Huonekasvit

Esittelyssä Alocasia sarawakensis Yucatan Princess

Löysin tämän punavartisen kaunottaren Bauhausista. Ruukussa oli kaksi kasvia, jotka erottelin omiin ruukkuihinsa. Toisen istutin mullattomaan sekoitukseen, johon laitoin kookosta, perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa noin suhteessa 3:2:2:1. Olen huomannut, että alocasiat pitävät kaarnasta, joten laitoin sitä enemmän kuin muille vehkoille. Kookospohjaisissa sekoituksissa käytän orkideamultaa kaarnana. Toisen kasvin ajattelin laittaa semihydroon, sillä haluan kokeilla, viihtyykö alocasia pelkässä sorassa ja vedessä.

Kasvilla on tumman vihreät, lähes mustat lehdet , joissa on harmaa/hopeinen kiilto. Lehdet voivat kasvaa hyvässä hoidossa suuriksi.

Yucatan Princess on herkkä liikakastelulle. Kasvupohja kannattaakin päästää kuivahtamaan kasteluiden välissä. Laitoin kasvupohjaan melko paljon perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa, jotta siitä tulisi vettäpäästävämpää. Jos käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa ainakin puolet perliittiä, kevytsoraa tai kaarnaa. Liikakastelu kellastuttaa lehdet ja niihin voi ilmestyä keltaisia ja ruskearaunaisia läikkiä.

Alocasiat ovat herkkiä kylmälle. Talvella ovesta tai ikkunasta tuleva kylmä veto saattaa laittaa kasvin lepokauteen ja se voi kuolettaa kaikki tai lähes kaikki lehtensä. Tällöin kannattaa kasvin kastelu lopettaa ja laittaa ruukku muutamaksi viikoksi hämärään paikkaan. Kun ruukun nostaa lämpimään, kosteaan ja valoisaan paikkaan ja kastelee kasvupohjan, kasvin pitäisi lähteä uuteen kasvuun. Elpyminen voi olla hidasta, joten odottelu vaatii malttia. Odotellessa kastellaan hyvin maltillisesti. Lannoituksen voi aloittaa, kun kasvi on lähtenyt kasvuun. Aluksi riittää mieto ravinneliuos esimerkiksi joka kolmannella tai neljännellä kastelulla.

Tropiikin kasvina Yucatan Princess pitää korkeasta ilmankosteudesta. Kasvia kannattaakin sumutella päivittäin ja lisäksi voi hommata talveksi ilmankostuttimen, kun huoneilma on kuivimmillaan.

Yucatan Princess ei pidä keskipäivän kuumasta paahteesta. Paras paikka kasville kesällä onkin itä- tai länsi-ikkuna. Talvella kasvin voi laittaa myös eteläikkunalle. Liian hämärässä kasvi voi mennä lepokauteen ja kuolettaa lehtensä. Tällöin kannattaa valoa lisätä vaihtamalla kasvi valoisampaan paikkaan tai antaa sille lisävaloa lampulla. Lehtien kannattaa antaa lakastua kasvissa kiinni, sillä kasvi käyttää kuolevasta lehdestä ravinteet uuteen kasvuun.

Yucatan Princessiä voi keväällä ja kesällä lannoittaa joka toisella kastelulla. Syksyllä ja talvella ei lannoiteta, ellei kasvi ole lisävalon alla ja tee uutta kasvua. Kasvi on myrkyllinen ja sitä käsitellessä kannattaa käyttää hanskoja. Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan , kun vanha on täynnä juuria tai kasvupohja on mennyt haperoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: