Huonekasvit

Vesiviljelmän huoltopäivä

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Vpluxilta saamani Wilma mini vesiviljelmä on ollut nyt käytössä puolitoista kuukautta. Olen käyttänyt sitä herneen viljelyyn ja pistokkaiden juurruttamiseen. Molempiin hommiin Wilma mini luontuu hyvin. Herneet ovat kasvaneet ja tekevät ensimmäisiä palkojaan, vaikka pistokkaiden takia lannoitus on ollut minimaalista. Pistokkaisiin tulee juuria kovaa tahtia. Pylvästyräkkikin alkoi tehdä juuria, vaikka pelkäsin sen mätänevän märässä vesiviljelmässä.

Uusin juurtuja vesiviljelmässä on bataatti.

Olen puolentoista kuukauden aikana puhdistanut vesihanan alla kaksi kertaa pumpun suodattimen. Muuta työtä viljelmä ei ole aiheuttanut, vaan se on porskuttanut hienosti menemään ihan omillaan. Levää ei ole muodostunut, kiitos umpinaisen vesisäiliön, johon ei lampun valoa pääse. Vesi on edelleen kirkasta, vaikka se on pyörinyt laitteessa jo pitkään.

Vesiviljelmän mukana tuli letkun pätkä. Letkun ja vesisäiliössä olevan vesipumpun avulla vesisäiliö on helppo tyhjentää esimerkiksi ämpäriin. Wilman säiliö vetää noin 30 litraa vettä. Puolentoista kuukauden käytön jälkeen noin kolmasosa vedestä oli kadonnut. Olisin voinut vain lisätä vettä ja ravinteita säiliöön, mutta päätin kuitenkin vaihtaa vedet kokonaan.

Ennen veden vaihtoa, sammutin vesipumpun paria tuntia ennen veden tyhjentämistä. Näin ruukut tyhjenivät hyvin vedestä ja ne pystyi nostamaan pois, jotta sain vesisäiliön kannen ja vesisäiliön pestyä. Mikäli kantta ja säiliötä ei pese, voi tyhjennyksen tehdä myös ruukkujen ollessa paikoillaan kannessa olevan, punaisella kannella suljettavan huoltoaukon kautta. Itse päätin nyt tehdä huollon kunnolla ja pestä kannen ja säiliön.

Sain Vpluxilta valmiiksi pestyä hydrosoraa ja perliittiä, mikä oli erityisen kätevää. Kasvupohja-ainekset pitää pestä ennen vesiviljelmään laittoa. Esimerkiksi hydrosoran pinnassa on hienojakoista pölyä, jota ei kannata päästää vesitilaan. Pöly tukkii helposti pumpun, suodattimet tai letkut.

Vesien tyhjentämisen jälkeen pesin vesisäiliön ja kannen vesisuihkulla. Näin sain säiliön pohjalle jääneet roskat, kuten perliitin murut pois säiliöstä. Lopuksi kuivasin kannen ja vesisäiliön ulkopinnat. Vein ruukut pistokkaineen myös suihkuun ja laskettelin ruukkujen läpi reippaasti vettä. Näin tuli mahdolliset ylimääräiset kivennäiset huuhdottua pois kasvupohjasta. Lisäksi huuhdoin pumpun suodattimen vesihanan alla.

Laitoin vesisäiliön takaisin pöydälle ja laitoin säiliöön kolme ämpärillistä vettä. Ravinteena vesiviljelmässä käytän Atamin Bcuzz Hydro A+B:tä ja juuriravinteena Atamin Bcuzz Root Stimulatoria. Lannoitetta laitoin puolet minimiannostuksesta ja juuriravinnetta minimiannostuksen verran. Kaikki ravinteet löytyvät Vpluxin valikoimasta. Varsinkin juuriravinteeseen olen ollut erittäin tyytyväinen; pistokkaat juurtuvat ennätystahtia.

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-root-stimulator-juuriravinne/446

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti-1l-pesty-ei-poliseva-/10912

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/atami-bcuzz-hydro-vesiviljelylannoite/146

https://www.vplux.fi/fi/product/kevytsora-leca-sora-10-20mm-1l-pesty/11756

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *