Huonekasvit

Enkelinsiiven latvonta

Vanhakantainen enkelinsiipeni (Begonia corallina) on kasvanut paljon kaksilehtisestä pistokkaasta, jonka sain keväällä ystävältäni. Edellisen enkelinsiipeni tapoin liikakasteluun, mutta tämän uuden kanssa olen onnistunut ja kasvista oli tullut jo lähes 60cm korkea. Haluan, että enkelinsiipi kasvaa tuuheaksi, joten päätin latvoa sen kaksi latvaa lyhyemmäksi haaroittumisen toivossa.

Kasvi on ollut 54W kasvilampun alla paikassa, jossa ei ole lainkaan luonnonvaloa. Kasvi on viihtynyt valon alla hienosti.

Leikkasin kasvin molemmat haarat lyhyemmiksi. Katkaisin varret hieman eri korkeuksilta, jotta enkelinsiivestä ei tule liian symmetristä. Leikkasin oksat poikki aivan halutun lehden yläpuolelta, jotta kasviin ei jää rumaa varren tököä lehden yläpuolelle.

Leikatuissa latvoissa oli jonkin verran mittaa, joten pätkäisin molemmat leikatut haarat kahteen osaan ja sain näin kasvista neljä pistokasta. Katkaisin oksat skalpellilla, jonka desinfioin sytkän liekillä. Leikkauskohdan voi leikata viistosti, jolloin varteen tulee suuri imupinta. Omani leikkasin suoraan, mutta poistin pistokkaista yhden lehden, jotta niissä ei olisi liikaa vettä haihduttavia lehtiä.

Laitoin neljä pistokasta juurtumaan perliittiin vesiviljelmään ja viikon päästä latvomisesta pistokkaat olivat edelleen hyvässä kunnossa ja terhakkaita. Koska on syksy, pistokkaat pääsivät kylmää valoa antavan 50W valon alle, sillä enää ei luonnonvalo riitä pistokkaille, jotka tarvitsevat juurtuakseen paljon valoa. Paras ajankohta vain luonnonvaloa saavien kasvien latvomiseen on kevät tai kesä. Keinovaloilla juurrutus kuitenkin onnistuu näin syksylläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *