Huonekasvit

Esittelyssä harvinainen muulinkorva Panda

Tämä muulinkorvien kerääjän unelmakasvi (Syngonium podophyllum Panda) on ollut minulla vasta parisen kuukautta ja se on tehnyt useamman uuden lehden ja kasvanut nopeasti. Luonnossa muulinkorvia kasvaa Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Pandalla on hieman punertavat lehtivarret ja kirkkaanvihreät lehdet. Lehdissä on usein vaaleanvihreät/ kellertävät, joskus lähes valkeat lehtisuonet ja niiden ympärystät. Lisäksi lehdissä on eri asteisia ja sävyisiä vaaleita osioita, laikkuja tai pilkkuja. Jokaisella lehdellä on uniikki kuviointinsa. Nuoret kasvin lehdet ovat nuolenpään malliset, vanhemmalla kasvilla lehdet liuskoittuvat kolmiosaisiksi.

Panda kasvaa köynnösmäisesti, joten se kannattaa laittaa amppeliin tai kasvamaan tukea vasten ylöspäin. Myös korkea kukkajalka sopii tälle alustaksi. Omalleni ajattelin laittaa tueksi puutikun, sitten kun kasvi hieman vielä kasvaa ja alkaa tarvita tukea.

Panda ei ole kovin vaativainen valon suhteen, vaan pärjää melko hämärässäkin. Kasvi kuitenkin nauttii runsaasta valosta, kunhan et laita sitä kuumaan keskipäivän aurinkoon. Aurinko voi käräyttää kasvin. Mitä enemmän lehdissä on vaaleita alueita, sitä enemmän kasvi tarvitsee valoa.

Panda pitää korkeasta ilmankosteudesta. Sitä saakin sumutella aina halutessaan tai sen voi sijoittaa ilmankostuttimen läheisyyteen. Panda viihtyy myös erinomaisesti terraariossa tai kasvikaapissa, missä ilmankosteus on korkeampi. Muulinkorvat kuitenkin mielestäni sopeutuvat hyvin kuivaankin huoneilmaan, eikä ongelmia ole ollut edes kuivimmalla kaudella keskitalvella.

Oma Pandani kastelen, kun pintamulta on kuivunut useamman sentin syvyydeltä. Kasvualustaa ei saisi päästää aivan rutikuivaksi. Talvella kastellaan vähemmän kuin kesällä. Liikakastelu kellastuttaa lehtiä, kun taas janoisena kasvi riiputtaa lehtiään. Liika kuivuus saa myös lehtiä kellastumaan ja kuihtumaan.

Lannoitetta olen antanut joka toisella kastelulla näin keväällä. Syksyllä ja talvella kasvia lannoitetaan harvemmin, ellei kasvi tee uutta kasvua lampun alla. Lannoitteena olen käyttänyt Puutarhan Kesää ja aika ajoin merilevää.Myös laimennettua kahvia voi kasville antaa silloin tällöin. Kasvi pitää hieman happamasta kasvupohjasta ja kahvi on hapanta. Siinä on lisäksi monia mikroravinteita.

Kasvupohjaksi laitoin kookos-perliitti-kaarna-kevytsora-sekoituksen johon aineksia tuli noin suhteessa 3:2:1:1. Mikäli käytätä multaa, kannattaa sekaan laittaa kevytsoraa tai perliittiä, jotta kasvupohjasta tulee kuohkeampaa. Se saa juuret viihtymään paremmin.

Liian pitkäksi venähtänyttä Pandaa voi latvoa. Latva leikataan terävällä ja puhtaalla veitsellä halutusta kohtaa. Mikäli leikattu latva on pitkä, voi sen jakaa yhdeksi pienemmäksi latvapistokkaksi ja useammaksi varsipistokkaaksi. Jokaiseen pistokkaaseen kannattaa jättää ainakin kaksi lehteä. Pistokkaat voi juurruttaa esimerkiksi vedessä tai perliitissä. Yleensä muulinkorvat juurtuvat nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *