Ripsiäiset voivat olla sinnikkäitä. Kun ripsiäisiä löytyy, niitä vastaan kannattaakin ottaa kaikki keinot käyttöön. Tässä siis ripsiäishäätäjän tehtävälista.
- Pahimmin saastuneiden kasvien alasleikkuu: Kasvit joissa invaasio on paha ja lehdet täynnä vaurioita ja ripsiäisiä, kannattaa leikata alas. Vaurioituneet lehdet eivät muutu enää kauniiksi ja paha saastuminen on hankala saada kuriin. Ripsiäisten vaurioittamat lehdet eivät myöskään välttämättä kestä myrkytyksiä kuolematta, joten alasleikkuu on järkevä toimenpide, vaikka siitä tulisi suru puseroon. Kasvit ovat sitkeitä ja lähtevät yleensä uuteen kasvuun, mikäli vain saavat reippaasti valoa.
- Kasvit on hyvä viedä ensimmäiseksi suihkuun. Lehtiä kannattaa suihkuttaa mahdollisimman kovalla paineella ja reippaalla kädellä. Näin iso osa ripsiäisistä menee viemäriin. Kasvia kannattaa suihkuttaessa kallistaa, jotta tuholaiset eivät tipu kasvupohjaan. Kasvupohjan voi myös suojata muovipussilla, jos kallistaminen on hankalaa.
- Kaikkien kasvien kiinni olevat lehtirullat kannattaa leikata ronskisti pois. Rullat ovat ripsiäisten lempimunintapaikkoja ja myrkkyä on mahdoton saada lehtirullan sisään. Suosittelen tätä lämpimästi, vaikka kasvien katkaisu on surullista, mutta surullista on myös ripsiäisten tuhoamien kasvien hävittäminenkin.
- Pyretriinimyrkytys kannattaa tehdä ensimmäiseksi, esimerkiksi Spruzit torjunta-aineella. Tämä tappaa kosketuksesta kaikki toukat ja aikuiset ripsiäiset. Tähän myrkkyyn ei synny yleensä resistenssiä ja se onkin tehokas myrkky muihin, paitsi lehtisolukossa oleviin muniin. Pyretriini kannattaa levittää talon kaikkiin kasveihin samaan aikaan ja huolellisesti suihkuttaa aine kaikkiin kasvinosiin ja lehtien molemmille puolille. Tee myrkytys illalla, sillä valo saa pyretriinin hajoamaan nopeasti ja teho vähenee.
- Substral tuhohyönteisspray kannattaa sumuttaa kasveihin muutama päivä pyretriinikäsittelyn jälkeen. Myrkky on systeeminen ja imeytyy kasviin, tehden siitä myrkyllisen sitä syöville tuholaisille jopa kolmeksi kuukaudeksi. Kaikki kodin kasvit pitää myrkyttää samana päivänä. Myrkkyä pitää sumutella reilusti kaikkiin kasvin osiin ja lehtien molemmille puolille.
- Substralilla kannattaa tehdä uusintamyrkytys noin viikko ensimmäisen jälkeen. Näin varmistat, että kaikki kasvit ovat kauttaaltaan myrkyllisiä.
- Provanton torjuntatikut voi liottaa kasteluveteen ja kastella kasvit myrkkyvedellä. Myrkky on systeeminen ja se imeytyy juurien kautta kasviin, tehden siitä myrkyllisen. Siinä on eri vaikuttava aine kuin Substralissa, joten se tehoaa niihin ripsiäisiin, jotka ovat resistenttejä Substralin vaikuttavaan aineeseen. Olen liottanut yhden tai kaksi puikkoa kahteen litraan vettä. Myrkkyvesi levitetään mahdollisimman tarkasti koko kasvupohjaan ja sitä kannattaa laittaa reippaasti. Voit upottaa tikut myös sellaisenaan ruukkuihin, mutta silloin tikku vaikuttaa hitaammin ja niitä kuluu paljon enemmän. Myrkkyvettä voi antaa esim. samaan aikaan toisen Substral-myrkytyksen kanssa. Samalla kuolevat myös kasvupohjaan mahdollisesti tippuneet toukat. Myrkytyskastelun voi uusia viikon päästä ensimmäisestä kerrasta.
- Pari viikkoa viimeisen myrkytyksen jälkeen kasvit kannattaa viedä jälleen suihkuun ja huuhtoa huolellisesti lehtien pinnoilta myrkkyjäämät pois.
- Reilu viikko Substral uusintamyrkytyksen jälkeen voi esim. Biotus Oy:ltä tilata ripsiäispetopunkkeja ja ripsiäisrikkaluteita. Ne voi levittää sen jälkeen, kun olet suihkuttanut kasvit puhtaaksi suihkussa. Näin varmistat, etteivät pedot kuole myrkkyihin. Petoja kannattaa tilata mieluummin liian paljon kuin liian vähän, jotta saat niitä levitettyä reilusti kaikkiin kasveihin. Petopunkit kehittyvät aikuiseksi paremmin kosteassa ympäristössä. Jos omistat ilmankostuttimen, kannattaa sitä käyttää muutama viikko petojen levityksen jälkeen. Myös petojen kantoainetta on järkevää sumutella, niin se pysyy inasen kosteana ja punkkeja kehittyy munista aikuiseksi tehokkaammin.
Usea myrkytys saattaa vaurioittaa joitain herkimpiä kasveja, mutta niin vaurioittavat myös ripsiäiset, jos ne pääsevät mylläämään kasveissa. Myrkyttäessä pitää huolehtia ilmanvaihdosta ja käyttää hengityssuojainta ja kumihanskoja.
Ennakkotorjunta on helpoin torjunta.
- Uudet kasvit kannattaa pitää erossa muista kasveista noin nelisen viikkoa hankkimisen jälkeen.
- Kotiin on järkevää tuoda vain hyväkuntoisen näköisiä kasveja ja vältellä rescue-tapauksia.
- Kasvit on hyvä tarkistaa viikottain, jotta invaasio ei pääse salaa pahaksi.
- Jos kasvi oirehtii, kannattaa aina ensimmäisenä tutkia vioittuneet kasvinosat tuholaisten varalta.
- Leikkokukkia kannattaa välttää tuomasta kotiin.
- Säilytä yrtit, marjat, hedelmät ja vihannekset jääkaapissa ja pese ne vesihanan alla mahdollisuuksien mukaan heti kotiin tuodessa. Itse olen löytänyt ripsiäisiä mansikoista ja basilikasta.
- Kesällä ripsiäisiä voi tulla ulkoa ovista ja ikkunoista tai vaatteiden mukana. Varmuuden vuoksi voit hankkia petohyönteisiä kesän aikana, niin ne hävittävät mahdolliset tulokkaat.
Provantonia saa suihkeena. Itsellä toiminut ripsiäisiin ja harsosääskiin.
Juu, on myös suihkeenakin tarjolla!
Kiitos kattavasta ohjeesta! Olen joskus kokeillut Provanton tikkujen liottamista veteen melko huonolla menestyksellä. Oletko käyttänyt kuumaa vettä vai millä keinoin tikut saisi paremmin liukenemaan?
Lämpimään veteen liukenee nopeammin, mutta ovat aika hitaita liukenemaan. Olen myös puolittanut ne veitsellä, se auttaa hieman. Vettä pitää sekoitella jollain kauhalla ja esim. haarukalla muussata vedessä lilluvaa pötkylää, kun se pehmenee.