Huonekasvit

Semihydroilla pyyhkii hyvin

Semihydroilu on vesiviljelyä, jossa vettä ei kierrätetä vesipumppujen avulla. Kasvi istutetaan pohjasta reijitettyyn ruukkuun johonkin vettä päästävään kasvupohjaan. Tämä istusruukku laitetaan toisen hieman isomman ja umpinaisen astian sisään. Uloimman astian pohjalle laitetaan vettä. Vesi nousee kapillaari-ilmiön voimin ylös kasvin juurien käyttöön.

Laitoin keväällä ensimmäisen kasvin semihydroon ja kesän aikana semihydroilemaan on päässyt useampikin eri kasvi. Nyt semihydroissa on jokin laikkuvehka , kirjovehka Reflector, muulinkorva Neon Robusta, venuksenkenkä Femmoja, alocasia Yucatan Princess, kumipuu ja kahvipensas.

Kasvupohjana olen semihydroissa käyttänyt hydrosoraa tai ruukkusoraa. Ruukkusora on melko pientä raetta ja pienimmät muruset tulevat ruukkujen aukoista ulos, niinpä jatkossa käytän hydrosoraa. Pistokkaita olen juurruttanut semihydrossa pohjana perliittiä. Olen myös kokeillut Lechuza Pon kasvupohjaa yhdelle kahvipensaan alulle. Yleensä, kun käytän perliittiä tai lechuza Pon kasvualustaa, teen alkeellisen semihydron. Yksinkertaisesti laitan umpinaiseen ruukkuun (Itsellä muovituoppi) perliittiä tai Lechuza Ponia, istutan kasvin ja lasken lopuksi astian pohjalle vettä noin kolmen sentin korkeudelle. Tällaisessa semihydrossa minulla on muulinkorva Neon Robusta.

Alocasia Yucatan Princess suuttui semihydroon siirtämisestä verisesti ja kuoletti nopealla tahdilla kaikki lehtensä. Olin heittämässä kasvia jo roskiin, kun huomasin siinä uuden lehden alun. Uuden lehden kasvuunlähdössä meni melkein kaksi kuukautta. Lehti jäi matalaksi, mutta ehkä seuraava lehti jaksaisi jo nousta hieman korkeammalle.

Istutin kolme samaan aikaan latvottua kumipuuta ruukkuihin, joihin kahteen laitoin kookospohjaisen kasvupohjan ja yhden laitoin semihydroon. Kasvit ovat olleet samalla ikkunalla istutuksen jälkeen. Kookoksessa olevat kasvit ovat jääneet semihydrossa olevaa kaveriaan paljon pienemmiksi.

Laikkuvehkalla kesti kauan kotiutua semihydroon ja se pysäytti kasvunsa useaksi kuukaudeksi istutuksen jälkeen. Nyt kasvi on herännyt taas henkiin, pukkaa uutta lehteä solkenaan ja onpas tehnyt yhden juuriversonkin kylkeensä.

Muutama päivä sitten erottelin kolme venuksenkenkää irti toisistaan ja istutin omiin ruukkuihinsa. Kaappien kätköistä olin jo aikaisemmin löytänyt veikeän mustan astian. Kolme venuksenkenkä-ruukkua mahtuivat astiaan juuri sopivasti. Niinpä laitoin astian pohjalle vettä ja ruukut sen sisään.

Kirjovehka Reflector oli myös pitkään tekemättä mitään semihydroon päästyään. Nyt sekin on innostunut ja hänellä on uusi lehti juuri rakenteilla. Reflector on kasvattanut myös komeita juuria ruukun ulkopuolelle.

Ostin kuukausi sitten kahvipensaan. Ruukussa olikin kolmetoista erillistä kasvia, jotka erottelin omiin ruukkuihinsa. Yhden kasvin laitoin Lechuza Pon kasvualustaan semihydroon ja loput kookospohjaiseen mullattomaan sekoitukseen. Kahvi on viihtynyt semihydrossa hyvin ja on on tehnyt jo uutta kasvua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *