Huonekasvit Kukkakaupat Puutarha

Esittelyssä hopeavillakko, Angel wings

Tämä perus hopeavillakkoa isompilehtisempi lajike löytyi Pinsiön taimistolta. (Senecio candicans Angel wings) Ihaillessani kasvia, puutarhuri tuli kertomaan, kuinka kasvin voi ottaa syksyllä pihalta sisään ja siitä saa oivan huonekasvin. Tottakai se piti sitten ostaa, tosin en vie kasvia ulos kesäksi ollenkaan, vaan se saa jäädä suoraan sisälle. Tietenkin. Talvella luulen sen tarvitsevan lisävalon, jotta se selviää pimeästä ajasta.

Välimeren maissa kasvi kasvaa monivuotisena, mutta ei talvehdi Suomessa, vaan sitä käytetään yksivuotisena koristekasvina kukkapenkeissä ja ruukuissa. Nyt ajattelin puutarhurin rohkaisusta kokeilla, kuinka se selviää huonekasvina. Sen paksuhkot, isot lehdet ovat pehmoisen, silkkisen nukan peitossa. Kasvi pärjää niin varjossa kuin paahteessakin. Päätin laittaa sen itäikkunalle. Ruukuksi valikoitui musta muoviruukku, joka korostaa nätisti hopeisia lehtiä. Kasvi ei kestä märkyyttä, vaan mullan annetaan kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä. Myöskään lannotteita ei tarvitse käyttää kuin silloin tällöin.

Kasvi pääsi suihkuun mullan vaihdon jälkeen.

Ensin vaihdoin kasvin kasvupohjan multa-hiekka- hydrosora- sekoitukseen, jonka pinnalle laitoin kerrokse imeytysraetta lähinnä koristeeksi ja vein kasvin varovaiseen suihkuun, jossa pesin mullat pois lehdiltä. Sen jälkeen laitoin kasvin lepäämään kevyeen valoon ilmankostuttimen viereen ja nyt toivon, ettei mullanvaihto säikäyttänyt kasvia liikaa. Kasvia kehutaan netissä kestäväksi, kaikkiruokaiseksi ja helpoksi kasvattaa. (Kokemuksesta voisin sanoa, että näin ei ole) Kasvi saattaa kuitenkin venähtää nopeastikin, mutta siihen vaaditaan valoa. Jännityksellä odotan, mitä kasvi tykkää sisäkasvatuksesta. Laitan myöhemmin infoa, kuinka villakko on pärjännyt.

Kasvi kuivumassa suihkun jälkeen.

Edit 8.9.2020: Molemmat kasvini kuolivat kesän aikana. Ne alkoivat lerpattamaan lehti kerrallaan. Kuoleman syyksi epäilen liian vähäistä valoa ja liikakastelua. Ajattelin ensi kesänä kokeilla uudestaan näiden sisäkasvatusta, ellen satu löytämään kasvia vielä loppukesästä.

Edit 26.11.2020 En kuolemaksenikaan muista, mistä kukkakaupasta löysin lokakuussa itselleni uuden hopeavillakon. Toin kasvin kotiin ja muutaman päivän päästä totesin, että kasvin varret olivat mädäntymässä kovaa vauhtia alhaalta alkaen. Kasvupohja oli aivan liian märkä ja vähentynyt valon määrä ei ainakaan auttanut asiaa. Otinkin kasvista kymmenkunta pistokasta. Osan laitoin juurtumaan veteen juorujen kanssa, pari iskin suoraan kookos-kaarna-perliittisekoitukseen ja kolme pistokasta laitoin semihydroon hydrosoraan.

En uskonut kasvin juurtumiskykyihin, mutta hämmästyksekseni kaikki vedessä ja semihydrossa olleet pistokkaat lähtivät nopeasti juurtumaan. Juurrutin ne kasviteltassa, jossa on lämmintä ja kosteaa. Suoraan kasvupohjaan laitetut pistokkaat mätänivät. Jätin pistokkaat semihydroon kasvamaan ja vedessä juurrutetut laitoin kookos-kaarna-perliitti-hydrosora- sekoitukseen. Mikäli käytät multaa, laittaisin tälle kaktusmultaa ja kevytsoraa, molempia yhtä paljon.

Pistokkaat ovat voineet hyvin istutuksen jälkeen.

Kasvi on kokemuksieni mukaan erittäin herkkä liikakastelulle. Sitä ei siis kannata laittaa liian isoon ruukkuun, jossa kasvupohja kuivuu hitaasti. Hengittävä saviruukku on myös hyvä valinta, mikäli herkästi kastelet liikaa. Parhaiten minulla nyt voivat ne pistokkaat, joita olen kastellut erittäin vähän jos ollenkaan. Sumuttelusta ja suihkuista kasvi ei tykkää yhtään. Valon suhteen hopeavillakko Angel Wings ei mielestäni ole niin tarkka, mutta mitä hämärämmässä kasvi on, sitä vähemmän sitä kastellaan ja lannoitetaan. Kasvilla on vain vähän lehtivihreää näkyvillä lehdissään, mikä vähentää yhteyttämiskykyä, joten täysin varjoon sitä ei voi laittaa.

Edit 23.1.2021 Kaikki neljä pistokasta kuolivat pystyyn istuttamisen jälkeen hitaasti mutta varmasti. Joudun vielä ostamaan yhden tällaisen ja koittaa sen kasvattamista semihydrossa, sillä siinä pistokkaat tuntuivat viihtyvän. En ole vielä valmis luovuttamaan tämän kasvin suhteen. Mutta tuntuisi olevan vaikein kasvi kaikista tähän astisista.

Edit 24.3.2022 Saaga jatkuu… Isäntä toi Prismasta vielä yhden tällaisen. Tyydyin vaihtamaan pintamullan mullattomaan, mutta tällä kertaa en pessyt juuria puhtaaksi mullasta. Latvoin kasvin, jotta saisin yhden pistokkaan emokasvin lisäksi. (Lisää mahdollisuuksia onnistua) Laitoin pistokkaan perliittiin juurtumaan. Muutamassa päivässä emokasvi on lähtenyt uuteen kasvuun ja latvasta kasvaa uusia pieniä lehtiä. Olen kastellut kasvia pienin liruin muutaman päivän välein.

(4) Kommentit

 1. Ari says:

  Tota ei tunnu saavan mistään, ehkä keväällä. En edes siemeniä ole löytänyt.

  1. Hanna says:

   Sitä myydään puutarhakasvina, löytynee keväällä puutarhaliikkeistä.

 2. Irene says:

  Jaa helppohoitoinen! Sun on kyllä ihana! mun oma kituu 🙁, ostin viherpeukaloilta. En tiedä mitä sille tekis..,

  1. Hanna says:

   Eihän ole ötököitä? Mulla otti mullanvaihdosta itseensä, pari lehteä alkoi lerpattaa. Leikkasin pois lerpattavat ja uudet lehdet ihan ryhdissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: