Kaupallinen yhteistyö viljelylaatikoita vuokraavan Blokgarden Oy:n kanssa.
Tämänkin kesän omavaraisuutta tuli tukemaan jälleen kerran Blokgarden. Uuden kodin kasvimaa oli umpeenkasvanut, joten Blokgardenin viljelylaatikot tulivat tarpeeseen. Yritys tuo keväällä kasvatuslaatikot, tuoreen mullan, varastolannoitteet ja elinvoimaiset taimet kotiovelle, hakee laatikot pois syksyllä sadonkorjuun jälkeen ja kompostoi vanhan mullan ja kasvinjätteet. Nyt syyskuun puolessa välissä alkoivat yöt täällä Tampereella olla jo aika kylmiä, joten päätin tehdä loppusadonkorjuun ennen yöpakkasia.
Tänä vuonna laatikoihin valikoitui kasveiksi persilja, tilli, basilika, tavallinen tomaatti sekä kirsikkatomaatti, kesäkurpitsa ja ananaskirsikka. Viljelin ananaskirsikkaa ensimmäistä kertaa, eivätkä odotukset ilman kasvihuonetta olleet korkealla. Ajattelin saavani muutaman ananaskirsikan maistiaiseksi, mutta odotukseni osoittautuivat vääriksi. Ananaskirsikka alkoi kukkia heti toukokuussa ja ensimmäiset kypsät sain kerättyä jo kesäkuun puolessa välissä. Taimet kasvoivat ja kukkivat innokkaasti, vaikka laatikko aina välillä kärsi kuivuudesta. Ananaskirsikoita sai kerätä lähes päivittäin. Kypsät tippuivat aina maahan, mistä tiesi, että ananaskirsikat olivat syötävissä. Jonkin verran söin salaatin seassa, mutta niitä tuli sen verran paljon, että päädyin tekemään niistä pari kertaa makeaa piirakka. Piirakasta tuli tosi hyvää ja tarkoitus olisi tehdä loppusadosta vielä pari/kolme piirakkaa. Ananaskirsikat osoittautuivat jääkaapissa kauan säilyviksi. Kypsä ananaskirsikka on keltainen ja hedelmän ympärillä olevat suojuslehdet kuivuvat keltaisiksi ja rapeiksi. Raaka hedelmä on vihreä ja suojuslehdet ovat myös vihertävät. Iso osa loppusadonkorjuussa keräämistäni ananaskirsikoista oli vielä raakoja, mutta ne kypsyvät hiljalleen keruun jälkeen huoneenlämmössä.
Kesäkurpitsasato jäi melko pieneksi, sillä olin hieman laiska pölyttämisen kanssa. Jotta olisin saanut kunnon sadon, olisi pikku pensselin kanssa pitänyt olla ahkerampi. Huonosti pölyttyneet kukat tuottivat paljon pikkuisia kesäkurpitsoita, jotka myös maistuivat oivalliselta grillattuna, mutta niissä oli kovin vähän syötävää. Isojakin tuli kuitenkin kymmenkunta kesän aikana ja osa niistä oli tosi suuria.
Kirsikkatomaatti kasvoi, kukki ja tuotti hyvää tomaattia elokuun puolesta välistä alkaen. Iso tomaatti alkoi loppukesästä kärsiä latvamädästä, jonka sain kuriin kalkilla ja puuntuhkalla. Tummuneita tomaatteja meni harmillisesti kuitenkin melko paljon kompostiin. Loppusadonkorjuussa vielä raakoja tomaatteja tuli reilusti. Jätin ne ilmavasti kypsymään ilmavaan rottinkivatiin keittiöpyyhkeen alle. Vadista kerään aina päivittäin kypsyneet tomaatit jääkaappiin, niin kauan kuin tomaatteja riittää.
Persiljaa, tilliä ja basilikaa riitti koko kesän mausteiksi ja persiljaa ja basilikaa jäi myös loppusadonkorjuussa kuivattavaksi syksyä varten.