Huonekasvit

Esittelyssä liikkuva tuntomimosa (Mimosa pudica)

Olinkin jo ehtinyt haaveilemaan jonkin aikaa omasta, kosketuksesta liikkuvasta kasvista. Tällainen tuntomimosa (engl. Sensitive Plant, Zombie Plant, Action Plant) tuli vastaan Viherlandiassa. Kun kasvin lehtiä koskettaa, ne menevät nopeasti suppuun ja laskeutuvat alas, kunnes palautuvat takaisin kymmenessä minuutissa. Kasvi on pieni, mutta sen pitäisi kasvaa, jos vain osaa hoitaa sitä oikein. Varsinaisesti tuntomimosa ei ole mikään vaikea kasvi kasvattaa. Se pärjää niin auringossa kuin puolivarjossakin ja pysyy hengissä laihassakin mullassa.

Tuntomimosan lehdet ovat normaalisti leveinä ja ja pystyssä.
Tuntomimosan lehdet kosketuksen jälkeen.

Kasvaakseen tuntomimosa vaatii mietoa lannoitusta joka toisella kastelulla kesäaikaan sekä tarpeeksi valoa. Tuntomimosaa pitää lannoittaa kaliumpitoisella lannoitteella, koska lehtien liikuttamiseen kasvi tarvitsee kaliumia (K). Mimosaa ei pidä kosketella huvin vuoksi, se saattaa näännyttää kasvin. Tosin itse en malta olla sitten millään tökkimättä sitä… Kasvi menee myös iltaisin nukkumaan ja laittaa lehtensä suppuun myös silloin. Syytä lehtien liikkumiseen ei tiedetä, mutta ainakin sen on arveltu suojelevan näin itseään tuholaisilta.

Kasvi saattaa kukkia violetein tai vaaleanpunaisin kukin pitkään kesäisin, minkä jälkeen se valitettavasti voi varistaa lehtensä ja jopa kuolla pois. Kannattaakin ottaa kukinnoista siemeniä talteen ja laittaa kasvi niistä uudestaan kasvamaan. Itämiseen tarvitaan valoa, joten siementen istutus pitää tehdä keväällä tai valon alla. Siemenille käy kylvöalustaksi esimerkiksi kylvömulta tai vermikuliitti. Siementen kannattaa antaa turvota vesilasissa joitakin tunteja ennen kylvämistä. Kasvualustan voi laittaa pienen kirkkaan muovipussin sisään ja pitää mahdollisimman lämpöisessä paikassa, suoralta auringolta piilossa, mutta valossa. Tuntomimosan pistokkaat juurtuvat hitaasti, joten siemenistä lisääminen on järkevämpää kuin pistokkaiden juurrutus.

Voit joutua laittamaan kasvin pariinkin otteeseen isompaan ruukkuun kesän aikana, mikäli se lähtee kunnolla kasvamaan. Se kyllä pärjää ja pitää melko pienestä ruukusta. Mimosa kannattaa tukea, jos se kasvaa kovasti, muuten se kaatuu ja alkaa kasvamaan lamoavasti ja näyttämään resuiselta.

Tuntomimosan lehdissä on pieniä tuntokarvoja, joiden kosketus saa aikaan lehden liikkeen.

Tuntokasvi on kotoisin Brasiliasta, joten se rakastaa sumuttelua ja korkeaa ilmankosteutta. Multa ei saisi koskaan täysin kuivua, mutta ei olla märkäkään. Multaan kannattaa sekoittaa esimerkiksi perliittiä tai hydrosoraa, jotta se olisi vettä läpäisevämpää. Mikäli saat kasvin selviämään talveen asti, kastelua ja lannoitusta pitää vähentää, ellei kasvi ole tehokkaiden lamppujen alla. Valon alla ja ilmankostuttimen vieressä kasvi saattaa selvitä talven yli. Kasvi on myös arka vedolle ja kylmälle. Myöskään patterin viereen tätä hentoista kasvia ei kannata laittaa.

Tuntomimosa tunnetaan sen hyvästä kyvystä puhdistaa ilmaa ja se imee myös maaperästä metalleja ja myrkkyjä, jotka se varastoi lehtiinsä. Muinoin kasvia käytettiin muun muassa matolääkkeenä.

Oma tuntomimosani jaoin kahteen ruukkuun, sillä niitä oli useampia samassa ruukussa. Kasvupohjaksi tuli kookosta, perliittiä ja kevytsoraa ja pinnalle laitoin koristeeksi Wurth imeytysraetta. Kasvi oli mullanvaihdon jälkeen pelottavan rutussa, mutta oli ilokseni aamulla taas virkeän näköinen. Huonossa valossa oleva kasvi ei liikuttele niin paljon lehtiään kuin auringossa oleva lajikumppaninsa.

Toisen ruukuista lahjoitin siskon lapsille ja toisen jätin itselleni. Yksi toisensa jälkeen taimet ruukussa kuitenkin kuolivat. Niinpä tilasin Exotic Gardenista tuntomimosan siemeniä ja laitoin niitä 10 kappaletta kasvamaan. Siemenet itivät hyvin ja lopulta henkiin jäi 3 tuntomimosaa. Istutin siemenet mullattomaan kookos- kaarna- perliitti- seokseen.

Yksi kolmesta tuntomimosasta alkoi kukkia. Kukkinut mimosa tiputti kaikki lehtensä kahden kukan tekemisen jälkeen. Varsi kuitenkin jäi henkiin ja nyt se on kasvattanut ensimmäiset uudet lehtensä. Kovasti jännitän tämän kasvin henkiinjäämistä. Kasvi on todella tarkka kastelun kanssa. Olen kastellut sitä usein, mutta vain pienen määrän kerrallaan. Liian märkä saa lehdet kellastumaan, mutta liika kuivuus saa lehdet varisemaan.

Siemenestä kasvatettu tuntomimosa on jo noin 30cm korkea.

Edit 16.4.2022 Pidin yhden tuntomimosan itselläni ja annoin kaksi ystäville. Istutin kasvin isompaan saviruukkuun, sillä pientä ruukkua sai kastella todella usein. Kasvi ei pidä ollenkaan kuivuudesta, vaan varistelee kaikki lehtensä, mikäli kasvupohja pääsee liian kuivaksi. Runko jää eloon ja kasvi kasvattaa nopeasti uusia lehtiä varisseiden tilalle. Oma tuntomimosani on tiputtanut lehtensä useaan kertaan kuivuuden takia, joten tarkoitukseni olisi siirtää kasvi saviruukusta kosteutta paremmin pidättävään muoviruukkuun ja kasvupohjaan aion laittaa lisää kookosta, jotta kasvupohja ei kuivuisi enää niin nopeasti. Tuntomimosani on kasvanut yli metrin korkuiseksi ja se on juuri aloittamassa kukkimisen.

(4) Kommentit

 1. Päivi says:

  Montako siementä laitoit samaan ruukkuun?

  1. Hanna says:

   Moi! Laitoin vain yhden.

 2. Elina says:

  Heippa,
  mitä näille mimosille kuuluu?

  1. Hanna says:

   Yksi on edelleen hengissä ja kasvaa. Oli varmaan jo metrin korkuinen, kun hieman leikkasin sitä ja hyvin lähtenyt uuteen kasvuun. Haluaa kukkia koko ajan. Osan kukista olen leikannut pois, mutta osan olen jättänyt paikoilleen. Tarkkana saa olla kastelun kanssa. Ei tykkää yhtään, että kasvupohja on kuiva, mutta ei toisaalta välitä kauhean märästäkään. Välillä kastelun jälkeen on kellastuttanut lehden kaks. Janoisena rullailee lehtiään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *