Huonekasvit

Esittelyssä Begonia brevirimosa

Begoniat eivät ole maailman vaativaisimpia valon suhteen. Niitä ei kannatakaan laittaa sille kaikkein aurinkoisimmalle ikkunalle, sillä aurinko voi käräyttää niiden lehdet. Tämä begonia tarvitsee kuitenkin todella paljon valoa, jotta se saa kunnolliset värit lehtiinsä. Heikossa valossa lehtien raidat jäävät vaaleiksi, kun taas hyvässä valossa ne saavat syvän punaisen värin. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta. Liian pimeässä kasvi jää lötköksi, kun varsi ei saa kunnolla paksuutta. Myös lehtien koko kasvaa, jos valoa on reilusti.

Begonia brevirimosan kasvupohja pitäisi päästää melkein kuivaksi kasteluiden välissä. Se ei saisi olla kuitenkaan rutikuiva, sillä tämä helposti kuivattaa lehtiään yleensä kärjestä alkaen, jos vettä ei ole saatavilla. Liian märkä kasvupohja altistaa kasvin juurimädälle. Siksi tämäkin kasvi kannattaa istuttaa pohjareijälliseen ruukkuun. Puoli tuntia kastelun jälkeen aluslautaselle valunut ylimääräinen vesi kannattaa kaataa pois.

Begoniallekin kannattaa laittaa mullan tai kookoskuidun sekaan jotain ilmavoittavaa ainesta, kuten perliittiä ja/tai kevytsoraa noin kolmasosan verran. Omalleni laitoin seoksen, jossa on noin 60% kookoskuitua, 35% perliittiä ja hydrosoraa ja noin 5% kaarnaa. Kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä on Begonia brevirimosan mieleen. Laitoin vettäpidättävää kookosta enemmän, kuin yleensä kasveilleni, sillä begoniat ovat melko janoisia kasveja. Näin en joudu kastelemaan kasvia koko ajan.

Begonia brevirimosa voi olla viihtyessään nopeakasvuinen. Sitä voikin keväällä ja syksyllä lannoittaa noin joka toisella kastelulla ja kesällä vaikka joka kastelulla. Marraskuulta helmikuulle kasvin voi jättää lannoittamatta, ellei se ole keinovalon alla.

Tämä Begonia rakastaa korkeaa ilmankosteutta ja se usein neuvotaankin laitettavaksi kasvikaappiin tai terraarioon, jossa ilmankosteus on korkeampi kuin huoneilmassa. Omani olen päättänyt pitää normaalissa huoneilmassa. Talossamme harvoin ilmankosteus laskee alle 40%, joten luulen kasvin pärjäävän. Se on istutettu hieman juurtuneena pistokkaana parisen viikkoa sitten ja nyt se tekee jo uutta lehteä ihan tyytyväisen näköisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *