Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä Alocasia cuprea ”Red Secret”

Tämän alocasian tilasin Viherkasvit.net kaupasta ja se on kotimaista tuotantoa Luoman puutarhalta! Kotimaisuuden lisäksi ihastuin kasvin punertavaan, hieman metalliseen lehtien väriin. Alapuolelta lehdet ovat kauniin purppuranpunaiset. Lehdet kasvavat melko pystysti, joten alapuolen syvä väri näkyy hienosti. Se voi saavuttaa metrin korkeuden, mutta siihen menee paljon aikaa, sillä kasvi on hidaskasvuinen. Leveyttä kasvi ei juurikaan kasva.

Kuten muutkin alocasiat, tämäkään ei viihdy suorassa auringonpaisteessa. Liian pimeässä kasvu kuitenkin tyrehtyy, joten paras paikka onkin itä- tai länsi-ikkuna. Kasvia kannattaa käännellä aika ajoin, jottei se kasva toispuoleisesti. Omani on melko varjoisalla tasolla kasvilamppujen alla.

Tämä alocasia on erittäin herkkä liikakastelulle. Kasvupohjan kannattaa antaa kuivahtaa kunnolla useamman sentin syvyydeltä kasteluiden välissä. Kasvupohja ei kuitenkaan saisi päästä täysin kuivaksi. Omaani kastelen melko vähän kerrallaan, mutta useasti. Kasvupohjaksi pitää laittaa hyvin vettä päästävä pohja ja ruukkuun kannattaa tehdä salaoja kevytsoralla. Kasvupohjaan itse laitoin kookosta, kaarnaa, hydrosoraa ja perliittiä, kaikkia yhtä paljon ja ruukun pohjalle reilun hydrosora-salaojan. Jos käytät multaa, laittaisin korkeintaan puolet hiekansekaista multaa ja puolet kevytsoraa tai perliittiä. Myös hengittävä lasittamaton saviruukku vähentää liikakastelun vaaraa.

Alocasia cuprea on kotoisin Borneolta, joten se pitää korkeasta ilmankosteudesta ja hyötyy talvella ilmankostuttimesta. Myös kasvin viereen laitettu vati, jossa on vettä, nostaa paikallisesti ilmankosteutta. Sumuttelua kannattaa harrastaa maltillisesti, sillä kasvi on herkkä sieni-infektioille.

Kasvia voi lannoittaa kesällä maltillisesti joka toisella kastelulla. Talvella kasvia ei lannoiteta, ellei se ole kasvilampun alla. Kasvi on myrkyllinen ja aiheuttaa syötynä erittäin ikävää ärsytystä suussa ja nielussa. Se pitääkin pitää kaukana lemmikeistä ja pikkulapsista.

Kasvia voi lisätä sivuversoista keväällä samalla, kun vaihdat kasvin uuteen ruukkuun. Ruukkua ei tarvitse vaihtaa isompaan joka kevät, joka toinen vuosi riittää, elleivät juuret ole vallanneet ruukkua kokonaan. Liian iso ruukku lisää liikakastelun vaaraa, kun kasvupohja ei pääse keskeltä kuivumaan. Kasvi pitää hieman happamasta kasvualustasta, joten sille voi lorauttaa muutaman kerran vuodessa laimennettua kahvia, joka hieman happamoittaa kasvupohjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *