Huonekasvit

Esittelyssä kultaköynnös Cebu Blue

Tämän hieman harvinaisemman kultaköynnösmuunnoksen (Epipremnum pinnatum Cebu Blue) pistokkaan sain rakkaalta ystävältä lahjaksi. Laitoin jo hieman juurta tehneen pistokkaan juurtumaan lisää vielä hetkeksi perliittiin vesivijelmään.

Cebu Blue on kotoisin Cepun saarelta Filippiineiltä. Sitä tosin esiintyy muuallakin Aasiassa. Cebu Blue on helppohoitoinen, kunhan sitä ei kastella liikaa. Kasvupohja saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä. Talvella kastellaan vähemmän, ellei kasvi ole hyvän kasvilampun alla. Kellastuvat lehdet voivat olla merkki liikakastelusta tai liikakakuivuudesta.

Lannoitetta voi antaa keväällä ja kesällä joka toisella kastelulla. Talvella kasville riittää pelkkä vesi tai merileväuute, ellei kasvi ole valon alla ja kasva. Mikäli kasvi tekee uutta kasvua talvella, voi sitä miedosti lannoittaa talvellakin. Lannoitteksi kannattaa valita tuote, jossa on makroravinteiden (Typpi, fosfori, kalium) lisäksi myös mikroravinteita kuten rautaa ja magnesiumia. Esimerkiksi Green Caren Puutarhan Kesässä on laajasti kaikkia ravinteita ja kivennäisiä.

Luonnossa Cebu Blue kasvaa kiipeillen muiden kasvien rungoilla ja oksilla. Sen voi laittaa amppeliin roikkumaan alaspäin tai laittaa sille jokin kasvutuki kuten sammalkeppi. Kasvi pysyy pienilehtisenä, kun sillä ei ole kiipeilymahdollisuutta ja se pidetään pienenä leikkaamalla. Lehdet ovat hopeanvihreät/ hopeansiniset, väri vaihtelee lehtien välillä ja sopivassa valossa lehtien pinta kimmeltelee kauniisti. Tätä kasvin pienilehtistä nuoruusvaihetta kutsutaan juvenile-muodoksi.

Kun kasvi pääsee kiipeilemään ja kasvaa isoksi, se alkaa tehdä isompia lehtiä, joiden väri muuttuu vihertävämmäksi ja ne alkavat liuskoittua. Tätä kasvin vanhentumisvaihetta kutsutaan mature-muodoksi. Viihtyessään kasvi voi kasvaa nopeastikin ja voi saavuttaa usean metrin mitan.

Kasvin sanotaan pärjäävän yllättävän vähälläkin valolla, mutta runsaassa valossa kasvu on nopeampaa. Liian pimeässä kasvu jää honteloksi. Cebu Blue ei välitä kuumasta keskipäivän auringosta, sillä se voi polttaa ruskettumaa kasvin lehtiin. Paras paikka kasville onkin itä- tai länsi-ikkuna. Kesällä kasvi pärjää pohjoisikkunallakin. Talvella kasvi hyötyy lisävalosta. Valoa annetaan noin 12 tuntia vuorokaudessa.

Sademetsien kasvina Cebu Blue nauttii korkeasta ilmankosteudesta. Se kuitenkin sopeutuu melko hyvin kuivaankin ilmaan. Kasvia kannattaa silti sumutella päivittäin, varsinkin kuivimpina talvikuukausina. Myös ilmankostuttimesta on kasville hyötyä. Kasvin voi laittaa myös terraarioon ja pitää sen pienenä leikkaamalla.

Kasvista voi ottaa varsi- ja latvapistokkaita. Paras ajankohta on kevät tai kesä, jolloin pistokkaat lähtevät helpommin kasvuun. Pistokkaita voi juurruttaa tietenkin myös talvella lisävalon avulla. Pistokkaan tulisi olla noin 6-8cm pitkä ja siinä pitäisi olla ainakin yksi lehtinivel. Lehtiä pistokkaaseen kannattaa jättää 1-3 kappaletta. Pistokkaat voi juurruttaa vedessä tai esimerkiksi perliitissä. Istuttaa pistokkaan voi, kun siinä on noin 4 cm pitkä juuri/juuret.

Kun kasvi on tehnyt tarpeeksi juuria, istutan oman Cebu Blueni mullattomaan kasvupohjaan, johon laitan kookosta, perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Jos käytät multaa, kannattaa ostaa hiekansekaista viherkasvimultaa ja laittaa sen joukkoon kevytsoraa tai perliittiä. Näin kasvin juuret saavat happea, eivätkä mätäne niin helposti. Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan keväällä, mikäli juuret ovat vallanneet vanhan ruukun tai jos kasvualusta on kovettunut/ paakkuuntunut/ haperoitunut. Uudeksi ruukuksi kannattaa valita halkaisijaltaan noin 2-4 cm isompi ruukku kuin edellinen on ollut.

Cebu Blue on myrkyllinen.

(2) Kommentit

  1. Suvi says:

    Hei, kivasti tietoa, sain oman tälläisen tänään. Kuinka sinun pistokas on kasvanut? 🍃

    1. Hanna says:

      Pistokas on kasvanut jo isoksi ja olen ottanut siitä pistokkaitakin jo useaan kertaan. Lehdissä on ollut reikiä, mutta eivät ole vielä liuskoittuneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *