Huonekasvit

Mullaton palmumix

Palmumix on mullaton kasvualusta, joka valmistetaan kevytsorasta, seramiksesta ja kaarnasta. Nimensä mukaisesti se käy erityisen hyvin palmuille, mutta seoksen voi tehdä oikeastaan mille tahansa viherkasville.

Seramis

Seramis on poltettua saviraetta ja voi imeä itseensä hyvin paljon nestettä. Seramiksen määrää lisäämällä saadaankin kasvupohjasta mieleinen kovasti juovalle kasville, kun taas kuivan ystävälle seramista laitetaan vähemmän. Perusohjeessa kaikkia aineksia laitetaan noin saman verran, seramiksen määrällä voi hienosäätää kasvupohjan vedenpidättävyyttä. Seramis kannattaa ennen käyttöä huuhdella puhtaaksi savipölystä, esimerkiksi siivilässä.

Lecasoramurske

Kevytsora tuo kasvupohjaan vedenläpäisevyyttä ja ilmavuutta. Seoksessa käytettävien raaka-aineiden pitäisi olla karkeudeltaan kutakuinkin samaa luokkaa, joten kevytsoraksi kannattaa valita lecasoramurske, joka on saman kokoista raetta kuin seramis. Näin ainekset eivät ala erottua toisistaan kasteluiden yhteydessä. Myös kevytsora kannattaa huuhtoa pölystä ennen käyttöä.

Kekkilän orkideamulta on liian kookasta sellaisenaan palmumixiin.

Kaarnan palojen pitäisi olla myös samankokoista kuin seramis ja lecasoramurske. Voitkin ostaa Kekkilän orkideamultaa ja saksia kaarnan palat oksasaksilla pienemmäksi. Tässä on ihan julmettu homma, mutta näin säästää rahaa. Suosittelen kuitenkin säästämään hermoja ja sormia ja ostamaan Terra Bark männynkaarnaa, jota myyvät esimerkiksi terraariokaupat. Tämä kaarna on valmiiksi oikean kokoista ja säästää sinut pilkkomisen vaivalta. Pienijakeinen kaarna on kalliimpaa kuin orkideamulta, mutta huomattavasti kätevämpää käytössä ja varmasti tarpeeksi pientä silppua. Ulkomaisista nettikaupoista löytyy kaarnaa halvemmalla kuin suomalaisista nettikaupoista.

Raaka-aineet ovat saman kokoisia.

Palmumixissä olevat kasvit kannattaa kastella suihkussa. Tällöin kasvupohja pystyy imemään itseensä reilusti nestettä. Suihkuun on aika mennä, kun kasvi lerpattaa lehtiään tai ruukku tuntuu kevyeltä. Itselläni palmumixissä on kuivemmasta pitäviä kasveja, kuten traakkipuu ja hoya kerrii. Nämä vien suihkuun näin talvella reilun parin viikon välein, kesällä hieman useammin. Toki kannullakin kasvit voi kastella. Silloin kannattaa tyhjentää aluslautaselle valunut ylimääräinen vesi vartin päästä kastelusta pois. Suihkussa tulee kuitenkin pestyä kasvin lehdetkin samalla, mikä parantaa kasvin yhteyttämistä.

Palmumix on mielestäni kauniin näköistä.

Kun olet suihkuttanut kasvin, anna sen valua pitkään ja kunnolla esimerkiksi lattiakaivon päällä, jotta kasvupohjaan ja ruukkuun ei jää lillumaan liikaa vettä. Valumisen jälkeen kasville kaadetaan mahdollinen lannoitusvesi. Joka kastelulla ei kannata lannoittaa, vaan joskus kasvupohjaa on hyvä huuhdella myös pelkällä vedellä. Vesi poistaa muun muassa liikoja lannoite- ja kivennäiskertymiä kasvupohjasta. Talvella lannoitetaan vähemmän kuin keväällä ja kesällä. Pitää muistaa, että palmumixissä ei ole ravinteita toisin kuin uudessa mullassa, joten lannoittaminen aloitetaan nopeammin ruukun vaihdon jälkeen, kuin multaan laitettaessa.

Palmumixin voi käyttää lähes loputtomasti uudelleen. Mikäli haluat desinfioida kasvupohjan mahdollisista ötököistä ja bakteereista, voi sen uunittaa. 150°C ja 15 minuuttia on riittävä paistoaika ja -lämpö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: