Puutarha

Mikä ihmeen ötökkähotelli?

Netissä ja kaupoissa törmää nyt vähän väliä trendikkääseen ötökkähotelliin. Miksi sellainen kannattaa hankkia ja mistä niitä saa? Onko hotelleissa eroja?

Omani ostin jo vuosia sitten muistaakseni Bauhausista ja joka kevät siellä näkyy käytön jälkiä. Varsinkin onttojen oksien sisällä on ollut pesiä. Minun mallissani on yöpymis-, pesä- ja talvehtimispaikkoja monipuolisesti kaikille hyönteisille. Nykyään esimerkiksi Bauhausista löytyy myös omat hotellit perhosille, leppäkertuille ja mehiläisille.

Hyönteishotelleja saa nykyään useimmista kodinsisustus-, puutarha- ja rautakaupoista, eivätkä ne ole kovin kalliita. Halvimmat ja ihan kelvolliset maksavat alle 10€ ja kalleimmat muutaman kympin. Netistä löysin kyllä K-Raudan sivuilta 99€ maksavan hotellin, mutta se ei taida olla ihan hintansa väärti. Ulkomailta pystyy tilaamaan jopa usean satasen kustantavia jättiläishotelleja, mutta niihin tuskin kuluttajalla on tarvetta.

Lähtöhinnat ovat niin alhaiset, ettei hotellia juurikaan kannata rakentaa itse. Ohjeita on kuitenkin saatavilla netissä useita, mikäli hotellin rakentaminen kiinnostaa. Helpoin ja halvin tapa on rakentaa hyönteishotelli ontoista korsista maitopurkin sisään ja laittaa purkki roikkumaan narulla puunoksasta. Ulkonäköä voi parantaa maalaamalla maitopurkin ulkopinnat. Riippuen tietenkin maalista ja sijoituspaikasta, pinta tuskin pysyy kauniina kovin kauaa. Toinen kätevä malli on laittaa onttoja korsia tai vaikka käpyjä kahvikuppeihin. Muunmuassa leppäkertut viihtyvät käpyjen seassa. Kupit voi sitoa narulla kupin korvasta roikkumaan puiden oksille.

Pesimäpaikka perhosille.

Miksi hotelli kannattaa hankkia? Liian hyvin hoidetut pihapiirit, parvekkeet ja muu kaupunkiympäristö eivät tarjoa tarpeeksi yöpymis-, pesä- tai talvehtimispaikkoja hyönteisille. Tämä vähentää muun muassa pölyttäjä- ja petohyönteisiä. Kun nämä hyönteiset vähenevät, tuholaisten määrä ympäristössä kasvaa ja kasvit eivät hedelmöity kunnolla pölyttäjien puutteessa. Jos kukat eivät pölyty, jää esimerkiksi marjasato pieneksi. Tuholaisten määrän noustessa, kasvit voivat huonosti, ovat alttiita sairauksille ja kukinnat ja sadot jäävät pieniksi.

Pesimäpaikkoja erilaisille mehiläisille ja petopistiäisille.

Hyönteishotelli kannattaa sijoittaa aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle 100-150 cm korkeuteen, riippuen sen vieressä olevan kasvillisuuden korkeudesta. Sen läheisyydessä olisi hyvä olla kukkivia kasveja, jolloin ötökät löytävät hotelliin paremmin. Hotelli on järkevää sijoittaa niiden kasvien läheisyyteen, joita haluaa erityisesti suojella. Itselläni hotellin alapuolella on houkuttimena kevätkukkija kevätvuohenjuuri ja vieressä tuholaisilta suojeltava ja pitkin kesää kukkiva vadelma. Omani olen kiinnittänyt lauta-aitaan, mutta sen voi vyöttää narulla esimerkiksi omenapuunrunkoon. Tällöin petohyönteiset voivat kiivetä pesästä suoraan puun oksille ruokailemaan ja toisin päin. Hotelleja löytyy myös puiden oksille roikkumaan laitettavia sekä jalaksilla seisovia malleja. Jos piha on suuri, hotelleja kannattaa hankkia useampi.

Puutarhan hyönteisten monimuotoisuutta voi parantaa myös olemassa olevia pesäpaikkoja vaalimalla ja luonnollisia pesiä järjestämällä. Lahopuu on pesäpaikoista varmaankin se parhain. Jätä esim. kaadetun puun kanto lahoamaan paikalleen. Näin tarjoat apua mitä moninaisimmille hyönteisille. Pihan voi myös päästää jostain nurkasta hieman villiintymään ja tarjota näin suojaa hyönteisille. Myös ruokaa pitäisi olla pölyttäjille koko ajan tarjolla, joten puutarhan istutukset kannattaa suunnitella niin, että puutarhassa kukkii koko kesän. Vanhojen puiden rungot tarjoavat myös paljon piilopaikkoja, joten niitä ei kannata olla ensimmäisenä kaatamassa.

Pesimäpaikkoja leppäkertuille.

Hotelliin voi nykyään myös tilata asukkaita! Olen tilannut kahtena kesänä Biotus Oy:ltä takapihalleni kaksipistepirkkoja kirvoja syömään. Tilasin molempina vuosina pirkkoja parisenkymmentä ja osan niistä laitoin hyönteishotellin läheisyydessä oleviin kasveihin, jotta ne löytäisivät hotelliin. En toki tiedä, missä pistepirkot ovat talvehtineet, mutta ne ovat lisääntyneet roimasti ja nyt niihin törmää puutarhassa yhtenään! Jo viime kesänä kirvaongelma rivitalomme takapihalla oli huomattavasti helpottanut, innolla odotan, mikä tilanne on tänä kesänä..

Aiheesta lisää:

(2) Kommentit

  1. Pekka says:

    Katsokaa sitten ettei Tikka käy ja tyhjennä koko hyönteishotellia. Olen joutunut antamaan Tikalle monesti lähdöt kun on hotellia tyhjentämässä pitkällä nokallaan.

  2. Hotellin omistaja. says:

    Katsokaa sitten ettei Tikka käy ja tyhjennä koko hyönteishotellia. Olen joutunut antamaan Tikalle monesti lähdöt kun on hotellia tyhjentämässä pitkällä nokallaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *