Huonekasvit

Esittelyssä punalehti, Iresine herbstii

Tämän punalehtisen kaunokaisen sain ystävältä lahjaksi, sillä hän tiesi minun etsineen tällaista jo jonkin aikaa. Kasvi kuuluu revonhäntäkasveihin ja siitä on olemassa myös vihreä-keltalehtinen versio ja punainen, jolla on sydämenmuotoiset lehdet.

Kasvi on kotoisin Brasiliasta, joten se pitää korkeasta ilmankosteudesta. Sitä kannattaakin sumutella varsinkin talvella, kun huoneilma on kuivaa. Kasvi hyötyy talvella myös ilmankostuttimesta. (Kuten melkein kaikki kasvit.) 😀

Punalehden englanninkielinen nimi on Bloodleaf.

Janoisena kasvi lerpahtaa lähes kuolleen näköiseksi, mutta nousee nopeasti ylös, kun se saa taas vettä. Tosin se ei ohutlehtisenä kasvina kestä kuivuutta kovin kauaa. Anna kuitenkin pintamullan kuivahtaa kasteluiden välissä. Lannoitetta voi antaa keväällä ja kesällä joka toisella kastelulla. Omalleni annan Puutarhan Kesää. Mikäli kasvi ei ole lampun alla talvella, voi lannoittamisen jättää pimeimpien kuukausien ajaksi.

Keväisin kasvi kannattaa latvoa, jotta siitä kasvaisi tuuheampi. Kasvi on nopeakasvuinen, joten voit joutua latvomaan kasvin myös kesän aikana. Latvonnasta syntyneet pistokkaat kannattaa juurruttaa vedessä. Yleensä punalehti juurtuu nopeasti. Yhteen ruukkuun kannattaa laittaa useampi pistokas, jotta kasvi näyttäisi tuuheammalta.

Uuteen ruukkuun punalehti kannattaa laittaa vasta, kun vanha ruukku on täynnä juuria. Paras ajankohta ruukun vaihtoon on kevät. Ruukkuun kannattaa tehdä salaoja esimerkiksi ruukkusoralla ja tehdä kasvupohjasta vettä päästävä. Mullan sekaan voi laittaa esimerkiksi ruukkusoraa. Omani on mullattomassa sekoituksessa, jossa on kookosta, perliittiä ja kaarnaa.

Kasvupohja saisi olla kuohkeaa.

Ilman lisävaloa kasvi saattaa ränsistyä talven aikana. Silloin se kannattaa napsia 8cm pistokkaiksi ja aloittaa kasvin kanssa alusta. Luonnossa punalehti voi kasvaa yli metrinkin korkuiseksi. Huonekasvina se jää yleensä matalammaksi. Syksyllä on järkevää ottaa kasvista myös pistokkaita, jotta saat niistä uuden kasvin, mikäli emokasvi kuukahtaa talven aikana.

Punalehti tarvitsee paljon valoa, sillä sen lehdissä on vain vähän yhteyttävää lehtivihreää. Kesäinen kuuma keskipäivän aurinko voi olla sille kuitenkin liikaa. Liian hämärässä punainen väri haalistuu. Omani on itä-ikkunalla, jossa on talvella lisävalo. (4000K, 2200lm)

Punalehti on kylmänarka. Sitä ei kannatakkaan sijoittaa ulko-oven tai ikkunan läheisyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *