Puutarha

Blokgarden, loppusatoa

Kaupallinen yhteistyö Blokgarden Oy:n kanssa.

Syksy on virallisesti saapunut, kun keräsin pakkasöiden alta loput tomaatit sisälle jälkikypsymään. Blokgarden laatikkopuutarhat ovat tarjonneet paljon satoa kesän aikana. Blokgarden Oy on tamperelainen yritys, joka toimittaa keväällä valmiiksi istutetut laatikkopuutarhat ja hakee ne syksyllä lopullisen sadonkorjuun jälkeen pois. Koko kesän saa puhelimeen laatikoiden hoito-ohjeet viikottain, joiden avulla laatikot kukoistavat koko kesän.

Sain neljä maxiblokkia eri kasveilla ja yhden parvekelaatikon kolmella chilillä. Chililaatikosta saatiin jonkin verran satoa loppukesästä. Yhden chilikasvin (Jalapeno) nostin pois laatikosta, typistin oksat lyhyiksi lähinnä ötököiden pelossa ja otin sisälle talvehtimaan. Kasvi kuitenkin jatkoi typistämisestä huolimatta kukkimista sisällä. Laitoin chilin eteläikkunalle ja se saa keskitalvella keinovaloa. Kasvakoot ja kukkikoot, mikäli mielii. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta chileistä, joten saa nähdä kuinka jalapenon käy.

Mieluisimmat taimet blokeissa olivat kurkut ja tomaatit. Kurkku-herne-laatikossa oli neljä kurkun tainta ja pari hernettä. Herneet valitettavasti jäivät kurkkujen varjoon ja niiden sato jäi pieneksi. Asia ei kylläkään haitannut, sillä kurkkusato korvasi herneet mennen tullen. Olisin voinut karsia kurkkujen lehtiä herneitä varjostamasta, mutta olin hieman laiska. Kasvatin kurkkuja ensi kertaa, koska luulin, että niiden kasvatus onnistuu vain kasvihuoneessa. Satoa tuli kuitenkin avomaallakin yllin kyllin ja kurkkulaatikko pääsee varmasti ensikesänkin blokkitilaukseen mukaan. Viimeiset kurkut keräsin tällä viikolla, muutama pikkukurkku oksissa vielä riippuu, mutta ne tuskin enää kasvavat syötäviksi. Laatikossa oli myös mangoldisalaattia, jota oli helppo kerätä pitkin kesää salaatteihin.

Tomaatit ja yrtit-blokissa oli nimensä mukaisesti pari pensastomaattia ja yrttejä. Mausteeksi ja ötököitä karkoittamaan laatikossa oli myös samettikukkaa, josta sai kauniita ja kestäviä leikkokukkakimppuja ja sen pippurinen maku sopi hyvin esimerkiksi kalan mausteeksi. Tomaatteja tuli yli oman tarpeen heinäkuun alusta alkaen. Niiden maku oli huumaava. Pensastomaatti oli helppohoitoinen ja runsassatoinen. Yrteistä keräsin basilikaa koko kesän ja loput katkoin ennen kylmiä öitä ja kuivatin maustehyllyyn basilikaa parin desin verran. Oreganon nostin laatikosta ylös, istutin ruukkuun ja nostin sisälle eteläikkunalle jatkamaan kasvuaan. Sekä oreganoa että timjamia oli koko kesän tarpeisiin.

Kaalimaa-laatikossa oli lehtikaalia, pari mustakaalia ja kyssäkaalia. Viimeiset kyssäkaalit keräsin pari päivää sitten. Lehtikaalia ja mustakaalia keräsin salaattiaineiksi pitkin kesää. Myös kaalilaatikossa oli samettikukkaa mausteeksi ja ötököitä häätämään.

Kesäpuutarhablokissa oli mangoldia, samettikukkaa, fenkolia, ja yrttejä sekä papua. Papu ehti tehdä kaksi kierrosta satoa ja pavut pääsivät isännän curryn sekaan ja fenkolit paahdettiin elokuussa. Mangoldia ja yrttejä keräsin koko kesän ajan ja salaattia ei olekaan tarvinnut ostaa kaupasta koko kesänä. Mangoldi paljastui hyvän makuiseksi ja se säilyi jääkaapissa rapeana paljon pidempään kuin perus salaatinlehdet.

Kesä sujui laatikoiden kanssa mutkattomasti. Puhelimeen tulleita ohjeita noudattamalla laatikot tuottivat satoa koko kesän ja loi vapauden tunteen, kun ei itse tarvinnut miettiä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä kunkin kasvin kohdalla. Mikäli haluat ensi keväänä uutiskirjeen Blokgardenilta, klikkaa alla olevaa linkkiä. Näin varmistat, ettei laatikoiden tilaus ensi kesälle pääse unohtumaan. Vink vink, laatikko on oiva lahjaidea esimerkiksi seniorille.

https://www.blokgarden.com/tilaa.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *