Huonekasvit

Bionova lannoitesarja kokeiluun viherkasveille

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Kevät tekee tuloaan ja eteläikkunoilla olen jo aloittanut miedon lannoittamisen, kun kasvit ovat lähteneet kasvuun. Sain tälle kasvukaudelle kokeiluun viljelytarvikkeita myyvältä Vpluxilta Bionovan lannoitesarjan. Lisäksi sain koekäyttöön Bionovan multaa, johon on sekoitettu hieman perliittiä. Yleensä käytän mullattomia kasvupohjia, mutta nyt olen kylvämässä värinokkosta kesäkukiksi ulos ensi kesäksi. Värinokkonen on melkoinen juoppo, varsinkin jos se on auringossa. Viime kesänä sain olla kastelemassa värinokkosia yhtenään, joten nyt kokeilen vettä paremmin pidättävää multaa kookoksen sijasta. Tuote on lannoitettua, joten ensimmäisinä viikkoina taimia ei tarvitse lannoittaa. Bionovan multaa saa Vpluxilta ostettua vaikka litroittain. Tuote tuntui kouraan mukavan ilmavalta, osittain varmaankin siinä olevan perliitin takia.

Bionova on hollantilainen yritys, joka on valmistanut lannoitteita jo 90-luvulta asti. He haluavat tehdä edullisia ja riittoisia tuotteita kestävä kehitys huomioiden. Bionovan tehdas käy tuulivoimalla ja lämpiää biokaasulla ja tehdas myös kierrättää kaikki jätteensä. Tuotteita löytyy monenlaisiin kasvupohjiin ja kasvatusmetodeihin, kuten multaan, kookokseen, semihydroon ja hydroon ja ovat luomulaatuisia.

Päälannoite Soil Supermix on suunniteltu multaviljelyyn, mutta kokeilen sitä myös muissa kasvupohjissa oleville kasveille. Luulen sen toimivan ainakin kookoksessa ihan yhtä hyvin kuin mullassakin. Bionovalla on omat päälannoitteet myös kookokseen, mutta Soil Supermix kiinnostaa enemmän sen takia, että se on yksikomponenttinen ja sen N-P-K luku 7-3-6 on melko hyvä viherkasveille. N-P-K kertoo lannoitteen typpi- fosfori- ja kaliummäärät painoprosentteina lannoitteessa. Näiden pääravinteiden lisäksi tuotteessa on esimerkiksi mangaania, sinkkiä ja rautaa. Tuotetta annostellaan 1:400 eli pariin litraan vettä laitetaan teelusikallinen (5ml) lannoiteliuosta.

Bionovan sarjassa on Soil Supermixin rinnalle P-K-ravinne, jota voi antaa kukkiville huonekasveille päälannoitteen rinnalla. Siinä on kukintaan tarvittavia fosforia ja kaliumia. Tätä tuotetta annostellaan 1:1500:n, eli pariin litraan vettä lannoitetta laitetaan 1,3ml. Bionovan sarjaan kuuluu lisäksi paljon muita tuotteita, alkuun pääsee kuitenkin oikein hyvin pelkällä pääravinteella ja jos omistat kukkivia kasveja, sen lisäksi P-K-lannoitteella.

Mielenkiintoinen tuote on Bionovan Roots-stimulator, jota voi laittaa juurrutusveteen tai vastaistutetuille pistokkaille kasteluvedessä. Tuote stimuloi nimensä mukaisesti juurien kasvua ja sisältää muun muassa merilevää, humushappoa, tiamiinia ja C-vitamiinia. Pistokkaille tuotetta voi antaa pari kertaa istutuksen jälkeen. Tuote käy kaikkiin kasvupohjiin ja viljelymetodeihin. Tuotetta annostellaan 1:1000. Pariin litraan vettä laitetaan siis 2 ml tuotetta, eli vajaa puoli teelusikallista.

Kasvupohjan paranteita sarjassa löytyy kaksi kappaletta. Bionova Zym lisää entsyymien määrää kasvupohjassa, mikä tehostaa hyvien bakteerien toimintaa ja kasvua sekä puhdistaa kasvupohjaa. Tuotteessa on entsyymien lisäksi mangaania. Tuotetta annostellaan 1: 2000. Vitasol-tuote on myös kasvupohjan paranne, joka lisää pieneliötoimintaa kasvupohjassa. Tuote on valmistettu melassista ja sisältää monia hivenaineita. Runsas mikrobitoiminta kasvupohjassa vahvistaa kasveja ja edistää monin tavoin kasvua. Nämä tuotteet käyvät kaikkiin viljelymetodeihin. Annostelu tässä tuotteessa on 1:1000.

Tuote nimeltä The Missing Link sisältää hivenainaita kuten rautaa ja se tehostaa esimerkiksi kukintaa ja kasvua ja lisää kasvin vastustuskykyä. Tuotetta annostellaan 1:2000, eli tippa riittää pariin litraan vettä.

X-Cel tuote sisältää muun muassa typpeä, fulvohappoa ja aminohappoja ja tuote lupaa vahvistaa kasvia kaikissa kasvuvaiheissa ja aktivoida niin juurien kuin varren, lehtien ja kukkienkin kasvua. Tuote annetaan kasteluveden joukossa suhteessa 1:1000.

Sain vielä pienen pullon Silution nimistä ainetta, joka pitää sisällään muun muassa booria ja sinkkiä, piihappoa ja fulvohappoa. Tuotetta voi antaa joko kasteluvedessä tai lehtisumutteena parin viikon välein. Lehtisumutteena tuotetta laitetaan 2ml litraan vettä.

Keväämmällä on tulossa juttu tuotteiden käyttökokemuksesta.

https://www.vplux.fi/fi/product/bionova-soil-supermix/14743

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-bionova-soilmix-50l/14881

https://www.vplux.fi/fi/product/bionova-bn-roots/373576

https://www.vplux.fi/fi/product/bionova-silution/14768

https://www.vplux.fi/fi/product/bionova-zym/14765

https://www.vplux.fi/fi/product/bionova-vitasol/14762

https://www.vplux.fi/fi/product/bionova-pk-13-14/14751

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *