Huonekasvit

Esittelyssä hopeaköynnös Argyraeus

Hopeaköynnökset (Scindapsus pictus) ovat kotoisin Aasiasta, luonnossa niitä tavataan Bangladeshissä, Filippiineillä, Intiassa, Indonesiassa ja esimerkiksi Malesiassa. Ne ovat paksulehtisiä vehkakasveja, jotka voivat kasvaa metrien mittaisiksi.

Tämä hopeaköynnös Argyraeus on pienempi kuin useat muut hopeaköynnökset; sen lehdet ovat pienemmät ja kasvutapa tiiviimpi. Sydämenmuotoiset ja samettipintaiset lehdet ovat tummanvihreät ja niissä on kaunis hopeanharmaa kuviointi. Lehtien kuviot pysyvät kauniina runsaassa valossa, kasvi kuitenkin pysyy hengissä melko vähälläkin valolla. Silloin kasvu tosin jää pieneksi tai loppuu kokonaan ja uusien lehtien kuviointi on haaleaa. Liiallinen auringonpaahde saattaa myös haalistaa lehtien väritystä, paras paikka kasville onkin itä- tai länsi-ikkuna.

Hopeaköynnökset rakastavat korkeaa ilmankosteutta. Koska tämä Argyraeus on kooltaan kompakti, se sopii hyvin laitettavaksi esimerkiksi kasviterraarioon. Mielestäni hopeaköynnökset sopeutuvat hyvin myös kuivempaan huoneilmaan. Toki aina voi hankkia ilmankostuttimen kasveja viihdyttämään.

Päästän tälläkin hopeaköynnöksellä kasvupohjan kuivahtamaan kevyesti kasteluiden välillä. Kasvi ilmoittaa janonsa rullaamalla lehtiään. Lannoitetta annan joka toisella kastelulla myös talvella, sillä kasvi on keinovalon alla. Kasvupohjaksi laitoin puolet kookosta ja puolet perliittiä, kaarnaa ja hydrosoraa. Perliitti ja hydrosora tekevät kasvupohjasta ilmavamman ja niitä voi laittaa myös tavallisen mullan joukkoon. Näin kasvi ei ole niin herkkä liikakastelulle. Kaarna hieman happamoittaa kasvupohjaa, mikä on hopeaköynnöksen mieleen.

Hopeaköynnös Argyraeus sopii laitettavaksi hyllyn reunalle tai amppeliin riiippuvana tai kasvamaan kasvitukea pitkin ylöspäin. Kiipeävällä lehdet kasvavat usein suuremmiksi kuin riippuvalla yksilöllä.

Hopeaköynnös Argyraeusta lisätään pistokkaista. Latvapistokas lähtee usein nopeasti kasvuun, varsipistokkaalla liikkeelle lähtö saattaa kestää. Hopeaköynnökset pitävät lämmöstä, lämpömatto pistokasastian alla saattaa nopeuttaa juurtumista ja kasvuun lähtöä.

(2) Kommentit

  1. Riikka says:

    Haluan vain kiittää hienosta blogista. Löysin tämän vasta muutama päivä sitten. Kasviesittelyt omakohtaisine kokemuksineen ja vinkkeineen ovat huippuja! Iso kiitos hyvästä työstä!

    1. Hanna says:

      Kiitos kivasta palautteesta, taas jaksaa kirjoitella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *