Huonekasvit

Erilaisia amppeleita

Kodissani on kolmisenkymmentä amppelikasvia. Olen ennakkoluulottomasti istuttanut amppeleihin esimerkiksi keihäsanopinkieltä ja peikonlehtiä, mutta suurin osa on tavallisia köynnöskasveja, kuten erilaisia hopea- ja kultaköynnöksiä, herttaköynnösvehkoja, juoruja, rönsyliljaa ja muulinkorvia.

Keihäsanopinkielikin taipuu amppelikasviksi. 😀

Minulla on myös useampi pieni kookosamppeli, joissa on ilmakasveja. Alunperin niissä oli istutettuna kasveja, mutta ne kuolivat äkkiä kuivuuteen pienen multatilan takia ja amppelit pääsivät palvelemaan ilmakasveja. Viherkasvit.net sivustolla on myynnissä vastaavia pikkuamppeleita.

Ilmakasveille sopii myös trendikäs lasiamppeli.

Amppeleilla saa vapautettua hyvin pöytätilaa uusille kasveille. Amppelin ei aina tarvitse olla monimutkainen, joskus riittää kolme narua ja viisi solmua. Suurimman osan naruamppeleista olen solminut itse, mutta niitä on saatu ystäviltä vaihtokauppana kasveihin tai lahjana. Muutamia naruamppeleita olen myös ostanut kaupasta.

Minulla on yksi altakasteleva amppeli, johon istutin herttaköynnösvehkan. Vehka on viihtynyt altakastelevassa hyvin. Päästän aina säiliön tyhjäksi ja annan olla tyhjänä muutaman päivän ennen uutta kastelua. Amppeli on ostettu osoitteesta Viherpeukalot.fi.

Kun amppeleita tekee itse, saa niistä tehtyä juuri halutun mittaiset. Netti on pullollaan makramee-amppeliohjeita. Itse olen opetellut vain pari erilaista makramee- solmua ja saanut silti ihan kivan näköisiä amppeleita aikaiseksi. Erilaisia solmuja on helppo opetella ja amppelit ovat melko nopeita valmistaa.

Koristeeksi amppeleihin voi laittaa esimerkiksi isoja puuhelmiä, kuten tässä ystävältä saadussa makramee-amppelissa. Makramee-amppeleihin käy materiaaliksi esimerkiksi Pauliina-punoskude, jota saa ostettua vaikka Puuilosta. Värivaihtoehtoja on melko paljon.

Punosamppeli on sisältä muovitettu. Olen ostanut amppelin Plantagenilta, mutta se on poistunut jo valikoimista. Bauhausissa näyttäisi olevan myynnissä lähes samankaltainen amppeli. Punosamppelin vieressä on yksinkertainen solmittu amppeli pienelle ruukulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *