Puutarha

Pala taivasta. Boheemi, värikäs terassi rivitalopihassa

Pihamme valokatteella katettu terassi sai viime syksynä ja tänä keväällä pienen kasvojen kohotuksen. Homma ei tullut kovin kalliiksi, sillä paljon asioita löytyi käytettynä edulliseen hintaan. Polyrottinkiset ulkokalusteet olivat edelleen hyvässä kunnossa, vaikka ovatkin palvelleet jo monta monta vuotta. Eli kalusteisiin ei rahaa kulunut ollenkaan. Rahaa käytettiin mattoon, kankaisiin, verhotankoihin, valoihin ja lämmittimeen.

Terassi iltavalaistuksessa.
Pyörivät nojatuolit tulivat meille vuosia sitten erään ravintolan jäämistöstä. Ensin ne palvelivat sisätuoleina, kunnes pääsivät hieman kulahtaneina ulos terassille. Kestävät tuolit ovat olleet ulkona kesät ja talvet jo useamman vuoden. Vain ruoste metallijaloissa paljastaa karut elinolosuhteet.
Verhot on kiinnitetty katokseen verhotangoilla ja niiteillä. Ne saa tarvittaessa kiinni sateen- tai tuulensuojaksi.
Nojatuolit ja sohva saivat kaapista löytyneestä Vallilan Kaktuksenkukka kankaasta uudet päälliset. Ompelin ne nopeasti kutakuinkin oikean kokoisiksi pusseiksi, jotka on helppo irrottaa ja pestä. Tuolien takana, seinän vieressä kasvaa jättimäisiä sinikuunliljoja
Terassin lattiana olevien puisten laattojen päälle laitettiin vihreä jäykkä matto, jota löytyi rullatavarana Puuilosta. Hintaa kaksi metriä leveällä matolla oli 13€/m Hauska matto täytyy aika-ajoin kuitenkin imuroida, koska muuten mattoon tarttuvien roskien keräämisessä on kova homma. Mattoa sai myös muissa väreissä.
Koska terassin lasipöytä on koko kesän sotkuinen ja siitepölyssä, päätettiin se peittää kankaalla. Pöytäliinaksi laitettiin sininen, kuvioitu, iso hartiahuivi. Pienten tyynyjen päällisiin ja verhoihin kankaat olen löytänyt käytettynä Nextiilistä Tampereelta. Sieltä löytää todella halpoja kierrätettyjä kankaita, nappeja, lankoja ja solkia yms. Kaikkinensa kankaisiin meni noin 20-30 euroa, vaikka sitä upposi verhoihin monen monituista metriä.
Katokseen viriteltiin led-valot. Ohjailen kesän aikana villiviinin kasvamaan lamppujen lomassa. Syksyllä leikkaan köynnökset pois, jotta niistä ei tule liikaa painoa lampunjohdoille seuraavana kesänä. Lamppujen ostopaikka ei ole enää muistissa. Keväällä isäntä myös pesi valokatteen muutaman vuoden tauon jälkeen ja johan tuli kirkkaampaa.
Terassin sohva on koiravanhuksemme lempipaikka. Siinä voi ottaa aurinkoa tai nukkua iltanokoset. Vilttejä löytyy niin koirille kuin ihmisillekin.
Kerään usein pihastamme leikkokukkia maljakkoon terassin pöydälle. Tässä kimpussa on muun muassa ruskoliljoja, viiruhelpiä ja ruohosipulin kukkia.
Yhtä terassin sivua koristaa kukkapenkki. Tänä vuonna jostain syystä kukkapenkin kukinnat jäivät vähäiseksi ja olemme saaneet nauttia lähestulkoon pelkistä vihreistä varsista. Tasan yksi ruskolilja kukki tässä kukkapenkissä tänä vuonna, kun yleensä kukkia on kymmeniä.
Verhot ovat kiinni naruilla, jotka saa helposti auki, mikäli ne haluaa laittaa tuulensuojaksi.
Terassin vieressä on kauniisti soliseva suihkulähde. Sitä on mukava kuunnella varsinkin öisin, kun kaupungin äänet hiljenevät.
Valokatteen alle kiinnitettiin lämmitin, joka lämmittää syksyllä ulkona istuskelijoita. Lämmitin maksoi muutaman kympin ja se ostettiin Bauhausista.

(2) Kommentit

  1. Tiina says:

    Todella upea tuo teidän terassi. Tästä sain idean hankkia samanlaisen maton meidän terassille myös. Valokatteiden osalta meidän täytyisi kyllä uusia valokatteet koska peseminen ei enää auta. Meillä toki on jo kyseiset valokatteet olleet vuosikymmenen joten onkin jo aika vaihtaa uusiin. Yhden yrityksen sivut jo löysin joten täytyy ihmetellä valikoimaa. Nykyään valokatteiden valikoima on todella laajaa, että on melkein vaikeus valita itselle sopiva. https://akiro.fi/valokatteet-ja-kennolevyt/

    1. Hanna says:

      Kiitos kehuista ja kiva jos sait ideoita! Mulla olisi haaveissa tasainen valokate tuon uritetun tilalle, mutta pitää tuota pitää nyt jonkun aikaa vielä, kun lahti pesemällä melko hyväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *