Huonekasvit

Kukkataso ja valot sohvan taakse

Köynnösvehkojen ja muulinkorvien nurkkauksessa alkoi olla ruuhkaa, kun useampikin kasvi pääsi vihdoin karanteenista olohuoneeseen. Mietin mihin voisin siirtää muulinkorvat, jotta kasvaneet köynnösvehkat mahtuisivat paremmin nurkkaukseen. Myös jokin aika sitten istutetut caladiumit tarvitsevat pian jonkin paikan, jos ne lähtevät kasvuun. Katselin olohuonetta hetken aikaa ja mietin, pitääkö ikkunalla olevia amppeleita lisätä. Ikkuna alkaa olla melko täynnä, joten siirsin katseeni sohvaan, tai pikemminkin sen taakse.

Sohvamme on yli 3,5 metriä pitkä. Jos sohvaa siirtäisi hieman irti seinästä, mahtuisi sohvan ja seinän väliin taso, jonka voisi täyttää kasveilla. Isäntä näytti idealle vihreää valoa, joten kävin ostamassa 20 cm leveää liimapuulevyä Biltemasta. Levyt olivat 18 mm paksuja ja 120 cm pitkiä. Ne maksoivat 9,50 euroa kappale ja ostin niitä kolme. Ostin Biltemasta myös kuusi kappaletta hyllyn kannattimia, jotka olivat noin 3 euroa kappale. Ostin aika järeät kannattimet, sillä kasveista tulee melko paljon painoa hyllyn päälle varsinkin kastelun jälkeen.

Petsasin liimapuulevyt ulkona muovin päällä mustanharmaiksi. Petsiä löysin autotallistamme, minne se oli jäänyt jostain projektistamme ylimääräiseksi. Liimapuulevyjen käsittely ja petsin kuivuminen kävivät nopeasti. Levyt tarvitsivat vain yhden kerroksen petsiä.

Huoneessa on valtavat itäikkunat, mutta sohvan takunen on noin neljän metrin päässä ikkunasta. Näin keväällä ja kesällä kasvit saavat aamuaurinkoa ja päivällä epäsuoraa valoa, mutta syksyä ja talvea varten piti hommata myös kasvivalot. Tilasin Ikeasta kolme edullista ja mustaa Tertial pöytävalaisinta, joista jokaisen kiinnitin yhden liimapuulevyn päähän.

Bauhausista ostin Airamin 4000K, 16,5W led- polttimot E27 kannalla. Polttimot maksoivat noin 9 euroa kappale. Laitoin lamput ajastimen päähän, jolloin lamput syttyvät yhdeksän aikaan aamulla ja menevät pois päältä yhdeksältä illalla. Tarvittaessa lamput saa pois päältä katkaisijasta, mikäli valot häiritsevät. Ajastin maksoi muutaman euron ja niitä myyvät esimerkiksi kaikki rautakaupat ja muun muassa Vplux Oy.

Isäntä kiinnitti hyllyt seinään ruuveilla ja taso oli enää vailla kukkia. Laitoin tasolle kaikki muulinkorvani ja jokusen pienemmän alocasian. Valitsin pieniä kasveja, jotta kasvien lehdet eivät häiritse sohvalla istujia.

Kaiken kaikkiaan hyllyt, kiinnikkeet, valaisimet, ajastin ja polttimot tulivat maksamaan hieman yli 100 euroa, joka oli mielestäni edullinen hinta.

https://www.ikea.com/fi/fi/p/tertial-tyoevalaisin-tummanharmaa-50355395/

https://www.biltema.fi/rakentaminen/sailytyshyllyt-ja-hyllytarvikkeet/yksittaiset-hyllyt-ja-hyllykot/hyllytasot-liimalevysta-2000018835

https://www.biltema.fi/rakentaminen/helat-ja-helatarvikkeet/ikkunahelat/ikkunalaudat/ikkunalaudan-kannatin-2000018855

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *