Huonekasvit

Esittelyssä marmorimaija, Calathea lancifolia

Tämän Brasilian sademetsistä kotoisin olevan marmorimaijan ostin Viherlandiasta. Ihastuin sen aaltoreunaisiin, reheviin ja pitkiin lehtiin, jotka ovat alapuolelta purppuranpunaiset ja päältä vaaleanvihreät tummin laikuin. Kasvi tarvitsee paljon valoa, jotta lehtien kaunis kuviointi pysyy kirkkaana. Aurinkoon maijaa ei kuitenkaan kannata laittaa, sillä se nuupahtaa ja kuivattaa lehtensä auringossa.

Maija ei pidä elinlojen vaihtelusta. Se saattaakin suutahtaa kaupasta kotiin tuodessa tai multaa vaihtaessa. Kun löydät maijalle paikan, jossa se viihtyy, sitä ei kannata sen jälkeen turhaan siirrellä. Kiukkuinen maija tiputtaa lehtensä. Maijaa kannattaa sumutella ahkerasti mullan vaihdon jälkeen ja muutenkin, varsinkin talvella, ellet omista ilmankostutinta. Vesiastiat kasvin lähellä myös lisäävät ilmankosteutta paikallisesti. Omani on sisäsuihkulähteen vieressä.

Maijan kasvualusta pidetään varsinkin kesällä kokoajan hieman kosteana. Anna pintamullan kuitenkin kuivahtaa kasteluiden välissä. Kastelua vähennetään talvella, ellei kasvi ole kasvilampun alla. Lannoitetta annan joka toisella kastelulla (Puutarhan Kesä ja merilevä) ja jatkan lannoitusta mietona myös talvella, sillä kasvini on kasvilampun alla. Maija on kuitenkin herkkä liikamärkyydelle. Muista kaataa ylimääräinen vesi pois aluslautaselta kastelun jälkeen.

Hyvin viihtyvä marmorimaija voi kasvaa jopa 80 cm korkeaksi. Kasvava maija pitääkin laittaa joka kevät uuteen ruukkuun. Valitse muutaman sentin isompi ruukku kuin edellinen. Marmorimaija ei ole myrkyllinen, joten se sopii lapsi- ja lemmikkikoteihin. Se voi kukkia vaatimattomin kukin. Kukat kannattaa poistaa, sillä ne vievät maijalta vain turhaan energiaa.

Vettä läpäisevä kasvualusta on marmorimaijalle hyvä. Käytä hiekkapitoista viherkasvimultaa, jonka seassa on reilusti kevytsoraa. Omani on mullattomassa kookos-kaarna-, perliitti- ja hydrosoraseoksessa, jossa kookosta on noin puolet ja muita ainesosia yhteensä noin puolet. Maijaa lisätään keväällä jakamalla. Maijat pitävät hieman happamasta kasvupohjasta. Siksi laitoin kasvupohjaan kaarnaa. Kasville voi myös lorauttaa silloin tällöin laimennettua kahvia, mikä happamoittaa hieman kasvupohjaa.

Edit 13.6.2022 Päätin istuttaa maijani suljettuun kasviterraarioon. Lehti kerrallaan maija alkoi kuolla terraariossa, kunnes se oli kokonaan kadonnut. Ilmeisesti terraarion kasvupohja oli liian märkä maijan makuun ja juuret mätänivät.

(2) Kommentit

  1. Ville says:

    Huikeaa triviaa!

    1. Hanna says:

      Kiitos kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *