Huonekasvit Puutarha

Popcornista koristekasviksi

Pop cornit ovat ihan tavallisia maissin jyviä ja ne lähtevät helposti kasvuun. Itse ostin Prismasta Urtekramin luomu- maissinjyviä. Istutin niitä isohkoon ruukkuun paljon; laitoin jyviä noin sentin välimatkoille toisistaan. Tiheään kylvetty maissi ei tee tähkiä vaan kasvattaa paljon lehtiä. Tavoitteena on mahdollisimman tuuhea kasvusto. Laitoin jyvien päälle noin sentin kerroksen kasvupohjaa.

Kasvupohjaksi valikoitui kookos-perliitti, jossa on hieman myös kevytsoraa ja kaarnaa. Jos käytät multaa, kannattaa sekaan laittaa hieman esimerkiksi kevytsoraa. Näin kasvupohja ei ole liian tiivis ja vettäpidättävä. Laitoin painavista kivistä salaojan ruukkuun, jotta muovinen ruukku pysyy pystyssä ulkona pienellä tuulellakin.

Ennen istutusta laitoin siemenet märän käsipaperin sisään itämään. Itämisessä kesti kaksi päivää. Siirsin jyvät, jotka lähtivät itämään, ruukkuun, kun niissä oli puolisen senttiä nystyrää. Kylvön jälkeen kastelin kasvupohjan kunnolla merilevävedellä. En laittanut ruukkua kirkkaan muovipussin sisään, sillä jyvät ovat herkkiä homehtumaan. Niinpä sumuttelin kasvupohjan pinnan pari kertaa päivässä. Maissilla on kokoonsa nähden pienet juuret, joten varsinkin alkuun kasvupohja pitää pitää kosteana.

Pellolla maissi voi kasvaa monimetriseksi, mutta ruukussa tämä heinäkasvi jää pienemmäksi. Laitoin maissit etupihan eteläseinustalle sisäänkäynnin viereen koristeeksi. Ulos maissin voi nostaa, kun ulkolämpötila on yli +10°C. Maissi tarvitsee paljon valoa.

Jyvät kotiutuivat nopeasti ruukkuunsa ja kasvu oli melko nopeaa. Viikossa osa maisseista oli kasvanut muutaman sentin verran näkyviin kasvupohjasta. Kovin kestävää kasvia maissista tuskin saa. Maissista saa kuitenkin hauskan kasvin ulos kesän ajaksi tai sisälle muutamaksi kuukaudeksi. Tämä olisi kiva projekti myös lasten kanssa, jyvät on helppo istuttaa ja kasvua tulee nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *