Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä kirjava siroliuska-aralia

Taiwanista kotoisin olevan Schefflera arboricolan eli siroliuska-aralian löysin Honkasen puutarhalta. Koska kirjavia yksilöitä on harvemmin näkynyt, nappasin kasvin heti kainalooni. Tästä on siis olemassa täysin vihreäkin versio, jota näkee kaupoissa yleisemmin.

Siroliuska-aralian hoito on helppoa, se ei stressaile turhia ja se voi nopeastikin kasvaa parimetriseksi. Jos kasvin haluaa pitää lyhyempänä, sitä kannattaa latvoa. Näin kasvi myös tuuheentuu ja alkaa kasvaa pensasmaisesti. Pistokkaat voi laittaa veteen tai seramikseen juurtumaan, jolloin saat lisää kasveja!

Kasteluiden välillä multa kannattaa päästää kuivahtamaan. Itse kastelen vähän mutta usein ja se on tuntunut toimivan tälle. Lannoitetta saa antaa kesällä joka toisessa kastelussa. Rehevä siroliuska-aralia juo paljon vettä, valoisassa olevaa kasvia saa kastella melko paljon. Kuten lähes kaikki huonekasvit, tämäkin hyötyy sumuttelusta tai ilmankostuttimesta.

Valkokirjavalehtiset kasvit eivät ole niin elinvoimaisia kuin vihreälehtiset. Kasvi pystyy yhteyttämään vain vihreillä lehden kohdilla, joten kirjavalehtiset kasvit tarvitsevat paljon enemmän valoa kuin vihreälehtiset lajitoverinsa. Omani on isolla itäikkunalla ja talveksi laitan kasvin yläpuolelle 2000 lumenisen kasvivalon, jottei kasvi kuukahda pimeän ajan aikana. Saman valon alle pääsee peikonlehti ja pari muutakin valosta intoilijaa. Mikäli et innostu kasvilampuista, kannattaa hankkia vihreä versio, joka pärjää vähän pimeämmässäkin. Liian pimeässä kasvi alkaa tiputtaa lehtiään.

Uusia lehtiä tulossa.

Siroliuska-araliani on istutettu kookos-perliitti- sekoitukseen. Myös viherkasvimulta ja kevytsora sekoitus käy hyvin, jos et innostu täysin mullattomasta kasvupohjasta.

Edit 2.12.2020: Siroliuska- aralia on ollut minulla vajaan vuoden ja on melkein tuplannut pituutensa. Asensin lisävalon hieman liian myöhään syksyllä, ja kasvi tiputti muutaman lehden. Lampun saatuaan se lopetti varistelun. Se ei onneksi kaljuuntunut liikaa ja näyttää melko tuuhealta edelleen. Keväällä ajattelin latvoa siroliuska- araliani, jotta se haaroittuisi. Vaikka kasvi on lampun alla, on kastelua pitänyt näin talvella vähentää.

(2) Kommentit

  1. Janica says:

    Hei!
    Osaatko sanoa missä vika kun omani on alkanut yhtäkkiä tummentamaan lehtiään kasvin alhaalta ja pudottamaan niitä?

    1. Hanna says:

      Tulee mieleen liian vähäinen valo tai liikakastelu. Nyt saa jo vähentää kastelua, ellei kasvi ole lisälampun alla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *