Huonekasvit

Esittelyssä ilmakasvi Curly Slim

Tämä tillandsia on vaan niin hieno! Sillä on paksut, pitkät ja kiharat lehdet ja se on näyttävän kokoinen. Se on kahden ilmakasvin risteytys (Tillandsia intermedia x Tillandsia streptophylla) ja sen on jalostanut Mark Dimmiti.

Tillandsia Curly Slim myydään monesti istutettuna multaan. Kasvi kuitenkin pärjää myös ilman kasvupohjaa, sillä se pystyy ottamaan vettä ja ravinteita ilmasta lehdillään. Sitä kannattaakin sumutella kevyesti päivittäin tai sijoittaa se ilmankostuttimen läheisyyteen. Jos sen jättää multaan, pitää kastelun kanssa olla tarkkana. Noin kerran viikossa pari/kolme ruokalusikallista vettä riittää. Mullan pitää olla aivan kuivaa ennen seuraavaa kastelua.

Itse otin kasvin pois kasvupohjasta ja trimmasin saksilla juuret lyhyeksi. Laitoin kasvin roikkumaan narulla pää alaspäin heinäseipäistä tehtyyn kasvitelineeseen. Curly Slimin voi laittaa myös oikein päin esimerkiksi lasiseen leveään maljakkoon tai asetella se makaamaan kyljelleen hyllylle.

Sumuttelen Curly Slimin päivittäin ja kerran viikossa laitan sen kylpyyn. Upotan vain lehtien latvat veteen, jotta vettä ei menisi lehtiruusukkeeseen. Vesi jää sinne helposti hautumaan ja saattaa mädännyttää kasvin. Laitan kylpyveteen keväällä ja kesällä mietoa orkidearavinnetta ja annan kasvin olla vedessä vartin tai puolisen tuntia. Talvella ja syksyllä kylvetän miedossa merilevävedessä. Ravistelen kasvin kylvyn jälkeen ja annan sen valua lavuaarin päällä kaapin ovenkahvasta roikkuen. Koska pidän kasvia aina pää alaspäin, voin viedä sen takaisin paikalleen nopeasti. Mikäli pidät kasvia näytillä oikein päin, anna sen roikkua pää alaspäin pari tuntia kastelun jälkeen ennen paikalleen laittoa.

Mitä janoisempi kasvi on, sitä kiharammaksi se lehtensä laittaa. Omani on tosin koko ajan aivan korkkiruuvilla, vaikka olisin juuri kylvettänyt sen. Olen lisännyt kylvetysaikaa, mutta lehdet ovat silti aina kiharalla. Kasvin kiharat lehdet tekevät siitä persoonallisen, joten siksikin sitä kannattaa kastella niukasti.

Kasvi rakastaa lämpöä ja korkeaa ilmankosteutta, joten sen voi laittaa myös terraarioon. Curly Slim kasvaa hitaasti, mutta siitä voi vanhemmiten tulla yli puolimetrinen. Kasvi voi vanhana kukkia. Kukkimisen jälkeen kasvi kuolee, mutta tekee sitä ennen sivuversoja, jotka voi irrottaa emokasvista.

Curly Slim pitää valosta, mutta sitä ei kannata laittaa kuumaan keskipäivän aurinkoon eteläikkunalle. Omani on keinovalon alla. Aurinko voi polttaa lehtiin ruskeita läikkiä varsinkin, jos se on juuri sumuteltu tai kasteltu. Kasvi on myös herkkä kylmälle, joten sen paikka ei ole ulko-oven vieressä tai vetoisalla ikkunalaudalla.

Tillandsia Curly Slimin sanotaan puhdistavan hyvin huoneilmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *