille ihan hyvä arvo.

Ilmankosteus pyörii noin 60%:ssa vesiviljelmän yläpuolella, joten pistokkaat viihtyvät. Korkea ilmankosteus edistää juurtumista.

Wilma mini on pohjoisikkunalla, joten tarjoan sille keinovaloa 14 tuntia vuorokaudessa ainakin vielä. Kesällä pistokkaat saattavat pärjätä ilman lisävaloakin, aika näyttää. Valona Wilmalla on Vpluxin 50W Ufo ledvalaisin.

Laikkuvehkan katkennut verso juurtui reilussa parissa viikossa tämän verran.

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti-10l-pesty-ei-poliseva-/13397

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-hydrosora-atami-pesty-1l/11592

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-root-stimulator-juuriravinne/446

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-micro-kit-ravinnesarja/10171

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-ufo-50w-6400k/11864

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *