Huonekasvit

Kasvivalot päälle

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Itselläni suurin osa kasveista on kokonaan keinovalon varassa ja ne saavat vain epäsuoraa valoa ikkunoista vähäisissä määrin. Näille kasveille olen hankkinut melko tehokkaita kasvilamppuja. Lamppuja olen saanut koekäyttööni Vplux Oy:ltä. Alla hyviksi havaitsemiani led- lamppuja Vpluxin valikoimasta.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvilamppu-iskra-led-30w-4000k-e27/12988

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvivalaisin-led-ufo-50w-6500k/11864

https://www.vplux.fi/fi/product/led-kasvivalaisin-40w-iskra-paneeli-/12434

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-kasvivalaisin-54w/554358

Minulla on kuitenkin myös iso osa kasveista ikkunoiden ääressä ja ne saavat kesällä hyvin luonnonvaloa. Nyt kuitenkin luonnonvalon määrä on vähentynyt ja vähenee vielä huomattavasti. Olenkin hommannut kasvilamppuja myös ikkunoilla oleville kasveille. Lamppujen ei tarvitse olla niin tehokkaita, sillä kasvit saavat kuitenkin myös luonnonvaloa.

Ainoa länsi-ikkunamme on pieni ja sen alapuolella on kasviterraario. Kesällä terra saa ikkunasta hyvin valoa, kun aurinko on korkealla. Syyskuusta alkaen valoa kuitenkin on tullut ikkunasta jo paljon vähemmän ja laitoin terraarion lisävalot päälle. Lamppuina on Airamin 4000K 16,5W polttimot E27 kannalla. Lampuissa on hyvin valoa heijastavat varjostimet (Valkoinen kiiltävä maali sisäpinnalla.) Ikkunalla olevat amppelit eivät lisävaloa saa kuin latvoihin, sillä ne saavat valoa melko hyvin ikkunastakin. Lamput ovat ajastimen päässä ja saavat valoa 12 tuntia vuorokaudessa.

Olohuoneessa on suuri itäikkuna. Kasvit saavat ikkunasta hyvin valoa kesäaikaan, mutta ikkunan edessä on valokate joka kerää päälleen lunta. Silloin valoa tulee kasveille huonosti. Olenkin laittanut ikkunalle pari lisävaloa (Airam 4000K 16,5W) kasveille. Lamput eivät valaise ikkunan amppeleita, mutta amppeleissa olevat kasvit ovat selvinneet talvista melko hyvin ilman lisävaloakin. Kasvu toki niillä pysähtyy talven ajaksi. Olen pitänyt valoja nyt päällä parisen viikkoa 6-10 tuntia päivässä, sen mukaan miten olen herännyt aamulla. Lampuissa ei ole varjostinta/ heijastinta, sillä haluan valon osuvan myös sivuilla oleviin kasveihin. Tästä syystä lamput hieman häikivät, varsinkin kun ulkona alkaa olla pimeää. Siksi sammutan lamput vähän mielialan mukaan iltapäivällä.

Keittiön pohjoisikkunalla amppelit ovat niin korkealla, että luonnonvaloa ei niihin liiemmin osu. Kasveilla onkin ympäri vuoden kasvivalot, jotka olen piilottanut verholaudan taakse. Valoa annan 12 tuntia päivässä. Viittä amppelia valaisee pitkä 24W ledilista, jonka olen saanut koekäyttööni Vplux Oy:ltä

https://www.vplux.fi/fi/product/ledvance-led-valaisin-4000k-24w-plug-play-/12505

Vierashuoneemme eteläikkunalla valoa riittää vielä melko hyvin. En ole siellä oleville muille kasveille kuin chilille laittanut lisävaloa talveksi. Kasvien kasvu pysähtyy talveksi, mutta kasvit muuten ovat selvinneet eteläikkunalla ilman lisävaloa. Hämärimpään paikkaan olen sijoittanut palmuvehka Ravenin, joka tuntuu pärjäävän vaikka pilkkopimeässä. Chiliä ja sen ympärillä olevia kasveja valaisee Airamin 4000K 16,5W polttimo ja valo on päällä 12 tuntia päivässä.

Lisävaloa itäikkunalla annan ainakin niin kauan kuin valokatteella on lunta. Jos talvi on lumeton, valaisen kasveja helmikuun loppuun asti. Eteläikkunalla lopetan chilin lisävalaistuksen varmaankin samoihin aikoihin. Länsi-ikkunalla annan ikkunan sijoittelun takia lisävaloa ainakin huhtikuun loppuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *