Huonekasvit

Ilmankostutin kasveille?

Miksi ilmankostutin kannattaa hankkia? Mitä eroja kostuttimissa on ja millainen oikein kannattaa ostaa? Mitä kaikkea tarvitsee huomioida, kun sellaisen ostaa?

Varsinkin talvella lämmityksen takia kiinteistöjen sisäilma voi olla todella kuivaa, jolloin ilmankosteus saattaa olla alle 20 %, mikä on ihmiselle liian vähän. Kuiva ilma pahentaa muun muassa allergisia hengitysoireita, astmaa ja iho-ongelmia, kuten atopiaa. Mutta minähän tietenkin mietin vain, että miten kasvit oikein pärjäävät noin kuivassa. Minulla on monta sademetsän asukkia, joille kuiva ilma on kauhistus, enkä jaksaisi olla koko ajan sumuttelemassa niitä.

Kasveille yleisesti sopii kostea ympäristö. Mitä kosteampi ilma, sitä tyytyväisemmät kasvit. Asunnossa kosteus ei saisi kuitenkaan jatkuvasti ylittää 50%:a. Siksi kannattaa hankkia kostuttimen lisäksi kosteusmittari. Joissain malleissa on sisäänrakennettu kosteusmittari, joka katkaisee höyryn tuotannon, kun asettamasi kosteus% on saavutettu. Sellainen kannattaa ostaa, jos haluaa huolettomuutta kostuttimen käyttöön.

Kosteutettavan tilan koko vaikuttaa siihen, millainen kostutin kannattaa ostaa. Laitteita on tarjolla monen kokoisiin tiloihin. Pienimmät käyvät 20:n neliön tiloihin, kun taas isoimmat reilu sadan neliön tiloihin. Liian tehokasta laitetta ei kannata ostaa, sillä siinä on vaarana asunnon liikakosteutus. Kostuttimissa on myös eri kokoisia vesisäiliöitä. Isommat säiliöt tarvitsevat harvemmin täyttöä. Pienempien säiliöiden etuna kuitenkin on parempi hygienia, kun sama vesi ei seiso säiliössä pitkään. Pienimmätkin säiliöt kestävät useita tunteja, joten kovin isolle säiliölle ei oikeastaan ole minun mielestäni tarvetta.

Käytännössä kostuttimia on kolmea erilaista mallia: höyrystäviä, haihduttavia ja pisaroivia malleja.

Höyrystävät laitteet kuumentavat joko säiliön veden tai ulostulevan höyryn. Lämmin höyry nousee tilassa ylös, joten se todennäköisesti leviää ympäristöön paremmin kuin viileä höyry. Kuumentaminen tappaa vedessä olevat bakteerit ja homeitiöt, joten tällainen kannattaa ehdottomasti ostaa, jos perheessä on allergikkoja. Lisäksi löytyy malleja, joissa on myös ilmanpuhdistin samassa. Näitä laitteita sanotaan ilmapesureiksi. Sellainen on todella hyvä allergiakoteihin. Höyristävien ongelmana on suuri sähkönkulutus. Lisäksi kuumaa höyryä pukkaava laite on vaarallinen lapsille ja lemmikeille. Se pitääkin sijoittaa sellaiseen paikkaan, mihin lapset ja lemmikit eivät pääse. Höyrystys myös lämmittää asuntoa, joten pattereita voi olla tarpeen laittaa hieman pienemmälle. Kotimainen Ufox valmistaa hyviä höyrystäviä ilmankostuttimia, joiden hinnat ovat 100€-150€.

Haihduttavat laitteet toimivat evaporator- tekniikalla, jolloin kostean kiekon tai verkon läpi puhalletaan ilmaa ja ulos laitteesta tulee viileää ja kosteaa höyryä. Mikäli et halua kuumaa ilmaa puhaltavaa laitetta, tämä on seuraavaksi paras kostutinvaihtoehto. Mahdollisesti kalkkisuodatin pitää uusia jossain vaiheessa. Lisäksi höyrystykseen käytettävä kiekko pitää välillä vaihtaa. Tässä laitteessa on erityisen tärkeää tyhjentää laite vedestä aina käytön jälkeen. Muuten veteen alkaa kehittyä bakteereita ym. epäpuhtauksia, jotka höyrystyvät ilmaan, kun laitetta käyttää seuraavan kerran. Allergia- ja astmaliitto ei suosittele laitetta allergikoille, koska se ei kuumenna vettä. Jos laitteen puhtaudesta ei huolehdi, laite saattaa huonontaa huoneilmaa.

Pisaroivat ilmanpuhdistimet eli ultraäänilaitteet höyrystävät veden ultraäänitekniikalla. Tarkemmin en osaa sanoa kuinka ultraääni oikein toimii, mutta näissä malleissa vesihöyry tulee laitteesta pienen pieninä pisaroina. Allergia ja astmaliitto ei suosittele näitä laitteita allergikoille, sillä ne saattavat höyrystää ilmaan epäpuhtauksia, jos niitä on vedessä. Niinpä onkin tärkeää tyhjentää vesisäiliö, kun laitetta ei käytä. Jos hanavetesi on kovaa, laite tarvitsee erillisen kalkkisuodattimen, jotta kivennäiset eivät höyrysty veden mukana ja laskeudu myöhemmin huonekalujen pinnalle. Pölyämisongelma koskee erityisesti näitä ultraäänilaitteita. Näiden koneiden paras puoli on edullinen hinta. Alle sadalla eurolla on tarjolla useita eri malleja. Osa malleista puhdistaa veden UV-valolla ja erilaisilla suodattimilla.

Koska asunnossamme on ilmanpuhdistin katupölyn takia, päätin vastoin allergia- ja astmaliiton suosituksia hankkia itselleni kaksi ultraäänilaitetta, jotka olivat edullisin vaihtoehto. Kuumentavaa en halunnut koiran takia hommata, sillä sijoituspaikka on koiran kuonon korkeudella. Valitsemani malli oli Anton Stadler Form, jota mainostettiin hiljaisena. Hiljaisia ne ovatkin, jos satunnaista pulputusta ei huomioi. Niissä on valmiina antibakteerisuodatin. Molemmat ovat nyt olohuoneessamme eri päädyissä huonetta ja ne ovat toimineet melko hyvin. Koska hanavetemme ph oli neutraali, en hankkinut erillistä kalkkisuodatinta. Pölyämisongelmaa ei ole ollut. Laitteen mukana tuli Ph-liuska, jolla hanavetensä pystyy mittaamaan. Ph-liuskoja saa esimerkiksi apteekista.

Useimmat laitteet ovat pieniä, ja ne on helppo piilottaa kasvien sekaan.

Laitteeni maksoivat hieman alle 80€ kappale ja ne lupasivat kosteuttaa 25 neliötä per laite. Sijoitin molemmat aivan kukkien läheisyyteen ja pidän niitä päällä öisin. Itselläni ei ole vielä kosteusmittaria, joten käytän laitteita varmuuden vuoksi nyt vain puoliteholla. Luultavasti laite ei kosteuta kovin laajaa aluetta. Pienet sadepisarat varmaankin laskeutuvat melko lähelle kostutinta, sillä laitteen pinnoille muodostuu kosteutta sen ollessa täydellä teholla. Niinpä olen nostanut ne lecaharkoilla ylemmäs lattiasta ja kukkatason pinnasta, jolloin lattia ja taso eivät kostu ja kosteus leviää varmemmin kasvien keskuuteen. Laitteesta saa sammutettua valon, joten se ei häiritse nukkumista.

Kasvit ovat tykänneet ilmankostuttimesta todella paljon ja kasvattaneet paljon uusia lehtiä. Kasvien takia kesällä sen käyttö ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä ilma on luonnostaan kosteampaa. Vähintään joulukuusta maaliskuuhun kostuttimen käyttö on suositeltua, koska silloin ilmankosteus asunnoissa on alhaisimmillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *