Huonekasvit

Esittelyssä huonekuusi, Araucaria heterophylla

Norfolkin araukaria, eli huonekuusi on Suomessakin suosittu viherkasvi, joka on kotoisin Australialle kuuluvalta Norfolkinsaarelta. Nykyisin laji on luonnonvaraisena vaaraantunut. Huonekuusella on pehmeät vaaleanvihreät neulaset ja rennot oksat. Kasvi on suosittu muun muassa jouluistutuksissa. Harmillisen usein kasvi jää kuitenkin lyhytikäiseksi, eikä selviä talven yli.

Huonekuusen hengissä pitämiseen on kaksi tapaa. Joko talvetat sen noin 10 asteen lämmössä lähes kastelematta tai talvetat normaalissa huonelämmössä ja hankit kasvilampun ja ilmankostuttimen tai tehokkaan sumupullon. Ilman lisävaloa ja korkeaa ilmankosteutta huonekuusi helposti tiputtaa talven aikana neulasensa ja kuihtuu pois. Toki aina on myös superyksilöitä, jotka selviävät talvesta ilman erikoistoimenpiteitä. Huonekuusi pitää kosteasta, joten sitä ei kannata sijoittaa patterin viereen. Se myös pitää suihkuista ja sumuttelusta. Kasvupohja ei saisi koskaan kuivua kokonaan.

Huonekuusi on hidaskasvuinen, mutta voi kasvaa usean metrin korkuiseksi. Se viihtyy lievästi happamassa maassa, joten sitä voi lannoittaa miedolla havu-rodo-lannoitteella tai antaa sille pienen tilkan kahvia pari kertaa vuodessa.

Omani laitoin hydrosora-imeytysrae- hiekka- multa seokseen suurin piirtein suhteessa 1:1:1:1. Olen lannoittanut hyvin miedolla Puutarhan Kesällä joka kolmannella kastelulla ja runsaalla vedellä laimennetulla kahvi-tilkalla noin puolen vuoden välein . Kahvia ei kannata annostella liikaa, koska siinä on hurjasti ravinteita ja hidaskasvuinen huonekuusi kaipaa niitä vain vähän. Myös sadevesi kelpaa huonekuuselle hienosti, mikäli haluat lähteä hifistelemään.

Huonekuusi pitää laittaa uuteen ruukkuun noin kolmen vuoden välein. Se pärjää myös ulkona kesät, jolloin sille pitää valita varjoinen paikka. Huonekuusta ei kannata latvoa, sillä se kasvaa sen jälkeen epäsymmetrisesti. Kuolleet oksat kannatta kuitenkin leikata pois.

Edit: Kesän aikana huonekuusi muutti mullattomaan kasvupohjaan, johon laitoin kookosta, kaarnaa, perliittiä ja hydrosoraa. Kasvi selvisi siirrosta ilman mököttämisiä ja viihtyy hyvin uudessa kasvualustassa.

Edit: Annoin kuuselleni vahingossa liikaa lannoitetta, kun kastelin muita kasveja aika tujulla lannoitevedellä. Kasvin oksat alkoivat riippua ja kasvi kuoli pystyyn, vaikka käytin kasvin suihkussa ja huuhtelin kasvupohjan hyvin. Eli annathan maltillisesti lannoitteita tälle kasville.

(2) Kommentit

  1. Niina says:

    Kiitos paljon tästä infosta. Nyt sain tietää mikä kuusi meillä on ja hyvin on selvinnyt ainakin tähän saakka 🙂

    1. Hanna says:

      Hienoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *