Huonekasvit

Esittelyssä köynnösvehka Golden Violin

Tämän helppohoitoiseksi väitetyn köynnösvehkan (Philodendron Bipennifolium Golden Violin/ Aurea) sain muutama viikko sitten ystävältä juurtuneena pistokkaana. Vaikka kyse on Etelä- Amerikkalaisesta tropiikin kasvista, sen pitäisi sopeutua melko hyvin muun muassa kuivaan huoneilmaan. Kasvi toki nauttii korkeasta ilmankosteudesta, joten sitä kannattaa sumutella päivittäin.

Kasvilla on nuorena viulun/ hevosen pään muotoiset lehdet. Vanhemmalla kasvilla lehdet ovat runsaammin liuskoittuneet kuin nuorella kasvilla. Uudet lehdet ovat lähes neonkeltaiset ja ne vihertyvät vanhetessaan.

Kasvia sanotaan semi-epifyytiksi. Sillä on juuristo, jolla se pysyy kiinni maassa ja saa vettä ja ravinteita. Varteen tulevat ilmajuuret imevät myös kosteutta ja ravinteita, sekä auttavat kasvia kiinnittymään muiden kasvien runkoihin ja oksiin. Kasvi tarraa ilmajuurillaan kaikkeen mahdolliseen, joten sille kannattaa laittaa kasvituki, jota pitkin köynnös voi kiivetä. Kasvin voi toki laittaa myös amppeliin kasvamaan riippuvana. Omalleni laitan sammalkepin, kunhan kasvi hieman kasvaa ensin.

Golden Violin on muuten helppohoitoinen, mutta kaksi asiaa on hyvä muistaa: Vältä liikakastelua varsinkin talvella, äläkä laita kasvia keskipäivän paahteeseen. Kuuma aurinko kellastaa ja kuivattaa kasvin lehdet. Myös liikakastelu näkyy lehtien keltaisuutena. Pintamullan pitää päästä kuivumaan kasteluiden välissä ja talvella annostellaan kerralla vettä vähemmän kuin keväällä ja kesällä. Kesällä itä- tai länsi-ikkuna on paras paikka kasville.

Nopeakasvuista Golden Violinia voi lannoittaa joka toisella kastelulla keväällä ja kesällä. Talvella lannoitetaan harvemmin. Jos kasvi on valon alla talvella ja kasvaa, voi lannoitusta jatkaa talvellakin ihan normaalisti. Omani istutin muutama viikko sitten ja se tekee jo toista uutta lehteään, joten melko sopeutuvaisesta kasvista taitaa olla kyse.

Omalleni laitoin vettäpäästävän mullattoman kasvualustan, johon laitoin kookosta, perliittiä, kaarnaa ja ruukkusoraa noin suhteessa 3:2:1:1. Ruukun pohjalle tein ruukkusorasta salaojan. Mikäli käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa perliittiä, kevytsoraa tai kaarnaa. Köynnösvehkat viihtyvät hieman happamassa maassa, joten hapan kaarna auttaa kasvia viihtymään. Myös loraus kahvia silloin tällöin pitää kasvupohjan lievästi happamana. Laitoin kasvin saviruukkuun, joka hengittää ja näin laskee liikakastelun todennäköisyyttä.

Kasvi on valitettavasti myrkyllinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *