Huonekasvit Puutarha

Esittelyssä kirjavalehtinen muratti (Hedera helix)

En ole koskaan tullut toimeen murattien kanssa, vaan olen onnistunut tappamaan ne aina ennätysajassa. Aivan sama, mitä niille olen vuosien varrella tehnyt, kolmisen kuukautta taitaa olla hengissäpitoennätys muratilla tässä talossa. Olen kokeillut eri kasvupohjia, olen pitänyt valossa, varjossa ja auringossa, kastellut ja en kastellut, sumutellut, laittanut isoon ruukkuun, laittanut pieneen ruukkuun, puhunut nättejä ja puhunut rumia, mikään ei ole auttanut. Aina lehdet ovat alkaneet kuivua yksi kerrallaan ja lopulta jäljellä on ollut rutikuivat rangat.

Muratin hoito-ohjeissa sanotaan, ettei kasvupohjaa saisi päästää koskaan kokonaan kuivumaan, talvella kastellaan ja lannoitetaan vähemmän kuin kesällä. Muratti pitää sumuttelusta ja korkeasta ilmankosteudesta. Kasvupohjan pitäisi olla kuohkeaa, muttei kuitenkaan kuivua liian nopeasti. Kasvupaikka ei saisi olla suorassa keskipäivän auringossa eikä lämpöpatterin läheisyydessä. Kasvi olisi hyvä talvettaa viileässä paikassa, jossa lämpötila ei menisi kuitenkaan pakkasen puolelle. Mikäli viileää tilaa ei ole, kasvi hyötyy talvella lisävalosta. Näitä ohjeita olen noudattanut, mutta muratti ei ole selvinnyt hoivissani.

Kaikista huonoista yrityksistä huolimatta ostin kuitenkin vielä kerran muratin. Olin nimittäin päättänyt laittaa sen kasvamaan suljettuun kasviterraarioon, jossa ilmankosteus on noin 80%. Ja nyt kasvi on ollut hengissä jo useamman kuukauden ja kasvaa niin, että olen saanut leikata sitä, ettei se vallan valtaisi terrraariota. Murattia kannattaa latvoa myös silloin, kun haluaa tuuhean kasvuston.

Olen lannoittanut murattiani reilu kuukauden välein miedolla ravinteella. Koska kasvi on terraariossa, olen lannoittanut todella maltillisesti, ettei se villiintyisi kasvamaan liikaa. Mikäli haluat murattisi kasvavan, kannattaa keväällä ja kesällä lannoittaa joka toisella kastelulla.

Nasan mukaan muratti on yksi kasvimaailman parhaista ilmanpuhdistajista.

Euroopan lämpimillä alueilla se kasvaa ikivihreänä koristekasvina. Meillä Suomessakin kasvi viihtyy kesällä ulkona, kunhan se on suojassa kuumalta auringolta. Kirjavat lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa kuin vihreät lajikkeet. Vihreät lajikkeet myös viihtyvät hieman paremmin viileässä ja kirjavalehtiset taas lämpimämmässä. Niinpä ostin lämpimään terraarioon kirjavalehtisen muratin. Mikäli kirjavalehtinen muratti muuttuu vihreäksi, se ei saa tarpeeksi valoa.

Muratin voi laittaa riippuvana amppeliin tai kasvattaa se tukea pitkin kiipeävänä. Esimerkiksi sammaltolppaan kasvi tarttuu hyvin ilmajuurillaan. Omani kasvaa terraariossa lamoavasti maata pitkin tehden latvoja pitkin runkoa. Kasvupohjana terraariossa on Wurth imeytysrae, jonka päällä on sammalkate.

Monista muista huonekasveista poiketen, muratti viihtyy hieman emäksisessä maassa. Yleensä hanavesi Suomessa on emäksistä, joten sillä kastelu pitää kasvupohjan automaattisesti hieman emäksisenä.

Muratti on myrkyllinen.

Kasvia voi lisätä pistokkaista. Pistokkaalla tulisi olla pituutta noin 8 cm. Paras ajankohta pistokkaiden ottamiseen on kevät ja ne voi juurruttaa esimerkiksi vedessä tai perliitissä. Muratin pienet juuret tarraavat kasvupohjaan tiukasti kiinni. Sammalessa juurruttaessa ongelmaksi voi tulla sammalen irrottaminen juurista, kun alat istuttamaan pistokasta.

Muratin yksi haara heittäytyi kokovalkoiseksi latvonnan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: