Huonekasvit

Esittelyssä draamaileva Alocasia ”Polly”

Tätä luurankovehkaksi kutsuttua ja Kaakkois- Aasiasta kotoisin olevaa kasvia pidetään hankalana kasvattaa. Se kuulemma ottaa herkästi nokkiinsa pimeyden, liikavalon, kalkkipitoisen kasteluveden, liikakastelun, kuivuuden, kuivan huoneilman, vedon, siirtelyn tai mullanvaihdon vuoksi. Lyhyen yhteiselomme jälkeen minulla on kuitenkin aivan toisenlainen näkemys tästä lajikkeesta.

Ostin omani Viherpajalta Vantaalta kolmisen viikkoa sitten. Kotona vein kasvin ensin kunnolliseen suihkuun, jotta mahdolliset ötökät peseytyisivät pois. Ruukussa oli kaksi kasviyksilöä, jotka erottelin kahteen ruukkuun. Poistin multaa varovasti juuripaakkujen ympäriltä. Varoin telomasta juuria, siksi en poistanut kaikkea multaa. Laitoin muovisten istutusruukkujen pohjalle kunnon kerroksen hydrosoraa. Täytin ruukun hydrosora- wurth imeytysaine-hiekka- multaseoksella. Päälle laitoin vielä kerroksen seramista, koska se on niin nätin näköistä. Kastelin kasvupohjan kunnolla suihkussa ja samalla pesin kasviin jääneet mullat pois.

Toisen kasvin laitoin itäikkunalle ja toisen melko pimeälle kukkatasolle, 600 lumenin valotehon alle. Kasvi elää viidakossa aluskasvillisuutena, joten se ei kestä suoraa auringonpaistetta. Itäikkunalla sijoitin kasvin muiden kasvien taakse varjoon. Molempien kasvien lähellä on myös ilmankostutin, jota pidän puoliteholla päällä kuivalla kelillä öisin. Mikäli et omista ilmankostutinta, laita varsinkin talvella kasvin viereen vati, jossa on kiviä ja vettä. Tämä nostaa ilmankosteutta paikallisesti kasvin luona. Molemmat kasvit ovat olleet tyytyväisiä, eikä mitään nuupahtamista ole tullut. Kasvit ovat juuri avanneet ensimmäiset uudet lehtensä. Liian pimeässä tai viileässä Polly lakastuttaa lehtensä ja siirtyy lepotilaan. Tätä ei kannata pelästyä, vaan kannattaa pitää kasvi muutaman viikon pimeässä ja istuttaa uuteen kasvualustaan keväämmällä ja laittaa valoon.

Lannoittanut olen miedolla Puutarhan kesällä joka kastelun yhteydessä. Kastellut olen usein, mutta vain vähän kerrallaan. Kasvupohjan olen pitänyt hieman kosteana koko ajan. Polly pitää happamasta kasvupohjasta, joten annoin molemmille ison lorauksen laimennettua kahvia lannoitteeksi. Kahvia ajattelin antaa reilun parin kuukauden välein, niin kasvupohja pysyy happamana. Talvella kasvia kastellaan maltillisesti. Olen myös sumutellut sitä usein. Varsinkin talvella kasvi hyötyy suihkuista.

Kasvi saattaa kukkia keltaisin kukin, mutta se on harvinaista. Tämä Alocasia kasvaa noin 50 senttiä korkeaksi ja se jaetaan keväällä juurimukuloista. Kasvi on myrkyllinen. Hanavesi Suomessa voi olla melko kalkkista ja emäksistä. Veden seisottaminen kastelukannussa vuorokauden ajan vähentää kalkkia vedessä. Kasvia voi silloin tällöin kastella laimennetulla kahvilla, joka hapantaa kasvualustaa. Pollya voi kasvattaa myös terraariossa, sillä se pitää kosteudesta, eikä kasva mahdottoman suureksi.

Edit: 7.8.2020 Vaihdoin Pollyt mullattomaan seokseen, koska ne alkoivat ruskettaa lehtien kärkiä. Juuret olivatkin melko huonossa kunnossa. Laitoin ne kookos-perliitti-kaarna-hydrosoraseokseen suhteessa 1:1:1:1, josta ainakin jättialocasia on tuntunut tykkäävän.

Muita alocasioita:

Lisää ilmankostuttimista:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: