Huonekasvit

Millainen kukkaruukku?

Kukkaruukun valinta on välillä vaikeaa ja siihen vaikuttaa moni asia. Mitä kaikkea valinnassa pitää huomioida?

Kasvin ja entisen ruukun koko vaikuttavat siihen, minkä kokoinen ruukku pitää hankkia. Yleensä kasvi laitetaan parisen senttiä isompaan ruukkuun, kuin aikaisempi ruukku on ollut. Mitä enemmän vanhassa ruukussa on juuria, sitä isompaan ruukkuun kasvi kannattaa uudelleenistuttaa. Liian suuri ruukku villitsee kasvin kasvattamaan pelkkiä juuria ja kasvin maanpäällinen kasvu voi taantua. Valintaan vaikuttaa myös kasvin vedenkulutus. Yleissääntönä on, että mitä janoisempi kasvi, sitä isompaan ruukkuun se kannattaa laittaa. Esimerkiksi peikonlehdet ovat kovia juomaan, kun taas anopinkielet pärjäävät hetken vaikka täysin ilman vettä. Jos olet laiska kastelija, kannattaa vältellä kovin pieniä ruukkuja, jotka kuivahtavat nopeasti. Jos taas olet innokas kastelija, kannattaa vältellä liian isoja ruukkuja.

Ruukut jaetaan kahteen ryhmään; suojaruukkuihin ja istutusruukkuihin. Istutusruukuissa on pohjassa reikiä, joista ylimääräinen vesi valuu pois. Kasvit kannattaa istuttaa tällaiseen ruukkuun. Jos istutusruukun ulkonäkö ei miellytä, kannattaa ostaa suojaruukku, jonka sisään istutusruukku laitetaan. Suojaruukussa ei ole reikiä pohjassa. Umpinaisia ruukkuja käytetään suojaruukkuna, eikä niihin ei kannata suoraan istuttaa kasvia, koska vaarana on ylikastelu. Itselläni on useampi kasvi istutettu suoraan suojaruukkuun vastoin kaikkia ohjeita. Näiden kasvien kastelussa pitää olla todella tarkkana, jotta kasvit eivät kuole liikaan veteen. Seuraavan ruukunvaihdon yhteydessä vaihdan umpiruukut istutusruukkuihin, jotta kasteluhommat hieman helpottuisivat.

Kaunis savinen istutusruukku ei mielestäni tarvitse erillistä suojaruukkua. Hengittävä saviruukku on hyvä valinta kaktuksille. Saviruukut ovat myös melko edullisia.

Suojaruukkuja on todella monenlaisia ja ne kannattaa valita muuhun sisutukseen sopivaksi. Valintaan vaikuttaa myös siihen istutettavan kasvin ulkonäkö. Eri korkuiset ruukut tekevät kukkaryhmiin näyttävyyttä ja kerroksellisuutta. Materiaaleissa on runsaasti vaihtoehtoja. Nyt trendikkäitä ovat erittäin koristeelliset ruukut sekä punotut ruukut ja korit. Uutuutena markkinoille on tullut ns. kasvoruukut, joissa on ihmiskasvot. Kun ruukkuun istuttaa kasvin, se näyttää kasvojen yllä kasvavilta hiuksilta. Huipputrendikkäitä ovat myös lasiset istutusastiat, joiden sisään kasvi laitetaan kasvamaan. Helpointa niihin on laittaa ilmakasveja, jotka eivät tarvitse kasvupohjaa. Amppeleissa nyt trendikkäitä ovat seinälle kiinnitettävät makramee-amppelit, joita voi vaikka opetella tekemään myös itse.

Kosteudesta pitävä pitsilehti viihtyy lasikuvussaan.

Istutusruukkuja on lähinnä kahdenlaisia: savisia ja muovisia. Se kumman valitsee, riippuu kastelutavoista ja siihen istutettavasta kasvista. Jos olet laiska kastelija, kannattaa valita muovinen istutusruukku. Lasittamaton saviruukku hengittää, jolloin se haihduttaa vettä kasvupohjasta, kun taas muovinen ruukku ei hengitä. Muoviruukkuun kannattaakin siis laittaa kasvit, jotka pitävät kosteudesta ja saviruukkuun kuivemmasta pitävät kasvit. Saviruukku myös imee itseensä kosteutta, joten se kannattaa upottaa joksikin aikaa veteen ennen kasvin istuttamista. Itse pidän tavallisten saviruukkujen ulkomuodosta ja väristä, joten olen istuttanut niihin myös janoisempia kasveja. Näitä saa olla vähän väliä kastelemassa, joten seuraavan ruukunvaihdon yhteydessä vaihdan janoisimmat kosteudesta pitäjät muoviruukkuihin. Kovin isolle kasville kannattaa valita saviruukku, jotta kasvi ja ruukku pysyvät hyvin pystyssä. Myös kissakodissa kannattaa suosia savisia painavampia ruukkuja, jotta kasvit eivät kaatuile ja tippuile niin helposti.

Janoinen aarnipeikko sai kosteutta pidättävän muoviruukun. Tämä kahden euron ruukku löytyi K-Raudasta ja on mielestäni ihan kelvollisen näköinen myös ilman suojaruukkua

Tavallisten ruukkujen lisäksi kaupoissa on myös altakasteluruukkuja. Ne ovat hyvä valinta juopolle kasville ja/tai laiskalle kastelijalle. Altakasteluruukut ovat hyvä valinta myös paljon matkustavalle ihmiselle. Muista päästää vesitila tyhjäksi ennen uuden veden lisäystä. Näin kasvupohja saa välillä kuivahtaa, eikä vesitilaan muodostu esimerkiksi levää. Altakasteluruukuissa on se ongelma, että kasvin juuren kasvavat ympäri vesitilaa ja mullanvaihdossa voit joutua hajottamaan koko ruukun, jotta saat juuret ehjinä ulos ruukusta. Siksi itse suosin tavallisia istutusruukkuja.

(5) Kommentit

  1. Maarit Marjaranta says:

    Voiko enään pelastaa kukkaa jos juuret ovat mädäntyneet. Otin kukan ruukusta pois ja annan sinällänsä kuivahtaa. Tuleeko siihen uusia juuria näin vain onko kukkani mennyttä .?

    1. Hanna says:

      Poistaisin lehtiä ja laittaisin veteen tai perliittiin juurtumaan muovipussi päässä. Lehtien sumuttelua pussin sisään päivittäin. Jos kasvista saa latvan katkaistua, ottaisin siitä pistokkaan juurtumaan. Jos emokasvi ei selviä, elämä jatkuu pistokkaasta.

  2. Jenni says:

    Ihan aloittelijana sellainen kysymys, että eikö suojaruukku kastu, kun vesi tulee istutusruukusta läpi? Tärä olen pohtinut ja yrittänyt löytää vastausta.

    1. Hanna says:

      Kastuuhan se, mutta ei se haittaa. Jos vettä on suojaruukussa paljon, sen voi kaataa pois puoli tuntia kastelun jälkeen.

      1. Jenni says:

        Kiitos vastauksesta! Näin teen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *