Huonekasvit

Esittelyssä liikkuva tuntomimosa (Mimosa pudica)

Olinkin jo ehtinyt haaveilemaan jonkin aikaa omasta, kosketuksesta liikkuvasta kasvista. Nyt tällainen tuntomimosa (engl. Sensitive Plant, Zombie Plant, Action plant) tuli vastaan Viherlandiassa. Kun kasvin lehtiä koskettaa, ne menevät nopeasti suppuun ja laskeutuvat alas, kunnes palautuvat takaisin kymmenessä minuutissa. Kasvi on pieni, mutta sen pitäisi kasvaa, jos vain osaa hoitaa sitä oikein. Varsinaisesti tuntomimosa ei ole mikään vaikea kasvi kasvattaa. Se pärjää niin auringossa kuin puolivarjossakin ja pysyy hengissä laihassakin mullassa.

Tuntomimosan lehdet ovat normaalisti leveinä ja ja pystyssä.
Tuntomimosan lehdet kosketuksen jälkeen.

Kasvaakseen tuntomimosa kuitenkin vaatii mietoa lannoitusta joka toisella kastelulla kesäaikaan sekä tarpeeksi valoa. Tuntomimosaa pitää lannoittaa kaliumpitoisella lannoitteella, koska lehtien liikuttamiseen kasvi tarvitsee kaliumia (K). Mimosaa ei pidä kosketella huvin vuoksi, se saattaa näännyttää kasvin. Tosin itse en malta olla sitten millään tökkimättä sitä… Kasvi menee myös iltaisin nukkumaan ja laittaa lehtensä suppuun myös silloin. Syytä lehtien liikkumiseen ei tiedetä, mutta ainakin sen on arveltu suojelevan näin itseään tuholaisilta.

Tuntomimosan lehdissä on pieniä tuntokarvoja, joiden kosketus saa aikaan lehden liikkeen.

Kasvi valitettavasti kukkii violetein tai vaaleanpunaisin kukin pitkään kesäisin, minkä jälkeen se saattaa varistaa lehtensä ja kuolla pois. Kannattaakin ottaa kukinnoista siemeniä talteen ja laittaa kasvi niistä uudestaan kasvamaan. Itämiseen tarvitaan valoa, joten siementen istutus pitää tehdä keväällä tai valon alla. Siemenille käy esimerkiksi kylvömulta tai seramis. Siementen kannattaa antaa turvota vesilasissa joitakin tunteja ennen kylvämistä. Kasvualusta kannattaa laittaa muovin sisään ja pitää mahdollisimman lämpöisessä paikassa, suoralta auringolta piilossa mutta valossa. Tuntomimosan pistokkaat juurtuvat hitaasti, joten siemenistä lisääminen on järkevämpää kuin pistokkaiden juurrutus.

Voit joutua laittamaan kasvin pariinkin otteeseen isompaan ruukkuun kesän aikana, mikäli se lähtee kunnolla kasvamaan. Se kyllä pärjää ja pitää melko pienestä ruukusta. Mimosa kannattaa tukea, jos se kasvaa kovasti, muuten se kaatuu ja alkaa kasvamaan lamoavasti ja näyttämään resuiselta.

Tuntokasvi on kotoisin Brasiliasta, joten se rakastaa sumuttelua ja korkeaa ilmankosteutta. Multa ei saisi koskaan täysin kuivua, mutta ei olla märkäkään. Multaan kannattaa sekoittaa esimerkiksi hydrosoraa, jotta se olisi vettä läpäisevämpää. Mikäli saat kasvin selviämään talveen asti, kastelua ja lannoitusta pitää vähentää, ellei kasvi ole tehokkaiden lamppujen alla. Kasvi tarvitsee täyden spektrin kasvivalon, jotta se pystyy sekä kasvamaan että kukkimaan. Valon alla ja ilmankostuttimen vieressä kasvi saattaa selvitä talven yli. Kasvi on myös arka vedolle ja kylmälle.

Tuntomimosa tunnetaan sen hyvästä kyvystä puhdistaa ilmaa ja se imee myös maaperästä metalleja ja myrkkyjä, jotka se varastoi lehtiinsä. Muinoin kasvia käytettiin muun muassa matolääkkeenä. Kasvi on myrkytön.

Omani jaoin kahteen ruukkuun, sillä niitä oli useampia samassa ruukussa. Kasvupohjaksi tuli multaa, hiekkaa, hydrosoraa ja imeytysraetta, kaikkia noin saman verran. Kasvi oli mullanvaihdon jälkeen pelottavan rutussa, mutta oli ilokseni aamulla taas virkeän näköinen. Huonossa valossa oleva kasvi ei liikuttele niin paljon lehtiään kuin auringossa oleva lajikumppaninsa.

Näidenkin lehdet liikkuvat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: