Huonekasvit

Esittelyssä kultaköynnös Albo Variegata

Kun tavallisella kultaköynnöksellä on kellertäviä kuvioita lehdissään, on Albo Variegata kultaköynnöksellä kuviot puhtaan valkoisia. Valkoista voi olla lehdissä marmorikuviona, läikkinä, viiruina tai pisteinä. Variegataversio on normaalikultsia harvinaisempi ja kalliimpi. Omani sain ystävältä lahjaksi juurtuneena parilehtisenä pistokkaana.

Istutin pistokkaan mullattomaan kasvupohjaan, johon laitoin noin puolet kookosta sekä puolet perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Kasvi pääsi itäikkunalle amppeliin. Kun pistokas lähti kasvuun latvoin kasvin ja otin siitä kaksi pistokasta juurtumaan. Kun pistokkaat olivat juurtuneet istutin ne samaan ruukkuun emokasvin kanssa. Tarkoituksena oli saada tuuheampi kasvusto. Uuden kasvun olen ohjaillut kiipeämään ylöspäin amppelinnaruja pitkin.

Kastellut olen kasvia, kun kasvupohja on kuivunut melkein kokonaan ja kasvi alkaa hieman riiputtaa lehtiään. Näin kesällä olen lannoittanut Puutarhan Kesällä joka toisella kastelulla. Välillä olen antanut myös merilevää ja matokakkaa. Talvella lannoitin harvakseltaan miedolla lannoitteella. Kasvi on ollut helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen.

Kasvi on kasvanut hitaasti mutta varmasti koko kesän. Niinkuin normikultsikin, voi kultaköynnös Variegata kasvaa useiden metrien mittaiseksi. Riippuvana kasvin lehdet jäävät pienemmiksi, kuin jos ne ohjaa kasvaaan ylöspäin jotain tukea pitkin. Ylöspäin kiipeävän kasvin lehdet alkavat vanhemmiten liuskoittua. Riippuvana amppelissa kasvavalla kasvilla se on harvinaisempaa.

Kultaköynnös Variegata selviää melko vähälläkin valolla. Silloin tosin kasvu jää honteloksi ja lehdet pieniksi. Sumuttelen kasvin ainakin kerran päivässä, sillä se rakastaa korkeaa ilmankosteutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *