Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä harvinainen Begonia Conchifolia variety Rubrimacula (Red Ruby)

Tämän erikoisvärisen, simpukkabegoniaksi kutsutun harvinaisuuden löysin Viherpajalta Vantaalta. Ihastuin kasvin punaisiin lehtivarsiin, punaisiin pilkkuihin lehden keskellä ja hieman kilpipiileaa muistuttavaan ulkonäköön. En ollut Tampereella moista nähnyt, joten laitoin sen ostoskoriin nopeasti. Koko Suomestakaan en löytänyt äkkikatsomalla nettikaupoista vastaavaa, joten olin iloinen löydöstäni.

Kasvista oli kovin vähän tietoa netissä, mutta selvisi, että tämä viihtyy ennemmin varjossa kuin auringossa. Omani laitoin itäikkunalle muiden kasvien taakse varjoon ja siinä on tuntunut viihtyvän. Kasvi kukkii lopputalvesta vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin, jotka tuoksuvat voimakkaasti. Kasvi pitää kosteasta ilmasta (Mikä kasvi nyt ei pitäisi? 😀 ) Kastele kasvi, kun kasvupohja on pinnasta muutaman sentin matkalta kuivaa. Kasvi kastellaan heti, jos lehdet alkavat lerpattaa. Omani laitoin lähelle ilmankostuttajaa.

Kun toin tämän kotiin, se pääsi ensimmäisenä kylpyhuoneeseen pesulle, sillä kukkakassista lehahti kodin lattialle yksi jauhiainen. Päätin varmuuden vuoksi pestä kasvin, vaikka siinä ei näkynyt jälkeäkään jauhiaisita. Syynäsin tietenkin kasvin jo kaupassa, eikä mitään epäilyttävää, kuten lehtivaurioita näkynyt. Poistin myös pintamullan, jossa saattaisi olla tuholaisten munia ennen, kuin istutin kasvin uuteen ruukkuun.

Koska tämä kasvi pitää kosteasta, laitoin sen kosteutta pidättävään muoviseen istutusruukkuun. Ruukun löysin parilla eurolla K-raudasta. Kasvupohjaksi laitoin hydrosoraa, hiekkaa ja multaa noin 1:1:2 suhteessa. Pinnalle laitoin kerroksen Wurth imeytysraetta lähinnä koristeeksi. Kasvi kotiutui hyvin ja alkoi tehdä nopeasti uusia lehtiä. Myöskään viitteitä tuholaisista ei näkynyt.

Begonia kukkii erittäin vaatimattomin kukin.

Edit 2.12.2020 Syksyn tullessa valon määrä itäikkunalla väheni ja laitoin kasvilamput liian myöhään paikoilleen. Valo väheni, mutta losmotin vettä begonia raukalle samaan tahtiin kuin kesälläkin. Niinpä meinasin tappaa koko kasvin liikakasteluun. 95% lehdistä mätäni, ennen kuin tajusin virheeni. Nyt olen antanut sille lisävaloa 12 tuntia päivässä ja annan kasvupohjan kuivahtaa paremmin kasteluiden välissä. Vettä annan kerrallaan melko vähän. Olen myös huomannut, että tämä ei juurikaan välitä sumuttelusta. Nyt kasvi on tehnyt muutaman pienen uuden lehden ja näyttää toipuvan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *