Huonekasvit

Amaryllis lähti uuteen kasvuun

Olen vuoden omistanut amarylliksen, jonka sain viime jouluna keittiön pöytää koristamaan. Olin jouluna lähes kastelematta kasvia kukinnan ajan, jotta se ei kasvaisi liian korkeaksi. Joulun jälkeen leikkasin kukkavarren pois ja annoin sille lannoitetta, vettä ja keinovaloa. Kasvi kasvattikin liki metrin mittaiset lehdet ja pidin kasvia kesään asti muiden kasvieni seassa keinovalon alla. Loppukesästä lehdet olivat niin pitkät, että ne eivät enää jaksaneet pysyä pystyssä, joten leikkasin lehdet alas ja lopetin kastelun.

Vaihdoin sipulille kasvupohjan, jossa on kookosta, perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. En kuitenkaan kastellut kasvupohjaa, vaan laitoin ruukun hyllylle pimeään paikkaan. Nyt parisen viikkoa sitten nostin sipulin valoon ja annoin sille vettä ja mietoa lannoitetta. Kastelen amarylliksen aina ruukun reunoille, en sipulin päälle. Märkä sipuli mätänee helposti.

Amaryllis lähtikin hyvin kasvuun pari viikkoa kastelun jälkeen. Nyt se on keittiön pohjoisikkunalla lisävalon alla. Nyt jännitän, alkaako se myös kukkia, vai tekeekö vain lehteä. Jatkossa annan pienen lirun vettä kerran viikossa ilman lannoitetta. Näin estän, ettei kasvi kasva liian korkeaksi ja ala kaatuilla.

Jos ei halua pelata keinovalojen kanssa, kannattaa amaryllis laittaa joulun jälkeen pimeään paikkaan kastelematta ja nostaa se keväällä ikkunalle. Itä- tai länsi-ikkuna on paras paikka, eteläikkuna on amaryllikselle liian kuuma paikka. Kun kasvi on ikkunalla, kastellaan ja lannoitetaan miedosti kasvupohja. Tämän jälkeen kasville annetaan pieni liru vettä kerran viikossa. Kukinnan jälkeen kasvin voi leikata alas ja laittaa johonkin pimeään paikkaan odottamaan seuraavaa kevättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *