Huonekasvit

Esittelyssä Begonia rex Lima Love

Tämän ihanan keltavihreälehtisen kuningasbegonian ostin joskus Bauhausista. Sen lehdet ovat hieman epäsymmetriset, pyöreähköt ja sahalaitaiset ja niissä on tumma ulkoreuna. Lehtien koko ei ole hurjan suuri. Oma Begonia Lima Love ei ole vielä kukkinut. Sen kukat ovat vaaleanpunaiset ja niiden terälehdissä on tummemman pinkin värisiä pisamia. Kukat erottuvat varmasti kauniisti keltavihreiden lehtien keskeltä.

Laitoin tälle kasville mullattoman kasvupohjan. Koska tämä ei tykkää kasvupohjan liiasta kuivumisesta, laitoin vettäpidättävää kookoskuitua melko paljon, lähes kaksi kolmasosaa. Kookoksen joukkoon sekoitin kolmanneksen perliittiä ja hydrosoraa ja lisäksi vielä hieman kaarnaa, joka happamoittaa kasvupohjan begonialle sopivaksi. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös viherkasvimultaa. Multaa laittaisin seokseen ehkä ihan vähän vähemmän kuin kookosta.

En pessyt juuria kovinkaan tarkasti puhtaaksi mullasta ennen kasvin siirtoa mullattomaan. Juuret olivat hyvin hentoiset, joten viruttelin niitä vain hieman vedessä, jolloin isoimmat mullat irtosivat juurakosta. Kasvi kuoletti siltikin ison osan lehdistään siirron jälkeen, mutta alkoi tehdä lähes heti kuitenkin uusia lehtiä.

Olen päästänyt kasvupohjan pinnalta kuivaksi kasteluiden välissä. Aivan rutikuivaksi kasvupohjaa ei kannata päästää, sillä Begonia Lima Love kuivattaa helposti lehtiään, jos vettä ei ole saatavilla. Kuolevat lehdet kannattaa poistaa heti, kun ne huomaa, sillä niistä tulee helposti sieni- tai homepesäkkeitä, joista esim. sienitartunta voi levitä muihinkin lehtiin. Tämäkään Begonia ei välitä lehtien sumuttelusta, sillä lehtiin muhimaan jäänyt vesi altistaa sen helposti sienille ja homeille. Samasta syystä kastellessa kannattaa huolehtia, ettei kaada vettä lehtien päälle.

Oma kasvini on kesät talvet lampun alla. Mikäli sille talvella ei ole lisävaloa, voi kasvin laittaa myös viileämpään (10°C) paikkaan talvehtimaan. Tällöin kastellaan hyvin hyvin niukasti. Kasvi voi kuolettaa kaikki maanpäälliset osansa, mutta lähtenee uuteen kasvuun, kun valo taas lisääntyy keväällä. Lepojakso viileämmässä stimuloi kukintaa. Mikäli viileää tilaa ei ole, selvinnee kasvi myös ikkunalla talven. Se saattaa talven aikana kuitenkin ränsistyä. Talvella ikkunallakin olevaa kasvia kastellaan vähemmän kuin kesällä.

Lima Lovea voi kesällä lannoittaa jopa joka kastelulla. Syksyllä ja keväällä riittää lannoite joka toisella kastelulla. Marraskuulta helmikuulle kasvia ei lannoiteta, ellei se ole lampun alla. Tälle voi antaa kukkiville kasveille tarkoitettua kasviravinnetta, mutta ihan viherkasvilannoitekin käy.

Olen lisännyt tätä kasvia jakamalla. Olen halkaissut juurakon useampaan osaan, jotka olen istuttanut omiin ruukkuihinsa. Kasvi lähtee uuteen kasvuun myös lehtipistokkaista, mutta itse en ole tätä kokeillut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *