Huonekasvit

Esittelyssä isomaija, Calathea roseopicta ”Dottie”

Tämä värimutaatio on suositun isomaijan lähes musta, harvinaisempi lajitoveri. Mustia lehtiä koristaa vaaleanpunaiset raidat. Lehden alapinta on violetti. Lehdet kasvavat miehen kämmenen kokoisiksi. Isomaija voi kasvaa noin 60 senttiä korkeaksi. Kasvi kuuluu Maranta kasvien heimoon, joita kutsutaa myös rukoilijakasveiksi. Muita rukoilijakasveja ovat muun muassa paavonnukkumatti ja nukkuleena. Iltaisin nämä kasvit nostavat lehtensä pystyyn, ”rukousasentoon”. Janoinen maija taas riiputtaa lehtiään.

Isomaija on kotoisin Brasilian sademetsästä, jossa se kasvaa luonnossa aluskasvillisuudessa. Niinpä sitä ei saa laittaa suoraan auringonpaisteeseen. Valoa tämä värimutaatio- kasvi kuitenkin tarvitsee, jotta lehtien kauniit värit säilyvät. Liiassa auringonpaisteessa lehdet saattavat myös haalistua. Huonekasvina maijoja kasvatetaan niiden suurien ja kauniiden lehtien takia. Kasvi voi kukkia hennoin kukin. Maijojen suvussa tähkämaija on ainoa, jolla on näyttävät, korkealle nousevat ja oranssit kukat.

Maijat pitävät kosteasta kasvualustasta, jota ei varsinkaan kesällä saa päästää kokonaan kuivumaan. Märässä maijat eivät kuitenkaan viihdy. Paras taktiikka on kastella vähän mutta usein. Maijat pitävät happamasta maasta, joten sitä kannattaa lannoittaa tilkalla laimennettua kahvia noin parin kuukauden välein. Myös havu-rodo-lannoitetta voi käyttää. Itselläni lannoitteena on Puutarhan Kesä ja kahvi ja se on tuntunut olevan hyvä kombo. Maijat pitävät korkeasta ilmankosteudesta, niinpä omani ovat ilmankostuttimen lähellä. Kasvualustana minulla on hydrosora- multa- hiekkasekoituksessa. Myös mullattomissa kasvualustoissa kasvia voi kasvattaa. Maijat saattavat loukkaantua mullan vaihdosta. Niitä ei tarvitsekaan siirtää uuteen ruukkuun joka vuosi, vaan jopa joka kolmas vuosi saattaa olla riittävä.

marmorimaijalla on todella kauniit lehdet.

Maijoja on todella monen näköisiä. Osalla on pyöreät lehdet ja osalla pitkän malliset. Väritys voi olla monenlainen. Silkkimaijalla pyöreähköt lehdet ovat raidalliset, kun taas Seepramaijalla on pitkät ja raidalliset lehdet. Viirumaija kasvattaa pitkät lehdet. Marmorimaijalla on alta violetit ja päältä vihreä-laikukkaat lehdet.

Isomaija Rosy ja taustalla seepramaijan lehtiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *