Huonekasvit

Kasvivalojeni sähkönkulutus

Oletko koskaan miettinyt, paljonko rahaa palaa kasvilamppujen käytön takia? Itse en miettinyt asiaa, ennen kuin eräänä päivänä laskin kasvilamppujen määrän asunnossani. Kasveja varten olen virittänyt ympäri asuntoa 21 polttimoa, joissa on tehoa 5,5W-50W. Kasvilamppuja on näin talvella oikeastaan kaikissa huoneissa. Kesällä lamppujen määrä hieman laskee, mutta kasveja on paljon paikoissa, joissa tarvitaan ympärivuotista lisävaloa.

Yhteensä kasvivalojeni tunnissa käyttämä energiamäärä on noin 440W. Valot ovat päällä 10 tuntia päivässä, joten ne kuluttavat päivässä energiaa 4400W eli kulutus on 4,4 kWh /päivä.

Kuukaudessa on keskimäärin 30 päivää, joten kodissani energiaa kuluu kasvilamppuihin 132 kWh kuukaudessa. (4,4 kWh x 30)

Sähkön hinta koostuu kolmesta osatekijästä; sähköstä, veroista ja sähkönsiirrosta. Yksi kilowattitunti maksaa meille sähköineen, siirtoineen ja veroineen noin 11 senttiä eli 0,11€

132kWh x 0,11€/kWh = 14,52€. Toisin sanoen kuukaudessa kasvilamppuihin kuluu hieman alle 15€. Ilmaiseksi ei siis valaistus kasveille tule. Kesäaikaankin lamppuihin menee noin 9€ kuukaudessa.

Mikäli pitäisin valoja päällä 14 tuntia päivässä, olisi valoihin kuukaudessa menevä rahasumma noin 20,30€.

Yhden 20W lampun rahan kulutus kuukaudessa (päällä 10 tuntia/päivä) on: 0,02kW x 10h x 30 x 0,11€/kWh = 0,66€

Tietoisuus lamppujen energiankulutuksesta hieman harmittaa. Onneksi kasvit yhteyttävät ja näin poistavat ilmasta hiilidioksidia. Voisi luulla, että ne yhteyttävät sen määrän happea, mitä lamppujen käyttö tuottaa hiilidioksidia, mutta mitään tietoa en onnistunut tästä löytämään. Kasvilamppujen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä voi toki pienentää hankkimalla uusiutuvaa ympäristöystävällistä sähköä. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös lamppujen valmistaminen vie energiaa ja saastuttaa.

Aina kannattaa suosia led- polttimoita, sillä ne ovat energiatehokkaita. Ne ovat myös pitkäikäisiä, joten uusia lamppuja pitää ostaa harvoin.

Edit 1.9.2022 Tämä artikkeli pitää sisällään vanhentunutta tietoa sähkön hinnasta. Sähkön hinta on moninkertainen tällä hetkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *