Huonekasvit

Miten ja miksi kasvi viedään suihkuun?

Kasvien lehdet keräävät pölyä. Helpoin tapa päästä pölystä eroon, on viedä kasvi suihkuun. Kun pölykerros häviää lehden pinnalta, kasvin yhteyttäminen helpottuu ja kasvi voi paremmin. Toiset käyttävät suihkuttelua vallan kasvien kastelumetodina ja lisäksi suihkutus helpottaa ruukunvaihdon yhteydessä kasvin irtoamista vanhasta ruukustaan. Suihkussa myös mahdolliset ötökät saavat kyytiä ja kasvupohja huuhtoutuu liioista kalkki- ja lannoitejäämistä.

Suihkuun voi viedä periaatteessa minkä kasvin vain, mutta itse jätän suihkuttamatta kuivasta pitävät kasvit, kuten esimerkiksi mehikasvit, kaktukset, tyräkit ja muorinkukat. Myös nukkapintaiset kasvit, kuten saint paulian jätän viemättä suihkuun. Vesi voi jäädä muhimaan kasvin lehdille ja mädännyttää kasvin.

Kosteammasta pitävät kasvit, kuten köynnösvehkat, vien suihkuun parin kuukauden välein. Palmumixissä (kaarna, seramis, lecasora) olevat kasvit kastelen lähes aina suihkussa. Suihkutarpeen voi katsoa esimerkiksi puisella grillitikulla. Mikäli tikku tummuu, on kasvualusta märkä, eikä kasvi kaipaa vielä suihkua.

Mikäli haluat viedä suihkuun kuivasta pitävän kasvin, kannattaa ruukku vuorata esimerkiksi muovipussilla, jonka sitoo tiukasti kiinni. Näin vesi ei pääse kastelemaan kasvin kasvupohjaa liiaksi. Myös pelkässä mullassa kasvavat kasvit kannattaa laittaa muovipussiin. Multa kuivuu hitaasti, joten suihku saattaa kastella kasvupohjaa liikaa. Mikäli kasvupohjassa on jotain ilmavuutta tuovaa ainesta, kuten perliittiä tai kevytsoraa, voi kasvin viedä surutta suihkuun silloin tällöin.

Suihkussa keskity kastelemaan kasvin lehtien ylä- ja alapinnat. Käytä miedointa painetta. Näin mahdolliset tuholaiset huuhtoutuvat veden mukana pois. Mikäli tiedät kasveissasi olevan ötököitä, kannattaa ruukku vuorata jälleen muovikassilla, jotta tuholaiset eivät valuisi veden mukana kasvualustaan.

Älä koskaan vie suihkuun umpiruukussa olevaa kasvia. Pohjassa olevien reikien kautta liika vesi pääsee valumaan pois ruukusta. Valumista voi tehostaa kellistämällä ruukkua 45°. Jätä kasvi valumaan suihkun jälkeen noin puoleksi tunniksi ennen paikalleen viemistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *